Tandplak

drs. G.H. Hoek / Geen reacties

07-07-2009, 16:07

Vraag

Als ik ‘s morgens mijn tanden heb gepoetst, krijg ik na ongeveer anderhalf tot twee uur last van een kleverig wit laagje op (vooral) mijn voortanden. Wat is dit en hoe komt dit? Ik poets met tandpasta anti-tandplak en whitener. Zit hier een bepaalde stof in waardoor dit komt?
 


Antwoord

Het “kleverige witte laagje”op de tanden is tandplak. Tandplak bestaat voornamelijk uit bacteriën. In de mond kunnen wel 300 soorten bacteriën voorkomen. De meeste zijn niet schadelijk. Pas in 24 uur oude plak komen schadelijke bacteriesoorten voor die gaatjes en tandvleesontsteking veroorzaken.

Ondanks de claims van tandpastafabrikanten zit er in tandpasta niet veel nuttigs. Zie het als een onmisbaar voedingssupplement maar niét als medicament. De fluoride is belangrijk en het schuurmiddel. De tandpastasoort is niet van belang. Ik denk dat het witte laagje zo snel terug groeit omdat het jou niet lukt deze volledig te verwijderen. Bacteriën delen snel en groeien exponentieel (dus in een tempo van 2, 4, 8, 16, 32…). Wanneer je op een hoog aantal begint zit de plak er zo weer.

Ga eens poetsen met een vloeibare plaque-verklikker (plaque discosing agent). Ik geef in mijn praktijk altijd die van Lactona mee.

Je zult zien dat wanneer de tanden goed schoon zijn ze veel en veel langer schoon blijven. Je zult zelf moeten borstelen en kunt dit helaas niet afkopen met een of andere “magische” pasta. 

Met vriendelijke groet,
Drs. G. H. Hoek, tandarts
 

Tags in dit artikel:

medischtandarts
Dit artikel is beantwoord door

drs. G.H. Hoek

  • Geboortedatum:
    22-07-1978
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Otterlo
  • Status:
    Actief
39 artikelen
drs. G.H. Hoek

Bijzonderheden:
www.tandheelkundehoek.nl

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Is het geoorloofd om niet naar een bepaalde dominee te gaan als deze op zondag voorgaat? Bij ons in het gezin kunnen we echt niet luisteren naar deze man. Hij benadrukt (in onze ogen) veel te veel de ...
Geen reacties
07-07-2016
Ik worstel met veel dagelijkse dingen. Ik kan slecht genieten en/of dankbaar zijn voor het leven. Bij elk ding denk ik: mag ik hier wel blij mee zijn? Mag ik hier wel van genieten? Ook denk ik met e...
Geen reacties
07-07-2021
Ik ben een man van achter in de vijftig. Ik heb na een scheiding die ik niet gewild hebt en altijd als heel moeilijk heb ervaren (nu al ongeveer achttien jaar geleden), een vrouw getrouwd (zeven jaar ...
2 reacties
07-07-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering