Ik zou graag willen weten of een onbekeerd mens mag bidden om bekering, in de vi...

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

28-09-2007, 00:00

Vraag

Ik zou graag willen weten of een onbekeerd mens mag bidden om bekering, in de visie van de Ger. Gem. in Ned. Dit kerkgenootschap richt zich immers sterk op de (passieve) uitverkiezing. Bidden om bekering is een (actieve) daad van de mens.

Antwoord

De achtergrond van jouw vraagstelling is natuurlijk het probleem wat te maken heeft met het aanbod van genade. Daar zijn al inktpotten vol over leeg geschreven, dus laten we dat verder maar rusten. Literatuur is er in grote overvloed en na kennismaking van al deze pennenvruchten zien we door de bomen het bos niet meer.

Voor zover ik meditaties, preken, enz. heb gelezen en beluisterd, gaat niemand ongewaarschuwd naar huis onder hun prediking. Kinderen en ouderen worden niet geleerd om maar niet te bidden om bekeerd te mogen worden. Want als ze niet uitverkoren zijn komen ze er toch niet. Dat is een karikatuur die ver buiten de waarheid ligt. Daarom wordt hun geleerd de knieën te buigen, op te gaan naar Gods huis, opdat het de Heere mocht behagen naar hen om te zien in gunst van Boven.
Ga maar eens biddend luisteren onder hun leraars. Jezelf met je kritiek thuislatend en aandachtig luisteren naar het Woord.

Dat zij alle werkheiligheid van de mens afsnijden is een Bijbelse zaak. Dat de bekering geen mensenwerk is, maar een Godsdaad in het leven van een verloren zondaar. Dan wordt de Heere verheerlijkt en Zijn deugden geprezen. Daar is niets mis mee, integendeel, daar gaat het om.

Hartelijk gegroet van één die blijft tobben met de spanning tussen het Drie-enig eenzijdig Godswerk en de verantwoordelijkheid van de mens.

Ds. J. D. Heikamp
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over de ambten. Vorig jaar ontmoette ik een godvrezende vrouw die bepaalde zorgen deelde aangaande de verkiezingen van ouderlingen en diakenen. Volgens haar moét je eerst een kind van...
Geen reacties
28-09-2020
In ons doopformulier staat “tot wanneer het tot zijn of haar verstand gekomen zijnde.” Dan ben je als ouder niet meer verantwoordelijk voor je kind en zal het zijn eigen verantwoordelijkheid hebben op...
Geen reacties
28-09-2018
Veel hulpverleners noemen zich christelijk, maar uit ervaring weet ik dat er toch occulte zaken aan de orde kunnen komen. Is contextuele therapie op basis van het gedachtengoed van Leanne Payne als ch...
Geen reacties
28-09-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering