Inflatie van aandeel Palestijn

RefoMator / 5 reacties

19-10-2011, 19:51

Gisteren het buitengewoon sterk staaltje disproportioneel optreden van onze Joodse vrinden gezien? Ditmaal merkwaardig genoeg niet vergezeld van de opgestoken wijsvinger van Turkije, VN of Amnesty International. 1 bleekmagere soldaat tegen 1027 terroristen. Ook de wisselkoers van de Palestijn is blijkbaar in ernstige crisis en aan enige inflatie onderhevig. Hoe zou je je eigenlijk voelen als je 0,00097 Israëliet waard bent?

Voor een gemiddelde Gaza- of Westbankbewoner moet dat een ondraaglijke last zijn. Laat staan voor een Palestijn die niets liever doet dan met een bomgordel een drukke pizzeria in Jeruzalem binnenstormen of daar een substantiele bijdrage aan levert.

Brein, of de afwezigheid daarvan, achter deze aanslag op de eetschuur in 2001 was Ahlam Tamimi. In het volgende interview (vanaf minuut 5:30) fleurt ze helemaal op als ze te horen krijgt dat er niet 3 maar 8 kinderen zijn gedood bij de door haar bedachte aanslag:

sitestat

Eenmaal thuis in Palestijns gebied wordt ze met haar kornuiten onthaald op een heuse welkomstfuif en krijgen ze 2000 dollar handje contantje.

Ik hoop dat ze de slaap chronisch niet kan vatten met de gedachte: "Ik ben slechts 0,00097 Israëliet".

RefoMator op 19-10-2011, 19:51
5 reacties
Pompelmoen
20-10-2011 / 17:47
Tja. Minor detail: er zijn bijna 6.000 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, en welgeteld * nul * Israëliërs in Palestijnse gevangenissen. Er kon dus simpelweg maar 1 Israëliër vrijgelaten worden. Israël is namelijk al decennialang veruit de machtigste.

Dat blijkt ook uit de cijfers van gestorvenen: alleen al de laatste tien jaar is 85 procent van de slachtoffers Palestijns, tegen 15 % Israëliërs. Iemand heeft dat hier wel eens 'scorebordjournalistiek' genoemd - maar ja, zijn de feiten dan geen feiten meer?

Wie hier meer van wil weten: de cijfers heb ik van de Israëlisch-Palestijnse vredesorganisatie B't Selem. Contactpersoon: een joodse Israëliër, Omri Grinberg (email: omri@btselem.org)

En over de terroristen: hoe weten we dat deze gevangenen stuk voor stuk terroristen zijn? Velen zijn zonder enige vorm van proces opgepakt en gevangen genomen. Verder is de rechtspraak in Israël verre van onafhankelijk.

Dat dit conflict zo bloedig is en dat de haat aan weerszijden zo diep zit, is vreselijk. Dan is het bij uitstek van belang dat we kijken wat er nu werkelijk gebeurt, zodat er adequaat gehandeld kan worden.

Tenslotte nog één ding: iedere keer verbaas ik me er weer over hoezeer christelijk Nederland de Palestijnse christenen in de kou laat staan. Zij hebben enorm te lijden onder het Israëlische geweld! Laten we bidden voor onze joodse medemens én voor onze Palestijnse medechristenen in Bethlehem, Oost-Jeruzalem, Hebron en al die andere plekken op de Westoever en in Gaza!
Omega
20-10-2011 / 18:32
Palestijnse christenen hebben meer te lijden van hun zogenaamde moslimbroeders dan van Israeliërs. Klein detail, natuurlijk...
adriaan
21-10-2011 / 08:42
Pompelmoen, vind je het dan ook terecht dat deze vrouw is vrijgelaten? Je hoeft toch niet pro-Israel te zijn om in te zien dat zij dat niet verdient. Hoe onrechtvaardig dat moet zijn voor nabestaanden die deze moordenares opeens vrij zien komen? Je kan toch ook neutraal blijven en zowel acties van Israel als Palestijnen afkeuren zonder dat je ze steeds vergoeilijkt met ja maar de anderen doen het ook.
Pompelmoen
21-10-2011 / 10:00
@Adriaan
Je hebt groot gelijk dat het niet goed is om dingen te vergoelijken. Bestaand geweld kan nooit een rechtvaardiging zijn voor nieuw geweld. Maar ik denk dat er wel iets mis is met de beeldvorming. En, zoals ik in mijn vorige commentaar al zei: dat dit conflict zo bloedig is en dat de haat aan weerszijden zo diep zit, is vreselijk. Dan is het bij uitstek van belang dat we kijken wat er nu werkelijk gebeurt, zodat er adequaat gehandeld kan worden.

Gevoelsmatig is het inderdaad moeilijk te begrijpen dat iemand die zo veel bloed aan haar handen heeft en inmiddels zo'n vlammende haat tegen Israëliërs, met negen jaar cel weer vrij komt. Hoewel je je kunt afvragen of 16 maal levenslang wel een passende straf is (zeker in een land dat zich als democratie profileert).
Deze vrouw komt op mij over als een tikkende tijdbom. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk om te onderzoeken waar dat door komt. Wat er aan de hand is. In de gevangenis of niet - in Gaza kun je überhaupt niet 'vrij' zijn. Het is heel erg moeilijk om het land uit te komen, er staat een dikke muur omheen, er is een door de VN gerapporteerd tekort aan medicijnen, benzine (voor de opwekking van elektriciteit), de economie is zo goed als volledig platgelegd. De recente aanvallen op Gaza, zelfs met fosforbommen en ruim 1.400 slachtoffers, hebben het gebied totaal in puin gelegd.
Waardoor de kans op radicalisering van inwoners, zoals deze vrouw, alleen maar groter wordt. Dat zie je ook bij haar: begonnen als westers ogende vrouw zonder hoofddoek, nu duidelijk zeer orthodox geworden.

Ik ben het helemaal met je eens dat dit vreselijk nieuws is voor de nabestaanden van deze aanslag. Die video maakt het nog eens extra schokkend. Nogmaals: bij deze vrouw is het wat mij betreft de vraag of zij nu al in aanmerking zou moeten komen voor vrijlating.

Jouw terechte opmerking over het leed van nabestaanden die hun dierbaren moeten missen - daarvan zijn er aan Palestijnse zijde helaas veel meer dan aan Israëlische zijde. Dus dat argument lijkt me in dezen moeilijk houdbaar.

Tenslotte: Adriaan, ik waardeer het dat je op een respectvolle manier de dialoog aangaat over deze ontzettend moeilijke en emotionele materie! Ik weet niet hoe de Israëliërs en Palestijnen ooit uit deze impasse kunnen komen - maar respect en een open dialoog zijn wellicht, misschien, ooit, een eerste begin...
jeewee
21-10-2011 / 22:52
Hoe vaker ik in Israël kom, hoe moeilijker ik het vind.
Wel weet ik dat de PR van de Palestijnen stukken beter is dan die van Israël.
Ik begrijp de frustratie van de Palestijnen, ik begrijp de overlevingsdrang van de Israëli's.
Wat ik niet begrijp is dat alle omliggende Arabische landen de Palestijnen volledig aan hun lot overlaten.
Met name Jordanië heeft hen gewoon in kampen laten stikken.

Vorige maand was ik in Israël bij een goede vriend van me, een Messiasbelijdende Jood.
Hij zei: "ik geloof dat de problemen tussen de Joden de Palestijnen pas worden opgelost bij de wederkomst van De Heere Jezus.

Lees ook deze columns

Ze kwam radicaal tot bekering tijdens de poplezing "Heilige Geest, of boze geest" van de stichting Jijdaar! Tot dat mome...
7 reacties
14-10-2011
In eigen land hebben we natuurlijk Joop van Ooijen met zijn 'Jezus redt'-dakpannen. Of dominee Heule uit Staphorst met z...
geen reacties
12-10-2011
En de vrucht van de geest is haat, boosheid, ongeloof, ongeduld, traditie, hardvochtigheid, kilheid; doodsheid en vijand...
20 reacties
10-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering