Niet aan het avondmaal toch in de hemel

Ds. B.J. van Vreeswijk / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Kunnen mensen die niet aan het avondmaal gaan toch in de hemel komen?


Antwoord

De verwoording van de vraag maakt het vieren van het avondmaal bijna tot een voorwaarde om in de hemel te kunnen komen. Dat lijkt mij een verkeerde omgang met het sacrament. Het is duidelijk bedoeld voor de gelovigen tot vertroosting en versterking van hun onvolkomen, soms zwakke en bestreden geloof. Je kunt het zien als een goddelijk medicijn.

Wie zijn nu gelovig, kunnen wij dat ten diepste beoordelen? Denk aan Elia in de dagen van Achab. Zevenduizend, hem onbekende landgenoten, hadden zich niet gebogen voor de afgoden. Er kunnen mensen zijn die kleingelovig van zichzelf niet durven zeggen dat zij een kind van God zijn. Dat geeft grote strijd als de nodiging tot het deelnemen aan het avondmaal klinkt. Een en andermaal in hun leven hebben zij geen vrijmoedigheid om aan te gaan. Zij missen vertroosting en versterking die God in Zijn genade en tere zorg wil geven. Dat roept niet Gods oordeel op. Hij kent immers hun hart. Het vraagt tere zorg in de prediking en het pastoraat.

Daarbij blijft gelden dat het Woord van God onmisbaar is en het sacrament misbaar. Slordigheid en vrijblijvendheid past ondertussen de gemeente niet. De Heere heeft het sacrament niet voor niets gegeven.

Kleinen mogen worden gewezen op Gods goedertierenheid. Niet gedwongen en gedreigd bijvoorbeeld met de gedachte als we op aarde geen avondmaal kunnen vieren we het in de hemel ook niet zullen kunnen.

Ds. B. J. van Vreeswijk

Lees meer artikelen over:

Heilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. B.J. van Vreeswijk

  • Geboortedatum:
    23-08-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
87 artikelen
Ds. B.J. van Vreeswijk

Bijzonderheden:
Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn hele leven loop ik al tegen dingen aan die mij het leven heel moeilijk maken. Recent ben ik er achter gekomen dat ik waarschijnlijk hoog sensitief ben. Dit verklaart heel veel. Alleen de herkenni...
5 reacties
30-11-2009
Hoe kunnen wij eerst gedoopt worden en dan pas leren? Gods woord verteld ons dat wij eerst moeten leren en dan gedoopt worden. Kunt u dat voor mij uitleggen?
Geen reacties
30-11-2005
Ik kan niet voor 100 procent achter onze drie formulieren van enigheid staan. Kan ik dan wel belijdenis doen? Ik heb er een bijbelstudie bij gedaan om duidelijk te maken waar ik niet achter kan staan....
Geen reacties
30-11-2001
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering