"Mag ik belijdenis doen?" - ds. Van Vlastuin

Ds. W. van Vlastuin / Geen reacties

24-09-2008, 00:00

Vraag

Aan ds. Van Vlastuin. Ik las uw boekje "Mag ik belijdenis doen?". Hierin stelt u dat wedergeboorte een voorwaarde is voor het doen van belijdenis. Zijn er in Nederland nog gemeenten waar van degenen die belijdenis van hun geloof af willen leggen gevraagd wordt dat ze wedergeboren zijn? In de HHK-gemeenten die ik tot nu toe bezocht heb worden ook mensen die niet wedergeboren zijn toegelaten tot het afleggen van openbare geloofsbelijdenis. En hoe zit het als je niet wedergeboren bent en dus geen belijdenis hebt gedaan en er wordt een kind geboren? Mag je dit kind dan wel ten doop houden? Ook hierbij wordt namelijk een belijdenis van de ouders gevraagd.


Antwoord

Zonder geloof is het onmogelijk God te behagen. Daarom kan het ongelovig belijdenis doen of ongelovig laten dopen van onze kinderen op geen enkele manier kerkelijk worden gesanctioneerd. Even krachtig moet worden benadrukt dat het onmogelijk is om geen geloofsbelijdenis af te leggen of om onze kinderen ongedoopt te laten. Ons geloof of onze wedergeboorte is geen voorwaarde voor belijdenis of doop. Op deze wijze blijft het evenwicht gehandhaafd door de paradox: beide aspecten moeten evenzeer worden benadrukt. Buiten het geloof om is er geen oplossing. In de God van het verbond wordt het zo eenvoudig. Dan gaat het niet om onze oplossingen, maar om de waarachtigheid van de God. Vanuit God gezien is er enkel ruimte en zekerheid.

Ds. W. van Vlastuin

Lees meer artikelen over:

belijdenis
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van Vlastuin

  • Geboortedatum:
    06-03-1963
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Wezep
  • Status:
    Inactief
78 artikelen
Ds. W. van Vlastuin

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb diepgaande contacten met een meisje van 19. Zij is een leuk meisje ondanks dat ze diverse psychische problemen heeft gehad, die ze mij ook heel eerlijk heeft verteld. Alleen nu heeft dit meisje...
2 reacties
24-09-2012
Wat wordt er precies bedoeld met het zogenaamde “Ledeboeriaans heimwee”? Tevens hoor ik wel de term “oud Hervormd” gebruiken. Waar duidt dit op?
Geen reacties
24-09-2020
Beste ds. Van Vlastuin, Misschien is het niet netjes, maar ik wilde even ingaan op een antwoord over het dragen van hoedjes. Tevens heb ik er ook een vraag bij. De meeste mensen bij ons in de gemeente...
Geen reacties
24-09-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering