Ik heb verkering en ik zie er altijd tegenop dat hij belt, omdat ik dan bang ben...

P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven / Geen reacties

29-03-2008, 00:00

Vraag

Ik heb verkering en ik zie er altijd tegenop dat hij belt, omdat ik dan bang ben dat het tegenvalt. Wat kan dat zijn? Ik wil wel graag dat hij belt. Dit heb ik minder met de mail en sms. Kunt u mij verder helpen? Wat kan mijn blokkade hierin misschien zijn?


Antwoord

Beste vragenstelster,
 
Wat een mooie vraag! Ik denk dat er veel leeftijdsgenoten zich hierin herkennen! Overigens weet ik je leeftijd niet maar het is heel herkenbaar dat je, zeker als jongvolwassene, allerlei vragen hebt. Het is een spannende en onzekere periode waarin je leert omgaan met intimiteit en het aangaan van een langdurige relatie.

In je vraag lees ik dat je hoge verwachtingen hebt, vooral voor een telefoongesprek. Je hebt dit minder bij MSN en SMS. Gelukkig maar, vind ik. Het horen van iemands stem heeft dan ook een andere dimensie dan via de computer of telefoon met elkaar communiceren. Je vraagt je af of je een blokkade hebt? Eerlijk gezegd weet ik niet waar die vraag voor staat? Ik denk dat je hoge verwachtingen hebt van een relatie, je wilt graag dat de ander jou bijzonder vindt en jij hem! Je hoopt op een "sprookjeshuwelijk". Wanneer je deze onbewuste (wellicht ook gekleurde) fantasieën hebt kan de werkelijkheid inderdaad tegenvallen. Dan zegt hij net niet wat jij wilt horen, bijvoorbeeld! Het heeft te maken met reële verwachtingen die passen bij jou, bij hem en bij de situatie

 Wel vraag ik me af wat maakt dat je zulke hoge eisen stelt? Wil je het zo graag goed doen? Maakt dit je gespannen zodat je minder vrij in een gesprek staat? Wat soms ook een rol speelt is dat iemand bang is om afgewezen te worden. Het zou kunnen zijn dat jij bang bent dat de ander jou niet leuk vindt. De spanning die dit met zicht meebrengt is uiteraard in een gesprek ook meer aanwezig dan bij de computercommunicatie.

Je zou eens kunnen opletten of je dit ook bij andere telefoongesprekken hebt of alleen bij je vriend. Dan zou ik je aanraden om met anderen, leeftijdsgenoten ook, te spreken en te peilen hoe zij dit ervaren. Leer van anderen en probeer zo je verwachtingen over je vriend, jezelf en de relatie bij te stellen.

Het is spannend en dat mag ook best spanning geven. Ik zou je ook gerust willen stellen want het heeft ook een leuke kant, toch?

Mijns inziens lijkt het vooral te maken te hebben met irreële verwachtingen stellen. En ik denk dat het goed is voor jou en je relatie dat je hiernaar kijkt en met anderen in gesprek gaat. Ik gun je dat je (weer) leert genieten!
 
Een hartelijke groet,
Petra van Bodegraven

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven

  • Geboortedatum:
    26-03-1966
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
122 artikelen
P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik zag op de website dat er al heel veel vragen zijn gesteld over het Heilig Avondmaal, maar ik kon mijn vraag niet vinden, vandaar dat ik deze mail stuur. Klopt het dat -bij de instelling van het H...
Geen reacties
29-03-2021
Ik denk racistisch. Ik wil hier vanaf. Hoe kan ik dat aanpakken? Ik ben zelf blank. Opgegroeid in blanke omgeving. Wel ook gekleurde familie, maar dus aangetrouwd. Ik heb (gelukkig!!) geen hekel aan g...
Geen reacties
29-03-2022
Beste evangelist Van Dooijeweert. Mag ik u naar aanleiding van deze vraag en antwoord een vervolgvraag stellen? We behoren met ons gezin ook tot die rechterflank en sinds een half jaar dringt het tot ...
2 reacties
29-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering