Kruisje dragen aan een kettinkje

Ds. L.W. Smelt / Geen reacties

15-04-2004, 00:00

Vraag

Is er iets op tegen om een kruisje te dragen aan een kettinkje o.i.d.? Sommige mensen hebben daar hun bedenkingen bij terwijl ik zelf denk dat het best kan!


Antwoord

Het kruis is een heel oud christelijk symbool. De Grieken spotten ermee. Ze tekenden op het kruis een ezel. Daarmee drukten ze uit dat het kruis voor hen een dwaasheid was. Een kruis(je) dragen leverde dus in de begintijd anti-reacties op. Toen de kerk na 311 na Chr. de officiële kerk werd van het Romeinse Rijk, werd het kruis steeds meer een teken dat bij nette oppassende, niet staatsgevaarlijke burgers hoorde. Het kruis(je) kon je vrolijk dragen. Het leverde je sneller een baantje op. Helaas zijn in naam van het kruis en door kruisdragers veel schanddaden gepleegd.
 
De crucifix (het kruis(je) met het gestorven lichaam van Jezus eraan) is typisch Rooms-Katholiek. Daarachter zit een te grote aandacht voor het lijden en sterven van Christus. Jezus is immers opgestaan, dus zijn lichaam is niet aan het kruis gebleven. In Latijns-Amerika zijn op Goede Vrijdag alle kerken open en maken mensen een tocht langs alle crucifixen die in de kerken staan en kussen als het kan de voeten van de afgebeelde Jezus.
 
Als protestanten een kruis(je) dragen dan is dat zonder het lichaam van Jezus. Het hugenotenkruis(je) (van de Franse protestanten die erg vervolgd zijn) wordt door protestanten wellicht meer gedragen dan het lege kruis(je). Wie het kruis(je) draagt zegt daarmee Christus te willen navolgen. Wij weten uit de Bijbel dat dit niet altijd gemakkelijk is. Zie b.v. Math. 16:24-26. Het is zelfs mogelijk dat in de toekomst weer spot en vervolging ons ten deel valt als we het kruis(je) dragen.
 
De eerste persoon die na Jezus het kruis droeg was Simon van Cyrene. Hieronder volgt een gedicht  over hem, gemaakt door kinderen van fam. Verstoep uit Kenya:

Is dat een ontmoeting...
op de kruisweg?
't Lijkt meer een incident
toevallig
Als Jezus je eens vroeg,
Zijn kruis te dragen
zoals eens Simon van Cyrene deed?
Zou jij dan willen delen in Zijn leed?
Of zou jij je verzetten, vloeken, klagen?
Simon buigt het hoofd
en draagt Zijn kruis
dat zijn kruis is.
Bij Golgotha gekomen
gaat Simon vrijuit
dat is het Evangelie
Hij heeft geruild!
Simon wordt bevrijd
Want Simon droeg het hout
Maar Christus het kruis
Geloof je dat Simon?

A Dios, ds. L.W. Smelt, Dorpskerk De Bilt

Lees meer artikelen over:

sieraden
Dit artikel is beantwoord door

Ds. L.W. Smelt

  • Geboortedatum:
    01-06-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Bodegraven
  • Status:
    Inactief
46 artikelen
Ds. L.W. Smelt

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik (meisje) ben 22 jaar en ik woon nog thuis bij mijn ouders (OGGiN). Ze willen graag nog alle controle over mijn leven houden. Ik weet dat ze het beste voorhebben voor mij en dat ze graag hun kinde...
12 reacties
15-04-2021
Ik ben een vrouw van begin 30, getrouwd en samen hebben wij kinderen. Regelmatig betrap ik mijn man op het zoeken naar porno of erotische onderwerpen. Soms biecht hij het ook zelf op. Het maakt me zo ...
Geen reacties
15-04-2021
Ik heb wel eens iemand horen zeggen/ergens gelezen dat je op het moment dat je als gelovige zondigt, dat je Jezus opnieuw kruisigt. Ik probeer dat te begrijpen, maar vind dat erg lastig. Het houdt me ...
Geen reacties
15-04-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering