(...) Ik merk dat ik nu die preken bijna niet meer kan verdragen, ik zet ze uit ...

ir. Raymond H. Warnaar / Geen reacties

16-09-2008, 00:00

Vraag

Ik weet niet meer hoe ik verder moet. Ik voel mij zo n vijand en zo buiten alles staan van Christus en Zijn bloed. Ik kom uit een kerk waar heel erg gepreekt wordt: kent u dit en kent u dat? En er is dan troost voor Gods volk. Ik merk dat ik nu die preken bijna niet meer kan verdragen, ik zet ze uit en ik zoek andere preken met andere invalshoeken zodat ik mij bemoedigd voel. Vaak zijn dat preken van puriteinen. Maar tegelijk voel ik me zo bang dat ik mijzelf bedrieg. Het gaat toch over dezelfde God en hetzelfde geloof? Hoe kan het dan dat ik bij dat eerste zón afkeer voel en bij de tweede (gelukkig) nog wel zo diep geraakt word en bemoedigd? Het brengt me in verwarring.


Antwoord

Beste vraagsteller,
 
Daar waar Christus openlijk in al Zijn werken en in al Zijn genade verkondigd wordt, moet je zijn. Want daar ontvang je troost, vermaning, liefde, onderwijs en vreugde en leer je de zonde te haten en Zijn bloed zo nodig te hebben. De vraag “kent u dit” mag ten diepste alleen gesteld worden in de vorm “kent u Hem?” of  “heeft u Hem nodig leren krijgen?”
 
De vragen die op onze kenmerken gericht zijn, zijn niet verkeerd, maar kunnen de aandacht enorm afleiden van de kern van de zaak. Iemand die in de zee ligt en bijna verdrinkt blijf je ook geen vragen stellen als “man, weet je dat je kleren kapot zijn”, “je kunt zeker niet zwemmen”, “er komt bloed uit je been”, “hoe lang lig je hier al”, “heb je het benauwd”, enz. Hij zal roepen: Hou toch op met al die vragen en help mij!
 
En als hij eenmaal gered is, dan zal hij volmondig toegeven dat hij verloren lag omdat hij niet kon zwemmen, omdat zijn lichaam bloed verloor, enzovoort, maar dan zal zijn hoop, kracht en blijdschap daarin liggen dat iemand hem gered heeft.
 
Pas dat ook geestelijk toe. De Heere zoekt het verlorene. Hij is gewillig om ons op te rapen. Hij doet met ons niet naar onze zonden. Hij herinnert ons niet aan onze zonden. Hij wil dat we Hem volgen, op Hem zien en niet op onze arme dwaze kenmerken. Het zien op onze arme kenmerken, als we bijvoorbeeld in de zonde gevallen zijn, moeten ons juist er toe aanzetten om - met belijdenis van zonden - direct weer omhoog te zien. Naar HEM die alleen LEVEN en GENADE schenkt. VREUGDE en BLIJDSCHAP (1 Petrus 1).
 
Het is triest als mensen in de kerk elkaar met kenmerken napraten en zoet houden. Daar word je verdrietig van en kun je inderdaad koud en ongevoelig van worden. We moeten het met elkaar over het LEVEN hebben, over CHRISTUS en Zijn neerbuigende liefde voor zondaren die zichzelf nooit op kunnen knappen.
 
Het is daarom begrijpelijk als door het lezen van bepaalde preken (van puriteinen) deze liefde weer opgewekt wordt en door het horen van standaardkenmerken dit leven met de Heere verduisterd wordt. Er is geen leven in ons en onze kenmerken: het is ten dode opgeschreven. Er is alleen leven in Hem, die door de dood gegaan is om ook ons een nieuw leven te geven. Zie op Hem, volg Hem en je ziel zal leven en vrolijk zijn!
 
Met hartelijke groet,
 
Ir. Raymond Warnaar
voorm. evangelist Zuid-Amerika

Dit artikel is beantwoord door

ir. Raymond H. Warnaar

  • Geboortedatum:
    17-08-1968
  • Kerkelijke gezindte:
    ICF (zendingsgemeente CGK)
  • Woon/standplaats:
    Apeldoorn
  • Status:
    Inactief
94 artikelen
ir. Raymond H. Warnaar

Bijzonderheden:

Directeur NET Foundation (wereldwijd voorgangers toerusten), toeruster/spreker, voormalig evangelist in Latijns-Amerika en ouderling ICF Apeldoorn.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Je bent kinderloos. Je kunt niet op een natuurlijke manier kinderen krijgen. Heeft God dan besloten dat jij geen kinderen kunt en zult krijgen? En zo ja, mag jij dan -als God dit kruis op jou heeft ge...
Geen reacties
16-09-2006
Hoe komt het toch dat juist mensen met een reformatorisch geloof zo bezig zijn met het uiterlijk, met rijkdom, dure merkkleding of nieuwe gezinsauto's in plaats van tweedehands? Wij waren pas op een A...
13 reacties
16-09-2013
Mijn vriendin gaat trouwen met een gescheiden man waarvan zijn vrouw geen overspel heeft gepleegd. Ik heb daar moeite mee en vind dat het op grond van Gods Woord niet kan. Zij vindt van wel. Ik heb mo...
Geen reacties
16-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering