Grote onzekerheid richting trouwdag

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

21-05-2009, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag waar ik zelf echt geen antwoord op weet en ik weet niet aan wie ik het nog moet vragen. Ik ben 23 en mijn verloofde is 28. Mijn verloofde en ik hebben bijna 3,5 jaar verkering. We hebben in december besloten dat we in juli graag willen trouwen. Zo hebben we alles geregeld en klaargemaakt. Nu is het tien weken voor we hopen te trouwen en nu heeft mijn verloofde ineens enorme twijfel. Een grote onzekerheid overvalt hem. Hij twijfelt niet aan onze liefde, maar of hij het getrouwde leven wel aan kan; je ziet om je heen zoveel scheidingen. Ook twijfelt hij hoe nu kan weten of dit de goeie stap is, etc. We bidden veel om duidelijkheid. Ook heeft hij een gesprek met de dominee gehad, maar die grote onzekerheid blijft. Niemand om ons heen kan hem helpen, want het zit in hemzelf. Wat kunnen we doen? Ik heb van verschillende mensen om ons heen gehoord dat dit wel vaker gebeurt als je dichtbij een huwelijk komt. Wat moeten we doen?


Antwoord

Lieve  verloofde,

Lastig hoor, die twijfel! Ja, het komt zeker vaker voor. Wellicht is het een soort angst voor verantwoordelijkheden die op de aanstaande echtgenoot afkomen. Jouw verloofde twijfelt niet aan jullie liefde: geweldig! Dat is een enorme stap in de goede richting, nietwaar! Vraag hem waaraan hij dan wél twijfelt, neem geen genoegen met “ik weet het niet”. Helaas komen er veel scheidingen voor... die hebben  allemaal hun eigen achtergrond en geschiedenis. Bedenk, dat jullie relatie uníék is! Vraag hem, wat hij zich voorstelt bij het getrouwde leven? Wat wordt er voor hem ánders? Juist omdat het in hemzelf zit, zoals je schrijft, moet hijzelf met antwoorden komen op dit soort vragen. Hij maakt zich een bepaalde voorstelling van het getrouwd-zijn, die voor jou belangrijk is om te weten. Praten dus met elkaar!

Ook hier geldt ora et labora: bidden is heel goed, daarbij veel met elkaar praten over wat je graag wilt, wat juist niet en welke verwachtingen je van elkaar en van het leven hebt. En tegelijk: stel je vertrouwen op de Heer, je God, want in Zijn Hand ligt heel je levenslot!

Kom je er (nog) niet uit: hoever zijn jullie al met de voorbereidingen van een huwelijksdag? Als er de mogelijkheid  bestaat om het uit te stellen, kun je daarover nadenken. Voorkom in ieder geval dat je al twijfelend aan een huwelijk begint, want onuitgesproken verwachtingen kunnen vroeger of later lelijk in de weg komen te staan.

Geen uitstel? Ga dan op heel korte termijn sámen huwelijksgesprekken met een ‘derde’ aan! Dat kan zijn met (getrouwde) vrienden, met je (schoon)ouders, met de dominee. Je schrijft dat je verloofde met de dominee gesproken heeft: was dat éénmalig, waar ging dat over, beschouwde hij dat als een goed gesprek, waarom waren jullie daar niet samen?

Natuurlijk mag je ook Refoweb nog eens schrijven!

Gods zegen toegewenst bij álle voorbereidingen,
Marijke  Rots

Lees meer artikelen over:

trouwplannenverloving
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1502 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik zou heel erg graag een kind van God willen zijn, maar soms denk ik wel eens dat ik helemaal geen Godzoeker ben maar een Hemelzoeker. Ik vind het volgens mij helemaal niet zo heel erg als ik heb gez...
Geen reacties
21-05-2003
Ik ben vaak duizelig en val regelmatig flauw. Echter, mijn bloed is goed en mijn huisarts zegt dat er niets aan de hand is. Wat kan er aan de hand zijn?
1 reactie
21-05-2011
Kerk is toch meer dan het horen van de preek? Het is toch ook belangrijk dat je aansluiting ervaart met de groep/gemeente?
Geen reacties
21-05-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering