Welke merk pil werkt niet abortief

drs. P. C. Hildering / Geen reacties

17-06-2008, 00:00

Vraag

Over enige tijd hopen we te gaan trouwen. We hebben er goed over nagedacht en willen de eerste maanden van ons huwelijk (zes tot twaalf) niet openstaan voor een eventuele zwangerschap. Als voorbehoedmiddel kiezen we waarschijnlijk voor de pil. Kunt u aangeven welke pil (merk) niet abortief werkt?


Antwoord

In principe werkt de pil niet abortief. Het doel is namelijk het stilleggen van de eierstok. Dat doet de pil, mits juist ingenomen en mits juist door de darm opgenomen (NB diarree of andere medicatie zoals antibiotica) volgens onderzoeken goed. Toch blijft er wel het raadsel hoe het kan dat er een enkele zwangerschap ontstaat tijdens pilgebruik zonder aanwijsbare fout in inname of opname. Ik heb in mijn praktijk daar enkele malen gezonde kinderen uit geboren zien worden. Dat geeft al aan dat er in die gevallen geen abortieve werking is geweest.

Er zijn echter stemmen die aangeven dat een abortieve werking (in dit geval wordt bedoeld een onmogelijke innesteling vanwege onvoldoende kwaliteit slijmvlies) mogelijk is. De bijsluiters spreken daar ook over. Bewijzen heb ik nooit gezien of gelezen.

Overigens is er ook nog de methode van NFP (Natural Family Planning), wellicht een betere oplossing? Er zijn zo'n 30 consulenten in het land die jullie daarover kunnen voorlichten. Maar zou je toch kiezen voor een pil, neem dan niet de laagst gedoseerde.

Drs. P. C. Hildering

Lees meer artikelen over:

de pilmedisch
Dit artikel is beantwoord door

drs. P. C. Hildering

  • Geboortedatum:
    24-04-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Inactief
158 artikelen
drs. P. C. Hildering

Bijzonderheden:

Dokter Hildering is op 15 januari 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Geachte lezer. Gisteren las ik in een theologisch werk over de zogenaamde groep 'onbekommerden'. Zij staan rondom de enge poort, maar kunnen niet ingaan. Ik beschouw mijzelf ook tot die groep. Er werd...
15 reacties
17-06-2011
Waarom worden vrouwen achtergesteld door God? Bijvoorbeeld: Met smart een baby krijgen, terwijl mannen daarvan de lust hebben. Wij vrouwen hebben elke maand ook nog eens pijn in de buik.
8 reacties
17-06-2020
Mijn beste vriendin heeft zelfmoordgevoelens. Ze heeft het nooit bevestigd, maar ik weet het bijna zeker. Haar verkering is een tijdje terug uit gegaan en sindsdien gaat ze erg achteruit. Ik krijg vaa...
Geen reacties
17-06-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering