Zondagsrust in webwinkel

Ds. B.J. van Vreeswijk / Geen reacties

24-10-2005, 00:00

Vraag

Als ondernemer heb ik een winkel, maar uit principe is die op zondag gesloten. Mijn winkel is gedeeltelijk voorzien van etalageruiten zodat mensen op zondag wel de goederen kunnen zien maar niet kunnen kopen, Nu overweeg ik er een webwinkel bij te openen waar mensen allerlei artikelen online kunnen bestellen. Hoe moet omgaan met de openingstijden van mijn site? Moet ik de knop "bestellen", op zondag blokkeren of moet ik de gehele site op zondag uit de lucht halen, of kan ik alles gewoon open laten staan? Wanneer ik alleen de knop “bestellen” blokkeer, dan kunnen de mensen die op internet surfen (op zondag) wel de artikelen zien maar niet bestellen.

Nu is mijn vraag: is het puur alleen de verantwoording van diegene die op internet surft, of mag ik als ondernemer de mogelijkheid niet bieden dat mensen mijn artikelen kunnen zien en bestellen? Bovendien geldt dit dan ook voor het faxverkeer en e-mail. Op zondag kunnen klanten ook een bestelling doorfaxen en mailen. Voor alle gevallen geldt dat ik de bestellingen pas maandag zie en verwerk.


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Uw vraag komt mij eerlijk over. De beantwoording vind ik lastig. Eigenlijk ben ik geneigd te zeggen: laat een ieder in zijn eigen gemoed ten volle verzekerd zijn. Dat verhindert niet om mee te denken. Bijvoorbeeld: moet ik op zondag reclameborden op mijn pui afdekken? Haal ik op zondag het makelaarsbord: Te Koop, uit mijn tuin? Zelf geloof ik niet dat ik dat zou doen.
 
Waar mogelijk een etalage op zondag afschermen kan ik begrijpen. Een bordje in de etalage met: op zondag zijn wij gesloten, zou mij ook juist voorkomen. We leven in een moderne en open samenleving. Dat maakt het uitdragen van principes praktisch moeilijk. Het is goed om grenzen te trekken.

Er blijft echter ook de verantwoordelijkheid van de koper. Als iemand op zaterdagmiddag bouwmaterialen komt halen met de opmerking dat hij daar zondag de hele dag mee aan de slag kan weiger je mijns inziens ook niet om te leveren. Dit overdragend op de website kan ik mij voorstellen dat er een aantekening is te lezen die vermeldt dat “wij op zondag gesloten zijn” met de uitnodiging: van maandag tot zaterdag ontvangen wij graag uw bestelling. En dan een blokkade van de bestelknop op zondag.

Hopelijk help ik in het wegingsproces. Wijsheid en zegen toegewenst als ondernemer die zich gebonden weet aan Gods Woord.
 
Ds. B. J. van Vreeswijk

Lees meer artikelen over:

zondag
Dit artikel is beantwoord door

Ds. B.J. van Vreeswijk

  • Geboortedatum:
    23-08-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
87 artikelen
Ds. B.J. van Vreeswijk

Bijzonderheden:
Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In het archief heb ik hier nog geen antwoord op kunnen vinden, vandaar dat ik deze vraag graag via Refoweb.nl zou willen vragen. Op mijn 12e werd ik voor het eerst ongesteld en ben het zeker het eerst...
Geen reacties
24-10-2009
Wat dient onze gebedshouding te zijn? Is het verkeerd om 's avonds in je bed te bidden? Ik hoorde iemand zeggen: Ik ben soms zo vreselijk moe dat ik maar één ding kan: in bed rollen. Ik hoorde ook een...
3 reacties
24-10-2013
Ik merk in mijn (reformatorische) omgeving (en ook op deze website) dat veel mensen erg veel aandacht besteden aan zaken die erg ver van de kern van het geloof af staan. Als ik bijvoorbeeld discussies...
Geen reacties
24-10-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering