Duizenden of miljoenen jaar geleden

Ds. C.G. Vreugdenhil / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Als christenen geloven we dat God de wereld heeft geschapen. Dit is enkele duizenden jaren geleden gebeurd. Hoe zit het dan met allerlei archeologische vondsten van bijvoorbeeld dinosaurussen van zoveel miljoen jaar geleden?


Antwoord

Over het algemeen wordt in Reformatorische kring aangenomen dat de wereld 6000 jaar geleden geschapen is. Men berekende dit aan de hand van geslachtsregisters in de Bijbel. Die zijn echter wel eens met opzet op een bepaalde manier gegroepeerd, zodat je niet exact op grond hiervan een berekening kunt maken. Dat geeft wel wat speling. Maar niet om met de evolutietheorie mee te gaan in miljoenen of volgens sommigen zelfs miljarden jaren.

God heeft de wereld geschapen met alles wat erin is. In de bergrivieren van Irian Jaya heb ik zeefossielen gevonden. Dus denk ik dat daar vroeger de zee heeft gestroomd (zondvloed?). God misleidt niet de mensen door bijvoorbeeld fossielen en afdrukken van bladeren in de boden te scheppen. Ook niet de skeletten van dinosaurussen. Die beesten hebben dus op die plaatsen geleefd.

Het enige probleem is de ouderdom van die archeologische vondsten. De 'geleerden' verschillen daar onderling erg in. De een zegt een miljoen jaar en de ander miljard. De methoden die altijd gebruikt zijn om de ouderdom te bepalen (koolstofmethode) blijken bij nader onderzoek niet goed geweest te zijn. Daarmee zakken veel 'ouderdoms-verhalen' in elkaar.

Ik ben geen deskundige op dit gebied, maar wel een gelovig christen. Kort gezegd: de vondsten zijn geen verzinsel en de ouderdom is de vraag. Wij geloven in de schepping en niet in de evolutie. Verder zou je deze vraag nog eens kunnen voorleggen aan iemand die wel als archeoloog ter zake kundig is en toch een schriftgelovig christen.

Ds. C. G. Vreugdenhil

Lees meer artikelen over:

creationismeevolutietheorie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Actief
226 artikelen
Ds. C.G. Vreugdenhil

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant

Bekijk ook:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben helemaal weg van Jan Smit.  Ik zat laatst in de kerk (Ger. Gem.) toen waarschuwde de dominee hier erg tegen: Gooi dus al je muziek van Jan Smit maar weg, enzo. Ik snapt dit niet... Hoe kun je d...
Geen reacties
30-11-2006
In de Heidelbergse Catechismus vraag en antwoord 103 gaat het over het vierde gebod: "Wat gebiedt God in het vierde gebod? Eerstelijk, dat de kerkedienst, of het predikambt, en de scholen onderh...
1 reactie
30-11-2021
De sinterklaastijd zit er weer aan te komen. Vele mensen doen hieraan mee. Maar is dit bijbels gezien wel verantwoord? Als ik me verdiep in de geschiedenis komt me dit alles nogal rooms-katholiek over...
Geen reacties
30-11-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering