Gaat een OCD vaak gepaard met een depressieve stoornis? Hebben mensen met een OC...

C. den Hamer / Geen reacties

30-06-2008, 00:00

Vraag

Gaat een OCD vaak gepaard met een depressieve stoornis? Hebben mensen met een OCD minder vermogen tot empathie?


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Het moeilijke aan je vraag is dat er weer niet wordt aangegeven of het nu hier gaat om een obsessief compulsieve stoornis als toestandsbeeld of een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis. Maar over het antwoord kan ik kort zijn. Als iemand een obsessief compulsieve stoornis heeft als toestandsbeeld  is er sprake van dwanggedachten en- of dwanghandelingen. De dwanghandelingen of - gedachten worden gevoed door angst en met name de handelingen zijn gericht op het bezweren van die angst. Het lijden kan dermate zwaar zijn voor degene die een obsessief compulsieve stoornis heeft dat daardoor ook depressieve klachten kunnen ontstaan. Ik durf niet te beamen dat depressie vaker voorkomt bij een obsessief compulsieve stoornis.

Wat betreft empathie kan ik zeggen dat iemand met een obsessief compulsieve persoonlijkheidsstoornis, zoals ik al eerder heb uitgelegd, worstelt met het willen hebben van controle en regelgeving, strenge gewetensfunctie en daarbij vaak sprake is van enige rigiditeit. Empathie vraagt om enige soepelheid en onbevooroordeeld te kunnen luisteren naar de ander. Mensen met een OCD zullen hier wellicht wat meer moeite mee hebben.
 
Groet Kees den Hamer,
psychotherapeut seksuoloog

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

C. den Hamer

  • Geboortedatum:
    15-03-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Zwolle
  • Status:
    Actief
114 artikelen
C. den Hamer

Bijzonderheden:

Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Vraag van mijn dochtertje van zes: Waarom heeft de Heere God de duivel niet doodgemaakt? Moest haar het antwoord schuldig blijven. Maar ben eigenlijk zelf ook wel benieuwd wat het antwoord nu is. De d...
Geen reacties
30-06-2009
Mijn vriendin is vorige week voor de trein gesprongen en die mis ik nu heel erg. Ik krijg geen hap eten meer door mijn keel. Hoe kan ik dit oplossen en weer gewoon mezelf worden?
Geen reacties
30-06-2016
Aan ds. Heikamp. Tot voor een jaar terug leefde ik vrij en blij in de wereld, wel opgevoed bij het (goede) Woord, maar me er altijd tegen verzet. Ik wilde die strakke banden en regels niet. Wel ging i...
7 reacties
30-06-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering