Erg geroddeld op hogeschool

G.J. Jansen / geen reacties

02-04-2008, 00:00

Vraag

Ik zit op een hogeschool in één van de grote steden. Nu is er in mijn klas geen fijne sfeer. Er wordt erg geroddeld. We moeten heel veel samenwerken en ook in deze groepjes wordt er geroddeld. Omdat ik niet bij één speciaal groepje hoor proberen ze mij ook steeds te betrekken bij deze roddels. Ik wil dat absoluut niet omdat ik het geen bijbelse houding vind en ik ook geen ruzie in de klas wil. Als ik iets tegen iemand heb, zeg ik het liever tegen die persoon zelf. Hoe reageer ik op een goede manier op deze roddelpartijen?

ADVERTORIAL

Impact maken met een studie aan de CHE?

Kom op 29 maart sfeer proeven op de Open Avond Voltijd! 

Ontdek onze hooggewaardeerde opleidingen én stel al jouw vragen. Onze docenten en studenten beantwoorden ze graag.

Benieuwd? Claim snel je plekje!

Impact maken met een studie aan de CHE?

Antwoord

Beste vragenstel(st)er,
 
Fijn dat je je eigen positie al bepaald hebt; je wilt niet roddelen, omdat het geen bijbelse houding is en je vindt dat je rechtstreeks moet praten met degene tegen wie je wat hebt. Aan de andere kant wil je niet buiten de groep vallen. Volgens mij moet je beginnen door binnen je groep uit te leggen wat je van het roddelgedrag vindt. Je kunt dan ook benadrukken dat het jou in een lastig parket brengt, doordat je niet bij een speciaal groepje hoort en van alle kanten over iedereen roddels hoort.
 
Ik zou niet meteen beginnen te schermen met bijbelse uitgangspunten, omdat ik niet zeker weet of je op een reformatorische of protestants-christelijke school zit. Bovendien geldt voor deze bijbelse regel dat die helemaal ingeburgerd is binnen onze samenleving. Natuurlijk mag (moet?!) je medeleerlingen herinneren aan deze uitgangspunten. Ook op een niet-christelijke school mag je gerust je eigen uitgangspunten toelichten. Desondanks lijkt het mij het beste om gewoon te beginnen bij het oneigenlijke gedrag zelf, het roddelen, en het effect ervan op de ander/de andere groep en op jezelf.
 
Het is wel belangrijk om van tevoren na te denken over "hoe" en op welke toon je het aan de orde stelt. Alleen veroordelen heeft weinig zin. Steek heel concreet in op het gedrag en de gevolgen ervan. Eventueel kun je ook toelichten hoe je er vanuit je godsdienstige overtuiging over denkt.
 
Veel wijsheid en tact toegewenst!
G. J. Jansen

G.J. Jansen

 • Geboortedatum:
  25-05-1972
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerde Gemeenten
 • Woon/standplaats:
  Rijssen
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  docent Engels en docentencoach

Tags in dit artikel:

roddelen
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een 35-jarige man met een homofiele geaardheid. Die ontdekking deed ik al op jonge leeftijd. Altijd heb ik gevoel...
10 reacties
02-04-2010
Ik heb verkering met twee meisjes van wie ik allebei heel veel hou. Wie van de twee moet ik nu aan de kant zetten?
geen reacties
02-04-2004
Ik moet voor mijn school een stuk schrijven over een dominee. Mijn vraag is, kunt u een biografie naar mij sturen over u...
geen reacties
02-04-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering