Endometriose

drs. N. Wolswinkel / Geen reacties

10-07-2008, 00:00

Vraag

Mijn vraag is niet goed overgekomen. Ik had een vraag gesteld over endometriose. Daar stond in dat ik nu last heb van tussentijdse bloedingen en bloedverlies bij inspanning, hardlopen/fietsen. Heel erg vervelend dus. Horen deze klachten bij endometriose of moet ik hiermee weer naar de gynaecoloog?


Antwoord

Hieronder wat Wikipedia-informatie over endometriose. Abnormaal bloedverlies kan passen bij endometriose, zo kun je lezen. Blijft op afstand altijd lastig om te zeggen dat het in jouw geval ervan komt. Ik ken het niet echt als inspanningsgebonden klacht. Wanneer dat soort klachten frequent voorkomen zou ik teruggaan naar de specialist, temeer daar aan endometriose iets te doen is.

Hoe endometriose ontstaat is niet precies bekend, maar er zijn een aantal mogelijke mechanismen: Retrograde menstruatie: tijdens de menstruatie verlaat het grootste gedeelte van het bloed met endometriumweefsel via de vagina het lichaam. Maar een klein gedeelte stroomt via de eileiders de buikholte in. In principe wordt dit door het lichaam opgeruimd, maar soms blijven er endometriumcellen in leven. Deze kunnen dan endometriosehaardjes vormen.

Lymfogeen: mogelijk verspreiden endometriumcellen zich via de lymfevaten.
Hematogeen: endometriose komt ook buiten de buikholte voor, bijvoorbeeld in de borstholte (thorax). Dit kan alleen verklaard worden doordat endometriumcellen zich via de bloedbaan verplaatsen.

Directe transplantatie: Bij operaties kunnen endometriumcellen via het instrumentarium in de wondranden terechtkomen, waardoor in het operatielitteken endometriose ontstaat.
Metaplasie: Mogelijk zijn de cellen van het buikvlies in staat om te veranderen in endometriumcellen. Het is echter niet bekend wat voor prikkel de cellen hiertoe kan aanzetten.
Endometriose kan geheel asymptomatisch zijn. Secundaire dysmenorroe (abnormale menstruatiepijn). Pijn in onderbuik. Dyspareunie (pijn bij geslachtsgemeenschap). Abnormaal bloedverlies (vaginaal/anaal/urine). Infertiliteit (onvruchtbaarheid).
 
Bij het speculumonderzoek is soms een blauwig plekje in de vaginaplooi tussen de baarmoederhals en de endeldarm zichtbaar. Bij het vaginaal toucher kan de arts voelen dat de eierstokken gezwollen zijn als er endometriomen in zitten, of pijn bij het opdrukken van de baarmoeder. Endometriomen zijn bij echografie op het beeldscherm zichtbaar als ronde grijze structuren. Om definitief de diagnose 'endometriose' te kunnen stellen is een laparoscopie (kijkoperatie) nodig.

Behandelmogelijkheden: anticonceptiepil (zodat het aantal menstruaties vermindert); progestagene hormoontherapie (dit voorkomt het dikker worden van het baarmoederslijmvlies); Mirena-spiraaltje (dit bevat ook een progestageen hormoon, en heeft als voordeel dat er minder hormoon in de bloedbaan komt, waardoor er minder bijwerkingen optreden); danazol (mannelijk hormoon, dit blokkeert de menstruatiecyclus); GnRH-hormoon (dit brengt de patiënte in een kunstmatige menopauze, totdat het gebruik van deze medicatie weer gestopt wordt); Operatief (meestal mbv. een kijkoperatie, indien veel adhesies en/of uitgebreide endometriose, dan gebeurt het nog vaak mbv. een laparotomie); Cystectomie (verwijderen van de blaas); coagulatie/laser-evaporisatie van de endometriosehaardjes; adhesiolyse (losmaken van verklevingen die door de endometriose zijn ontstaan); als laatste redmiddel: verwijderen van de eierstokken (ovariectomie), en indien nodig ook de baarmoeder (hysterectomie) als door de endometriose de darm of ureter dicht zijn gaan zitten, deze weer doorgankelijk maken

Drs. N. Wolswinkel

Tags in dit artikel:

Endometriose
Dit artikel is beantwoord door

drs. N. Wolswinkel

  • Geboortedatum:
    02-02-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
331 artikelen
drs. N. Wolswinkel

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Onder de preek kan ik me verschrikkelijk slecht concentreren. Ik ben al een paar keer op de gedachte gekomen om met de kerk te stoppen, maar dan doe ik mijn ouders verdriet en dan heb ik helemaal wein...
15 reacties
10-07-2009
Ik heb een vraagje over Exodus 20:5b-6. Waar ik vooral moeite mee heb is Exodus 20:5b. Nu heb ik een charismatische achtergrond en ben ik sinds kort lid van een hervormde gemeente. In de charismatisch...
Geen reacties
10-07-2007
Het is nog maar een paar jaar geleden dat God mij stil gezet heeft en mij heeft laten zien en merken dat ik zonder Hem niet kan. Wat een genade dat God naar zulke mensen als mij omkijkt! Het heeft (en...
6 reacties
10-07-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering