OCD en een geweten

C. den Hamer / Geen reacties

23-02-2008, 00:00

Vraag

Kunt u mij uitleggen of er een verband bestaat tussen OCD en een geweten? Ik bedoel, wanneer ik aan iemand met OCD vraag of hij iets meent, ontstaat er een probleem, want dan vraagt hij zichzelf dwangmatig af of dat ook zo is en de ander niet bedriegt. Kunt u mij het verband hiertussen uitleggen?


Antwoord

Beste onbekende,

Je hebt het hier over een obsessief compulsieve stoornis (disorder). Om het ingewikkeld te maken kan op toestandbeeldniveau er sprake zijn van een OCD, maar ook op persoonlijkheidsniveau kan er sprake zijn van een obsessesief-compulsieve stoornis. Tevens kunnen beiden tegelijk aanwezig zijn als psychiatrische aandoening.  Nu is het echter wat moeilijk inhoudelijk op je vraag in te gaan omdat zowel bij het toestandsbeeld als bij het persoonlijkheisdsfunctioneren er sprake kan zijn van dwangmatigheid.

Bij het toestandsbeeld heeft het de functie mogelijk naderend onheil te bezweren of te neutraliseren via dwanggedachten of dwanghandelingen. Op persoonlijkheidsniveau speelt het zich veel meer af op het niveau van perfectionisme, waardoor er geen fouten gemaakt mogen worden. Men is in dat geval overdreven gewetensvol.

Als je aan betreffende persoon vraagt of hij werkelijk meent wat hij zegt, slaat de twijfel toe en blijft men hangen in de vraag hoe men nu zeker kan weten of het werkelijk klopt, omdat er geen objectief meetbaar instrument is waarop je het te geven antwoord kunt wegen .Men staat zichzelf niet of nauwelijks toe- en vindt het van zichzelf onvergefelijk- een antwoord te geven wat achteraf mogelijk herzien of bijgesteld zou moeten worden.

Het moeilijke is echter dat betreffende persoon aan een ander dezelfde eisen stelt en dezelfde hoge verwachtingen heeft welke hij  ook zichzelf oplegt. Deze mensen kunnen er moeilijk mee uit de voeten dat ook zij dagelijks feilbaar zijn en slechts van genadebrood moeten leven.

Met vriendelijke groet,
Kees den Hamer, psychotherapeut/seksuoloog

Lees meer artikelen over:

dwangstoornispsychologie
Dit artikel is beantwoord door

C. den Hamer

  • Geboortedatum:
    15-03-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerd Vrijgemaakt
  • Woon/standplaats:
    Zwolle
  • Status:
    Actief
114 artikelen
C. den Hamer

Bijzonderheden:

Psychotherapeut/Seksuoloog NVVS, GGZ Cruciaal


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Voor mijn studie leer ik onder andere over de geschiedenis van het Midden-Oosten. Erg interessant natuurlijk, maar ik loop tegen een vraag aan die ik niet beantwoord gekregen heb op internet. Het betr...
2 reacties
23-02-2013
Ik ben bang voor de dood. De laatste tijd denk ik er veel aan. Dit komt waarschijnlijk ook omdat ik in mijn omgeving veel hoor over mensen die aan kanker overlijden, ook jonge mensen. Dit zet me aan h...
2 reacties
23-02-2010
Ik ben een jongen van 17 jaar en ik ben al een tijd verliefd op een meisje bij mij uit de kerk. Ik denk wel dat ze me sympathiek vindt maar ik weet niet of er meer achter zit. De ene keer lijkt het we...
1 reactie
23-02-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering