Inhoud heilsorde

Ds. A.J. Schalkoort / Geen reacties

24-08-2003, 00:00

Vraag

Wilt u mij in heel simpele taal (dus niet in dure theologische dogmatische, weet ik veel taal) vertellen wat de heilsorde inhoud? Wie het bedacht heeft, enz.? Er staat namelijk niets in de Bijbel hierover.


Antwoord

In eenvoudige taal proberen te zeggen wat de orde van het heil is. We zullen het proberen.

Je weet dat alles in dit leven een bepaalde orde volgt. We  worden geboren als kleine mensjes om vervolgens op te groeien naar de volwassenheid en tenslotte worden we oud en sterven we. Elke dag begint met zonsopgang en eindigt met zonsondergang, enz. Zo is er ook een orde van heil, niet door theologen verzonnen om het geloofsleven zo ingewikkeld mogelijk te maken, maar door de Bijbel zelf ons voor gehouden.

Twee gedeelten uit de Schrift wil ik noemen: Johannes 3. In het gesprek dat Jezus heeft met Nicodemus worden twee belangrijke schakels in de orde van het heil genoemd, namelijk wedergeboorte en het geloof. Lees dit gedeelte door.

Het tweede wat we noemen is Romeinen 8:30: "En die Hij te voren verordineerd (=verkoren) heeft, deze heeft hij ook geroepen; en die Hij geroepen heeft, deze heeft Hij ook gerechtvaardigd; en die Hij gerechtvaardigd heeft, deze heeft Hij ook verheerlijkt." Dus verkiezing, roeping, rechtvaardiging, verheerlijking, zijn de schakels in de orde van het heil.

Wanneer je de Romeien brief goed bestudeert, zul je merken dat de orde van het heil aan deze brief ten grondslag ligt. Het is trouwens een model voor  de opstellers van de Heidelbergse Catechismus. De beleving van de orde van het heil in het geloofsleven, vinden we terug in de catechismus in de bekende ellende, verlossing en dankbaarheid.

De beleving van de orde van het heil moet niet worden voorgesteld in een strak schema, zoals dat in sommigen kringen gebeurt. Aan de andere kant mogen we de orde van het heil niet verwerpen zoals anderen weer doen, omdat het toch maar door mensen zou zijn verzonnen. God is een God van orde, ook in de manier waarlangs Hij mensen tot het heil in Christus brengt. Het is een orde waarover je verwonderd zult zijn. Omdat de Heere de verkiezende God is, daarom roept Hij door het Evangelie en wie Hem hoort en gelooft die wordt gerechtvaardigd door het geloof en geheiligd door Gods geest, die wordt verheerlijkt door God nu al doordat je een kind van de  Heere bent en straks voor eeuwig te delen in Zijn eeuwige toekomst.

Verder  komt de orde van het heil in de Bijbel tot uiting in gedeelten waar Petrus vermaant om je roeping en verkiezing vast te maken (2 Petrus 1), of door op te wassen in de kennis van de Heere Jezus Christus.

Ik hoop dat je vraag zo enigszins beantwoord is.

Ds. A. J. Schalkoort

Lees meer artikelen over:

heilsorde
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
214 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag je scheiden als je wel als gelovigen in de kerk getrouwd bent maar wanneer je partner in de loop van het huwelijk het geloof vaarwel zegt, zich ergert aan christelijke gebruiken en wekelijks comme...
2 reacties
24-08-2016
Mag je als christen als je zwanger bent je urine afstaan aan 'Moeders voor moeders'? Er werd gevraagd of ik hier aan mee wilde doen toen ik me aanmeldde bij de verloskundige. Wat wordt er met mijn uri...
7 reacties
24-08-2012
Ik ben nu op vakantie en lag met m’n neefje en een vriendin op bed. Midden in de nacht werd ik wakker nadat ik m’n vriendin had geschopt. Ze vertelden mij dat ik af en toe kreunde en allemaal dingen a...
Geen reacties
24-08-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering