Ouders tegen medicijnverandering

drs. P. C. Hildering / Geen reacties

20-03-2009, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag over de rechten van ouders van meervoudig gehandicapte kinderen! Als er bij een kind een medicijnverandering medisch nodig is en de ouders willen het niet, wie heeft dan het laatste woord? De verpleegkundige of de ouder? En wat zeg je dan tegen de ouders? Hoe ga je daar mee om? Ik hoop dat ik hier een goed antwoord op kan krijgen, omdat wij hier op de werkvloer erg mee zitten!


Antwoord

Dat hangt sterk af van de verstandelijke vermogens en van de leeftijd. In principe hebben ouders de zeggenschap tot 14 á 16 jaar -wettelijk 18- en moet er, misschien heel moeizaam en vervelend soms, met hen onderhandeld worden. M.i. is dat bij medicijnen en problemen echter een taak voor de voorschrijvend arts. Die moet duidelijk kunnen maken wat de indicatie is en dat die indicatie ook inhoudt dat het voor het kind voordelen heeft cq beter is. Wanneer daar de verantwoordelijkheid niet wordt genomen, is dat het eerste punt van gesprek met de leiding. Zijn er situaties die onwerkzaam worden op de werkvloer dan is dat een punt, bij problemen met de ouders, tussen instelling en ouders.
 
Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

medicijnmedisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

 • Geboortedatum:
  24-04-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Urk
 • Status:
  Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ben ik verplicht als belijdend lid van een hervormde gemeente (PKN) en Avondmaalsganger om mijn kinderen te laten dopen? Of laten kerkenraadsleden en predikanten het als een keuze aan de ouders over?
4 reacties
20-03-2010
Ik heb sinds ruim een half jaar verkering met mijn vriendin. We hebben het leuk en goed samen en we gaan er echt volledig voor. Nu wil het feit dat mijn vriendin eerder drie jaar verkering heeft gehad...
2 reacties
20-03-2019
Ik ben heel snel bang/angstig, vooral in het donker. Ik werk ergens waarbij ik soms slaapdienst heb en dan moet ik alles op slot doen en zo ‘s avonds en dat vind ik elke keer heel eng. Wat kan ik hier...
Geen reacties
20-03-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering