Depressieve gevoelens overwinnen

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

16-03-2009, 00:00

Vraag

Is het mogelijk om negatieve, depressieve gevoelens/gedachten die m’n leven soms beheersen, te overwinnen (zonder gebruik van medicijnen) en een volwassen, evenwichtig persoon te worden? Hoe doe ik dat?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Ja, het kan. Ik heb geen idee wie je bent of hoe oud, hoe diep je gevoelens zijn, enzovoort. Maar ik ben er algemeen gesproken wél van overtuigd dat negatieve gevoelens positieve gevoelens kunnen worden als je bedenkt dat je een kind van God mag zijn: een parel in Zijn hand. Want: Hij heeft jou gemaakt, dus Hij heeft gewild dat jij bestaat! Begin je dag met dát tegen jezelf te zeggen. Lees Psalm 100 ieder morgen bij het opstaan (leerde ik van een oude man) en verwonder je over je Schepper. Wanneer je dan ook Psalm 139 leert lezen als een troostpsalm doordat God erin belooft dat Hij je zal omringen met Zijn zorgen, iedere dag weer, wordt het leven een levenslange lofzang voor Hem, en dáárom de moeite waard!
 
Of dat wat ik nu schrijf voor jou geldt, kan ik niet beoordelen. Dat weet je alleen zelf. Misschien moet je hulp zoeken, de huisarts inschakelen om te weten waar je depressieve gevoelens vandaan komen. Een lichamelijke oorzaak kan hij of zij bepalen, ik niet. Misschien zijn gesprékken met een professionele hulpverlener nodig in plaats van een anoniem briefje... hopelijk heb ik je een beetje op weg geholpen. Zet in ieder geval -indien nodig- de volgende stap na deze eerste!

Een hartelijke groet,
Marijke Rots

Tags in dit artikel:

negatiefpsychologie
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1499 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Sinds een jaar heb ik een relatie met een meisje en op zich gaat het heel goed. Ik zit alleen met één probleem: als ik in het weekend bij haar en haar ouders langs kom, hangt er vaak geen goede sfeer....
Geen reacties
16-03-2013
Vervolgvraag aan ds. Harinck. Ik drukte op ‘enter’ en toen was de vraag al weg...
Geen reacties
16-03-2017
Zingen tot Gods eer vind ik zo bijzonder, zo mooi. Sommige gebeden door middel van zang opzenden tot Hem. In het zingen tot Gods eer (vooral Psalm 68:10, 43:4, 89:1, 32:1 en 52:7) besteden wij onze ad...
4 reacties
16-03-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering