Het is misschien een rare vraag, maar ik moet er vanaf. Vanaf mijn kinderjaren w...

drs. ing. P.L.D. Visser / Geen reacties

15-10-2008, 00:00

Vraag

Het is misschien een rare vraag, maar ik moet er vanaf. Vanaf mijn kinderjaren wil ik al dominee worden. Er is iets van binnen wat telkens aandringt dat ik dominee moet worden. Steeds heb ik de aandrang om mensen te vertellen over de HEERE JEZUS, ook heb ik steeds dat ik voor mijzelf al preken maak. Nu zegt u misschien, waarom meld je je niet aan in Apeldoorn (zoals iemand eens tegen me zei)? Dominee, als ik zie in mijn eigen geestelijke leven is het zo vaak een puinhoop. Soms zie ik door de bomen het bos niet meer. Als ik op bed lig en ik denk eraan hoe mijn dag weer was, heb ik zo vaak de gedachte: zou zo iemand dominee moeten worden dan? En dan vraag ik mij af of ik wel echt bekeerd ben. Mijn geestelijke leven is zo vaak zo dor, maar ik moet ook zeggen dat als de Heere er is, Hij het ook goed maakt! Ik leg het af en toe bij de HEERE neer, maar de Heere antwoordt niet. Wat moet ik doen? Ik heb de juiste vooropleiding ook niet en ben echt geen studiebol. En toch is de drang er verschrikkelijk. Soms ben ik ook bang dat het alleen maar om eigen eer gaat en dat de HEERE mij daarvoor wel zal straffen. Heb ik de juiste weg wel? Weet echt niet wat ik doen moet.


Antwoord

Beste vragensteller,

Inderdaad, het zou voor ons veel eenvoudiger zijn als de Heere engelen had aangesteld om Zijn Woord te verkondigen. Zondeloze gedienstige geesten, altijd vol van aanbidding en een heilig leven. Dat zou voor de gemeenten ook veel gemakkelijker zijn, een zondeloze engel als voorganger. Bovendien hadden die ook geen traktement nodig. Maar zo is het nu eenmaal niet... God roept in Zijn wijsheid zondaren om Zijn Woord te prediken. Mensen zoals een Petrus, die Jezus verloochende. Mensen zoals een David, de profeet-koning, die overspel en moord heeft begaan, en wiens Psalmen wij tot op vandaag zingen. Zoals de Heere Jezus eenmaal slijk gebruikte om de ogen van een blinde te openen, zo gebruikt hij “mannetjes uit het slijk genomen” om Zijn gemeente te bouwen. Voor predikanten geldt: we prediken het best wat we het meest nodig hebben.

Wilhelmus a Brakel, predikant uit de Nadere Reformatie, verwoordde heel nuchter drie zaken die een aanstaand dienaar van het Woord niet kan missen: Bekwaamheid tot studeren en je gedachten te verwoorden; Verlangen om het Evangelie te verkondigen; Kerkelijke roeping, dus een gemeente die je beroept daar predikant te worden.

Ik zou je willen aanraden om met je predikant eens door te praten. Iemand die je kent en vertrouwt kan vaak helpen om de zaak te verhelderen. Al sprekend en denkend met anderen wil de Heere ook duidelijkheid geven. Ik denk dat elke predikant jouw worstelingen herkent uit eigen leven - ik althans wel. Laat dat je tot troost zijn.
 
Wat betreft je vooropleiding: je zou bepaald de eerste niet zijn die eerst zijn vwo-staatsexamen moet doen, voorafgaand aan de studie Theologie. Daar is helemaal niets mis mee. De Heere brengt alles mee wat nodig is voor het ambt: doorzettingsvermogen, geduld, bekwaamheid en studievaardigheid.

Als het gaat om praktische zaken als vooropleiding en dergelijke zou ik je willen adviseren om naar de voorlichtingsdagen te gaan van de Theologische Universiteit in Apeldoorn (zie via www.cgk.nl). Hoogleraren en studenten zijn erg benaderbaar en zullen je uitstekend kunnen voorlichten over een begaanbare route.

Hartelijk wijsheid en zegen gewenst,
Ds. P. L. D. Visser, legerpredikant, Veenendaal

Dit artikel is beantwoord door

drs. ing. P.L.D. Visser

  • Geboortedatum:
    29-07-1969
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Ouderkerk a/d Amstel
  • Status:
    Inactief
28 artikelen
drs. ing. P.L.D. Visser

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben 30 jaar, moeder van twee kinderen, en ik menstrueer normaal gewoon met een cyclus van 28 dagen. Vorig jaar was dat flink ontregeld. Ben bij de huisarts geweest en heb toen een uitstrijkje gehad...
Geen reacties
15-10-2007
Ik heb me de laatste tijd verdiept in de achtergrond van het ontstaan van de Gereformeerde Gemeente (behoor ik zelf ook toe). Mij was al eens verteld dat de Ledeboerianen een minderheid vormden binnen...
2 reacties
15-10-2013
Ik heb een gesprek gehad over de kerkelijke ban. Sinds 2000 ben ik lid van de Hervormde kerk die in 2004 hopeloos verdeeld is geraakt. Deze scheuring riep bij mij de vraag op of de kerkelijke ban nog ...
1 reactie
15-10-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering