Tandplak

drs. G.H. Hoek / geen reacties

07-07-2009, 16:07

Vraag

Als ik ‘s morgens mijn tanden heb gepoetst, krijg ik na ongeveer anderhalf tot twee uur last van een kleverig wit laagje op (vooral) mijn voortanden. Wat is dit en hoe komt dit? Ik poets met tandpasta anti-tandplak en whitener. Zit hier een bepaalde stof in waardoor dit komt?
 

Antwoord

Het “kleverige witte laagje”op de tanden is tandplak. Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën. In de mond kunnen wel 300 soorten bacteriën voorkomen. De meeste zijn niet schadelijk. Pas in 24 uur oude plak komen schadelijke bacteriesoorten voor die gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken.

Ondanks de claims van tandpastafabrikanten zit er in tandpasta niet veel nuttigs. Zie het als een onmisbaar voedingssupplement maar niét als medicament. De fluoride is belangrijk en het schuurmiddel. De tandpastasoort is niet van belang. Ik denk dat het witte laagje zo snel terug groeit omdat het jou niet lukt deze volledig te verwijderen. Bacteriën delen snel en groeien exponentieel (dus in een tempo van 2, 4, 8, 16, 32…). Wanneer je op een hoog aantal begint zit de plak er zo weer.

Ga eens poetsen met een vloeibare plaque-verklikker (plaque discosing agent). Ik geef in mijn praktijk altijd die van Lactona mee.

Je zult zien dat wanneer de tanden goed schoon zijn ze veel en veel langer schoon blijven. Je zult zelf moeten borstelen en kunt dit helaas niet afkopen met een of andere “magische” pasta. 

Met vriendelijke groet,
Drs. G. H. Hoek, tandarts
 

drs. G.H. Hoek

drs. G.H. Hoek

 • Geboortedatum:
  22-07-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Otterlo
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

Tags in dit artikel:

medischtandarts
geen reacties

Terug in de tijd

Als ik 's avonds op mijn bed ga liggen, krijg ik steeds veel pijn aan mijn benen en dan vooral de bovenbenen. Probeer da...
2 reacties
07-07-2012
Ik ben een man van achter in de vijftig. Ik heb na een scheiding die ik niet gewild hebt en altijd als heel moeilijk heb...
2 reacties
07-07-2011
Tegenwoordig wordt er regelmatig een foto van het gebit gemaakt. Onze tandarts doet dat om de drie jaar. Is dit wel echt...
geen reacties
07-07-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering