Er is een stabiele thuissituatie, een gezin met kinderen. De vrouw is meerdere k...

Ds. J. Westerink / Geen reacties

17-09-2008, 00:00

Vraag

Er is een stabiele thuissituatie, een gezin met kinderen. De vrouw is meerdere keren vreemd gegaan en zegt van beide mannen te houden. Geeft aan geen spijt te hebben. Wel kerkelijk getrouwd, maar niet meer lid van de (Hervormde) kerk. Kerk en geloof speelt geen rol meer in hun gezinsleven. 1. Hoe kan de man het beste handelen in deze situatie? 2. Als de man zijn vrouw in deze situatie verlaat en mogelijk een nieuwe partner vindt, mag een gescheiden man/vrouw hertrouwen als er sprake is van overspel? 3. Kan dit huwelijk dan kerkelijk bevestigd worden? 4. Wat zijn daar de bijbehorende argumenten voor? 5. Wordt in elke kerk binnen de gereformeerde gezindte hierin hetzelfde gedacht? Zo niet, wat zijn de verschillen?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste vraagsteller,
 
Ik heb de indruk uit de formulering van de vragen dat hier iemand aan het woord is, die niet voor zichzelf deze vragen stelt maar voor iemand in zijn omgeving. Uiteraard kan ik dat mis hebben, maar zo probeer ik nu te antwoorden, ook puntsgewijs.

1. Wordt in alle kerken van geref. gezindte op dezelfde manier gehandeld in zaken van huwelijk en echtscheiding en tweede huwelijk? Mijn antwoord moet helaas nee zijn. Zelfs binnen één kerkverband kan de ene kerkenraad soms heel anders handelen dan de andere. Dat schept uiteraard verwarring, maar het is de realiteit.

2. Op de vraag hoe het beste gehandeld kan worden in de situatie zoals deze geschetst wordt, kan ik eigenlijk maar één woord als antwoord bedenken: bekering is hier hard nodig. Tot de Heere en tot elkaar. Als ik de vraagsteller goed begrijp -zijn brief is op dat punt niet helemaal duidelijk- dan is er voor de Heere en Zijn dienst in het gezin geen plaats meer. Daarom meent de vrouw dat ze van twee mannen tegelijk kan houden. Maar waarom wil de man dan weten of hij na scheiding een nieuw huwelijk kan aangaan dat ook kerkelijk bevestigd kan worden? Of ligt het bij de man toch anders?

3. In ieder geval:Gods Woord noemt overspel -en dat doet de vrouw blijkens de brief- als enige grond voor scheiding. Dat wil zeggen: het moet niet, maar het mag wel. En wanneer de andere partij nadien een nieuw huwelijk wil aangaan, dan is dat geoorloofd. Deze lijn is duidelijk af te leiden uit het onderwijs dat de Heere Jezus op dat punt heeft gegeven en dat ook wordt aangehaald in het oude huwelijksformulier. Daar wordt hoererij of overspel als enige echtscheidingsgrond genoemd. In dat geval mag de verlatene opnieuw trouwen, zie Matth. 19:3-9 en parallelle plaatsen.
 
Hopelijk heb ik zo enig antwoord gegeven.
 
Met vriendelijke groeten,
Ds. J. Westerink

Ds. J. Westerink

Ds. J. Westerink

  • Geboortedatum:
    25-08-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk (Maranatha)
  • Status:
    Inactief
Geen reacties

Terug in de tijd

1) Wanneer ik gebruik maak van een homeopathisch arts, universitair opgeleid, kan ik dit dan bijbels verantwoorden? Hoe moeten we potenties zien? 2) Op de site van Promise staat dat homeopathie (poten...
5 reacties
17-09-2012
Ik wil deze vraag graag stellen aan iemand uit de Gereformeerde Gemeenten. Ik ben een jonge vrouw van begin twintig. Op mijn werk heb ik een erg leuke collega. Helaas is hij niet christelijk. Eerst wa...
Geen reacties
17-09-2021
Hoe groot is, of hoeveel tekst bevat, een preekschets gemiddeld? Ik zie nooit dat een dominee zijn schets omslaat of bladert. Past alles op één velletje?
Geen reacties
17-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering