Tandplak

drs. G.H. Hoek / geen reacties

07-07-2009, 16:07

Vraag

Als ik ‘s morgens mijn tanden heb gepoetst, krijg ik na ongeveer anderhalf tot twee uur last van een kleverig wit laagje op (vooral) mijn voortanden. Wat is dit en hoe komt dit? Ik poets met tandpasta anti-tandplak en whitener. Zit hier een bepaalde stof in waardoor dit komt?
 

Antwoord

Het “kleverige witte laagje”op de tanden is tandplak. Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën. In de mond kunnen wel 300 soorten bacteriën voorkomen. De meeste zijn niet schadelijk. Pas in 24 uur oude plak komen schadelijke bacteriesoorten voor die gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken.

Ondanks de claims van tandpastafabrikanten zit er in tandpasta niet veel nuttigs. Zie het als een onmisbaar voedingssupplement maar niét als medicament. De fluoride is belangrijk en het schuurmiddel. De tandpastasoort is niet van belang. Ik denk dat het witte laagje zo snel terug groeit omdat het jou niet lukt deze volledig te verwijderen. Bacteriën delen snel en groeien exponentieel (dus in een tempo van 2, 4, 8, 16, 32…). Wanneer je op een hoog aantal begint zit de plak er zo weer.

Ga eens poetsen met een vloeibare plaque-verklikker (plaque discosing agent). Ik geef in mijn praktijk altijd die van Lactona mee.

Je zult zien dat wanneer de tanden goed schoon zijn ze veel en veel langer schoon blijven. Je zult zelf moeten borstelen en kunt dit helaas niet afkopen met een of andere “magische” pasta. 

Met vriendelijke groet,
Drs. G. H. Hoek, tandarts
 

drs. G.H. Hoek

drs. G.H. Hoek

 • Geboortedatum:
  22-07-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Otterlo
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

Tags in dit artikel:

medischtandarts
geen reacties

Terug in de tijd

Ik vraag me twee dingen af. In Genesis 1 staat eerst dat God het licht schiep. Toen dat gedaan had staat er “en God zag ...
1 reactie
08-07-2015
Ik heb mogen ervaren dat God er was in mijn leven, Zijn liefde geproefd, Zijn nabijheid ervaren. Er is toen veel verande...
2 reacties
07-07-2014
Ik ben pas teruggevallen in een bepaalde oude zonde waar ik vroeger veel mee heb geworsteld. Nadat de duivel mij weer ha...
geen reacties
08-07-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering