Aanduidingen voor de naam van God

Ds. J.J. van Holten / Geen reacties

19-09-2008, 00:00

Vraag

Als mensen over God spreken, dan kan men de naam God gebruiken, maar velen spreken ook vaak over de Heere. Bijv.: De Heere zegt in Zijn Woord i.p.v. God zegt in Zijn Woord. Nu heb ik zelf de gedachte dat het gebruik van Heere in het spraakgebruik een intiemer aanduiding is. Zo klinkt het mij in de oren. Klopt dit?


Antwoord

Er is vooral rondom het ontstaan van de Nieuwe Bijbelvertaling (2004) nogal wat discussie geweest rondom de godsnaam en de weergave daarvan in de bijbeltekst. De Bijbel kent twee aanduidingen voor God: een algemene aanduiding voor God is Elohim. Gebruikt voor iedere god. De specifieke aanduiding van God als de God van Israël, de God van het verbond is de aanduiding JHWH. In de laatste betekenis geschreven met hoofdletters. De Joden echter spraken de naam van God niet uit vanwege de heiligheid van die naam. Daarom gebruikten ze het Woord Adonai, of Hasjem. Adon = heer, in de gewone betekenis van: meneer, of heer. Hasjem = “de naam”, werd ook wel voor God gebruikt om maar te voorkomen dat de echte naam van God werd genoemd. Daarvoor was die naam veel te heilig zo dacht men.
 
Het gaat mij nu even om die naam Adonai. De toevoeging “ai” is geen bestaande Hebreeuwse uitgang. Men neemt aan dat het aan het woord adon = heer een eerbiedige klank gaf. Vandaar Adonai, in de Statenvertaling heel consequent vertaald met Heere en niet met Heer.
 
Dat om je de herkomst van dat woord Heere aan te geven. Inderdaad klinkt dat, mede vanuit het Hebreeuws, eerbiediger dan Heer. Ik zei al dat heeft een behoorlijke rol gespeeld in het benoemen van de Godsnaam in de NBV.
 
Het intiemer klinken van die naam is natuurlijk heel persoonlijk. Zelf geef ik er ook de voorkeur aan. Ik schrijf het ook altijd met dubbel ee omdat ik dat zo gewend ben. Ik denk dat het veel afhangt van de traditie waarin je bent opgegroeid. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat wij de Heere onze God kennen en Jezus Christus die Hij gezonden heeft. En dat wij door het geloof Hem mogen aanroepen in onze gebeden.
 
Vriendelijke groet,
Ds. J. J. van Holten,  Bergambacht

Lees meer artikelen over:

Gods naamhebreeuws
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.J. van Holten

  • Geboortedatum:
    22-12-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    IJsselstein
  • Status:
    Inactief
126 artikelen
Ds. J.J. van Holten

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Deze vraag graag naar iemand van de Ger. Gem. Ik (vrouw) ben een paar jaar getrouwd en vind zelfbevrediging niet verkeerd. Als ik mezelf bevredig denk ik altijd aan mijn eigen man! Maar meestal voel i...
Geen reacties
19-09-2009
Wie weet een echt goed natuurlijk middel tegen depressie/angst? Via de dokter heb ik nu tijdelijk oxazepam en eventueel moet ik over op antidepressiva. Dit wil ik liever niet, alleen als het echt niet...
10 reacties
19-09-2013
Openbaringen 12, de draak richt zich nu op de vrouw. Verder lees je in dit hoofdstuk over het beest uit de zee en het beest uit de aarde... monsters. Daar lijkt het nu aardig op gezien alles wat er ge...
Geen reacties
19-09-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering