Morning-afterpil geven als apothekersassistente

drs. N. Wolswinkel / Geen reacties

02-01-2009, 00:00

Vraag

Ik doe de opleiding apothekersassistente. Ik vraag mij af hoe ik moet omgaan met het afleveren van de morning-afterpil. Kunt u mij hierin een handvat geven?


Antwoord

Wanneer je vindt dat het leven vanaf de conceptie waardevol en volledig beschermwaardig is, dan is de MA pil geen voorkomen van zwangerschap, maar in een heel vroege fase voorkomen dat een klein vruchtje verder groeit. Ik vind dat je daarom een MA pil niet zou moeten gebruiken. Dat geldt voor een vrouw die onbeschermd seksueel contact heeft gehad. De vraag is wat dat betekent voor een arts. Tegenwoordig is er geen recept meer nodig, tot een paar jaar geleden wel. Ik sprak erover met de vrouw, gaf uitleg (wat soms voor de vrouw heel nieuw was), en legde de verantwoordelijkheid bij de vrouw. Ik ken collega's die het niet over hun hart konden verkrijgen om de MA pil voor te schrijven, zij voelden zich verantwoordelijk voor de gevolgen van het recept.

Nog weer anders is de positie in de apotheek. De vrouw heeft gekozen, (de dokter had het recept geschreven) jij levert het af. Ik denk zelf dat jouw verantwoordelijkheid niet zover gaat dat je het zou moeten weigeren af te leveren. Dan neem je als het ware de verantwoordelijkheid van de betreffende vrouw over. Ik denk trouwens dat je in een erg lastige positie komt, waarvan het zeer de vraag is of jij je in die positie moet laten brengen. De vrouw die de pillen koopt en slikt is verantwoordelijk. Zou je in een boekhandel een slecht boek, (bv. de Koran) ook weigeren te verkopen? Hopelijk kun je iets met dit antwoord.

Eventueel kan ik je wel met een christenapotheker in contact brengen om hier nog dieper op in te gaan.

Drs. N. Wolswinkel

Lees meer artikelen over:

morning-afterpil
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik wil graag weten waarom sommige christenen neerkijken op niet-gelovigen/andersdenkenden. In mijn omgeving probeert enige tijd al iemand me te bekeren. Meerdere malen heb ik aangegeven dat ik daar ge...
1 reactie
02-01-2015
Aan ds. C. Harinck. Hoe dien je om te gaan met het verschijnsel duiveluitdrijving?
Geen reacties
02-01-2008
Ruim twee maanden had ik verkering met een meisje dat qua karakter en interesses heel goed bij mij paste. Op het moment dat ik haar om verkering vroeg, had ik nauwelijks tot geen lichamelijke gevoelen...
Geen reacties
02-01-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering