Overboord met die zwarte traditie!

Dominik de Bruijne / 22 reacties

22-11-2019, 19:32

Sinterklaas is weer in het land en daarmee ook de zwartepietdiscussie. Het is al aardig op weg een heuse traditie te worden, net als pepernoten, pakjesavond en Zwarte Piet zelf. In alle hevigheid discussiëren voor- en tegenstanders van Zwarte Piet met elkaar. Vaak lopen de emoties hoog op. Ook christenen discussiëren naar hartelust mee.

Een aanzienlijk deel van de christenen is van mening dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet moet worden aangepast. Dat blijkt uit de vieringen. Steden waar relatief weinig christenen wonen, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, hebben het uiterlijk van Zwarte Piet aangepast. Maar in de christelijke gemeenten blijft Zwarte Piet over het algemeen zwart. Christenen lopen nou niet bepaald voorop om het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen.

Verwonderlijk is dit niet. Christenen hebben wel vaker moeite met het aanpassen van tradities. Op zich zijn tradities niet verkeerd, maar het wordt wel een probleem als de tradities over ons gaan heersen. Als we tradities in stand houden, omdat we het zo moeilijk vinden om afstand te doen van een traditie. En dat we ons dan niet meer afvragen wat God er nou eigenlijk van zou vinden.    

Is Zwarte Piet dan een slechte traditie? We bedoelen het toch niet kwaad? ''Zwarte Piet is niet racistisch, hij is gewoon zwart door de schoorsteen!'' Of Zwarte Piet nou racisme is of niet, feit is dat er een groep mensen is die Zwarte Piet als kwetsend ervaart. Ook al vinden wij Zwarte Piet niet racistisch, toch doen we er mensen pijn mee. Soms zijn deze mensen afstammelingen van slaven die door onze (christelijke!) voorouders in het verleden verschrikkelijk behandeld zijn. Alleen daarom al zouden we hen tegemoet moeten komen. Ook al is het dan niet slecht bedoeld, ook al zouden de tegenstanders het niet bij het rechte eind hebben, toch moeten we als christenen, uit liefde voor onze naaste, stoppen met deze traditie. Het getuigt van weinig liefde als christenen vol plezier een gemeenschapsfeest vieren waarbij een minderheidsgroep zich gekwetst voelt.  

Voor velen zal het moeilijk zijn om afstand te doen van Zwarte Piet. We hebben namelijk goede herinneringen aan hem en we houden niet van verandering. We moeten onszelf echter niet voor de gek houden, alsof we voor onze kinderen Zwarte Piet zwart zouden willen houden. Alsof kinderen het uiterlijk van Zwarte Piet belangrijk vinden. Voor hen wordt het feest er echt niet minder leuk op als er een anders gekleurd hulpje van de Sint komt. Het gaat hen om de cadeautjes, de gezelligheid en de spanning. Die maken het feest zo leuk, niet de kleur van Piet.

Voor onze kinderen hoeven we Zwarte Piet dus niet zwart te houden. Doen we het dan voor onszelf? Dat zou wel egoïstisch zijn, maar daar komt het wel op neer. We willen Zwarte Piet niet veranderen, omdat wij per se vast willen houden aan onze tradities en ons niets willen laten opleggen door anderen, zeker niet door allochtonen. ''Als onze tradities hen niet zinnen, dan moeten ze maar teruggaan naar hun eigen land!'' Dat dit een opmerking is die niet in liefde gemaakt kan worden, moge duidelijk zijn.     

Christenen in Nederland worden vaak gezien als ouderwets, traditioneel en zelfs bekrompen. En dat, terwijl christenen toch bekend zouden moeten staan om hun naastenliefde. Laten we op dit punt dan eens het tegendeel tonen. Laten we tonen dat we goede tradities graag in stand houden, maar dat we ook bereid zijn om tradities te veranderen als dat nodig is. Want als tradities ten koste gaan van onze medemens, dan moeten we er als christenen zeker niet aan vasthouden.

Tags in dit artikel:

Sinterklaas
Dominik de Bruijne op 22-11-2019, 19:32
22 reacties
Omega
24-11-2019 / 13:38
Als het argument van de columnist enig hout zou snijden, dan moeten we in het verlengde daarvan ook onze christelijke traditie opgeven als moslims, hindoes en meer andersgelovigen zich hier aan storen. En dat doen ze.
Naturel
26-11-2019 / 08:37
Amen !
evantorisch
28-11-2019 / 11:00
Hoera! Eindelijk een column waar ik het helemaal mee eens ben.

Je ergens aan 'storen' of iets als kwetsend ervaren, daar zit natuulijk wel een verschilletje tussen.
Zolang het wezen van het christendom niet aangetast wordt ben ik er trouwens helemaal niet op tegen om christelijke tradities op te geven of anders in te vullen als anderen daar eventueel door gekwetst zouden worden.
Het gaat niet om het geloof/geloofsleven van christenen zelf, net zo min als het in de column om het sinterklaas-zwarte piet feest op zich gaat.
Het gaat alleen maar om een vorm terwijl het feest en de inhoud gewoon hetzelfde kan blijven.
Omega
28-11-2019 / 21:33
Ik ervaar het als enorm kwetsend dat mijn perceptie van het Sinterklaasfeest (om maar bij dit voorbeeld te blijven) gezien wordt als racistisch. Nu ben ik erg benieuwd welke gekwetstheid zwaarder weegt.

Overigens zegt het 'vrijwillig' willen opgeven van christelijke tradities m.i. genoeg over het 'christelijk' gehalte van degenen die daar al een prullenbak voor klaar hebben staan. Volgens mij is het dan eenvoudiger om te verkassen naar een land waar die christelijke tradities al enige tijd zijn verdwenen. Turkije of zo. Of Iran.
evantorisch
29-11-2019 / 12:37
Spijtig voor je, maar het collectieve belang gaat boven jouw persoonlijk belang. Advies: je zou een goede theapeut kunnen opzoeken ....
En mocht een hele groep mensen zich enorm gekwetst voelen dat hun perceptie van het Sinterklaasfeeft door een andere groep mensen als racistisch gezien wordt, dan gaat mijn gekleurde medemens zeker voor.
We hebben een collectieve schuld geërfd dus slik maar een keertje.
De slavernij mag dan wel afgeschaft zijn, maar het racisme is nog springlevend. Ook een uitstekend argument om hen tegemoet te komen.

Overigens zegt het star willen vasthouden aan vormen en tradities mij ook genoeg over het 'christelijk' gehalte. (Trouwens, ik weet mij in goed gezelschap met mjin houding t.a.v. tradities, maar dat terzijde)

Turkije of Iran? Bedankt voor het meedenken, maar nee dat wordt em niet.
Seksisme is niks beter dan racisme.
Daarbij heb ik het prima naar mijn zin in Nederland.
Arjan
29-11-2019 / 14:23
Het kan snel gaan. Binnen 1 generatie van "wel pakjesavond maar geen sinterklaasonzin" naar "wij vinden iets van piet". Mag het alsjeblieft een tandje minder? Ik vind het erg leuk om mijn kinderen begin december iets leuks te geven, een gedichtje te schrijven en pepernoten te eten. Heel erg gezellig. Maar val me alsjeblieft niet lastig met sint, piet en de pietendiscussie. Het is niet mijn feest en niet mijn probleem. Al spuiten ze hem groen of schaffen ze hem helemaal af. Mijn zegen hebben ze.
evantorisch
29-11-2019 / 15:40
Prettige pakjes-gedichtjes-snoepavond gewenst hoor.
Wij combineren het tegenwoordig met kerst.
's Middags pakjes enzo, en daarna gezellig met de familie eten.
Volgens mij valt niemand je hier lastig, je kiest zelf wat je wel of niet wilt lezen.
Waarom zou iemand, voorstander of tegenstander, zich een tandje moeten inhouden voor iets wat jou toch niet interesseert?
Gewoon overslaan die handel en je eigen ding doen. Maak er wat van!
Toedels!
Omega
29-11-2019 / 18:14
@evantorisch Gelukkig neem jij die zogenaamde collectieve schuld van mij over. Ben ik even opgelucht. Kan ik vanavond met een gerust hart weer een negerzoen bij de koffie nemen. Of twee natuurlijk. Die van jou er bij.
RSTHG21
29-11-2019 / 19:55
Alles is rascistich tegenwoordig... diep treurig dat alles wat traditie weg moet, zowel kerkelijk als landelijk. En veel gekleurde medemensen hebben er helemaal geen problemen mee. Het zijn meestal überlinkse personen die een zwarte auto al rascistich vinden.
Omega
29-11-2019 / 21:42
Helemaal juist @RSTHG21 Het wonderlijke met 'ereschulden' is dat die vrij snel opgelost kunnen worden met een zak geld, de Haarlemmerolie anno nu. Mijn voorstel zou zijn om de masochistisch ingestelde schuldenaren te laten ophoesten voor deze herstelbetalingen. Maar ik vermoed dat principes dan net zo vluchtig zijn als een scheet in een orkaan ;-)
evantorisch
30-11-2019 / 03:20
Ach ach wat een droefenis RSTHG21. Stel je toch eens voor dat je met de tijd mee gaat (de tijd en de daarbij behorende cultuur staat nooit stil hoor, maar dat terzijde) en er gaan een paar tradities overboord ... wat moet er dan van Nederland, erger nog, het (g)christendom terecht komen?
Ik kan d'r niet van slapen (al komt dat goed uit omdat ik nachtdienst heb)
Maar ik heb toch nog een lichtpuntje voor je: er 'moet' niets.
Je mag je eigen kleur auto hebben, je eigen mening hebben, en ook je eigen tradities volgen zolang die niet tegen de wet ingaan.
Echter (en daar lijk je wat meer moeite mee te hebben), dat betekent dat een ander ook niets 'moet', zijn eigen mening mag hebben, en vrij is om al dan niet tradities te volgen én daar wat van mag vinden.
Wat mij betreft: als mijn gekleurde medemens geen moeite heeft met zwarte piet, dan heb ik dat ook niet.
Maar, blijkens de feiten is er nog veel racisme, en zwarte piet triggert dat.
Daarom wil ik hen daarin uit compassie tegemoet komen (diep treurig hè!).
Ennn..., wellicht ten overvloede: als @Omega stelt ''Helemaal juist @RSTHG21'' dan is dat uiteraard geen feit, maar slechts zijn mening.

Voor onze almaar knipogende ;-) ''laatste woord'' ... (@Omega): Ik neem jouw collectieve schuld niet over. Ga dat maar met je naaste rechtbreien.
Voor 'ereschulden' kun je het -wat zwarte piet betreft- ook heel eenvoudig oplossen hoor: Stap over je eigen 'gelijk' heen en maak er een roetveeg of gekleurde Piet van.

Oww, en als het over geld en principes gaat: ik ga er maar vanuit dat je vanuit je eigen perspectief praat: Omega: "ik vermoed dat principes dan net zo vluchtig zijn als een scheet in een orkaan ;-)"
Zulke dingen kun je alleen maar bedenken als ze in jezelf zitten, dus ruik jij eerst maar aan je eigen (principiële) scheten voordat je een ander aan je eigen luchtjes veroordeeld.
Omega
30-11-2019 / 19:40
@evantorisch 'Boeiende' bijdrage, maar je kwaakt over het probleem heen. Je eigent je een collectieve schuld toe, die je vervolgens projecteert op de hele natie. Omdat een paar negers (en dat zijn de werkelijke feiten) zich gekwetst voelen, moet het volk waar ze veelal te gast zijn maar bloeden volgens jou. Vervelend voor je, maar het is jouw probleem. Ik heb er geen last van. En een meerderheid van dit land evenmin. Jij wel. Prima, dan lossen jij en nog een paar malloten deze toegeëigende schuld toch lekker op. Ga bijvoorbeeld iets nuttigs doen in Afrika of Suriname. Maar het zal wel zoals gebruikelijk bij links lullen en rechts vullen blijven. Principes voor de bühne en dat stinkt in ieder geval.

En om je selectieve geheugen nog wat op te frissen. Refo's hebben niets met Sinterklaas en Zwarte Piet. Je bent hier aan het verkeerde adres met je kwitantie.
evantorisch
01-12-2019 / 09:42
Wat een dramaqueen ben je toch, hilarisch!
Het hele volk moet 'bloeden' uit de vreselijke wond die ontstaat als zwarte piet roetveeg of gekleurde piet wordt. Als dat alles is ...
En waar maak je je eigelijk zo druk over als jij als refo niks met Sint en Piet hebt?

Welke problemen ik volgens jou zou hebben en wat ik daar van jou aan zou moeten doen plus wat je verder voor me invult ... die gebruikelijke @Omega-bombarie laat ik maar voor wat het is.

Je mag em weer hebben hoor, het laatste woord. Ga je gang ....
Dan lees ik tot slot de column nog een keer door.
Fijne zondag
Omega
02-12-2019 / 09:16
@evantorisch Er moet jou wel veel uitgelegd worden. Dat geeft niet, want daar zijn we voor. Vermoedelijk volg je het nieuws niet zo, maar krokodillentranen om die joker van de roomse mijterfee staat voor de zoveelste aanslag op Hollandse cultuur en tradities en het herschrijven van de geschiedenis. En niet zo verbazingwekkend komt dit alles uit de koker van dezelfde anti-christelijke linkse stokers. De rabiate domheid van het handjevol christenen dat vaandelzwaaiend en in gestrekte pas daar achteraan marcheert, is tekenend voor het huidige slappe ChristenUniedom dat vooral serieus genomen wil worden door D66 en soortgelijke trollen.

Je kunt jezelf iets laten aanpraten -dat is meer jouw ding en dat van de columnist- maar je kunt ook je achterwerk afvegen met dat linkse geblaat en de complete smurrie in het riool van vergetelheid mikken. Dat lijkt me een beter oplossing.
schoenveter
02-12-2019 / 15:37
Dan belicht ik graag de andere kant: Ik heb geen moeite met aanpassingen, zolang het een goede onderbouwing heeft en geen kotskleurpieten worden. Wel heb ik een probleem met de zogenaamde 'wereldverbeteraars'. Het probleem is niet zwart/wit (hmhmm..).

Wat is het nu? Gekwetst worden, of gekwetst voelen/willen zijn (vorm van aandachttrekkerij)?
Op straat, scholen, werk enz. is het zo afstandelijk geworden. Ik zie weinig ruimte voor geduld en vrijheid. De egocentrische gedachte (ook van de 'gekwetsten') staat voorop. Discussies zijn op basis van "ik vind dit dus zo is het!" en als je ook maar iets alternatief denkt ben je racist of andere onbenullige verwijten die niet genoemd zou mogen worden! Je kan nu gemakkelijk zwartgemaakt worden door dit soort groepen als jij tegen hun gedachtes in durft te gaan. Is dat eerlijk? We mogen onszelf nog wel respecteren hoop ik?!

Enkele redenen waardoor ik zwarte piet niet wil zien veranderen betreft zijn huidskleur:
- Zwart is NIET bruin en dus ook niet andersom, om realistisch te blijven.
- De zwarte kleur zorgt ervoor dat Pieten ook echt Pieten lijken, en niet op je familie/vrienden/buren.
- Waar is de oprechtheid van 'pijn' bij deze mensen? Veelal lijkt het op zinloos bezig zijn op internet/media. Ze blijven overal iets achter zoeken. Mensen die te pas en onpas om aandacht vragen (omdat ze eenzaam/verveelt zijn?), of protesteren als sport zien en dit doen om haat te zaaien en ruzies uit te lokken (sensatie). Ze zullen m.i. blijven klagen omdat zwarte piet niet het probleem is, maar hun persoonlijke situatie. Als Sinterklaas afgeschaft zou worden gaan ze later over op een volgende kwestie. (Sorry voor het handjevol die er wel onprettig bij voelt en waar wel naar geluisterd zou mogen worden).
- Er zijn al veel aanpassingen gemaakt om het uiterlijk te veranderen, zoals de kleding en oorringen. Het is nog volop in ontwikkeling en een zoektocht om dit te verbeteren.
- Ze gedragen zich geen haar beter, en slecht gedrag moet niet beloond worden.

Als ons pakketje in deze drukke periode een dag later bezorgd is dan beginnen mensen al te klagen over slechte service van de winkel en kraken het bedrijf af met slechte review of bericht in media. Of dit hun schuld is of niet maakt dan niet uit, want als jij dat vind dan mag jij dat zeggen. We zijn een echte klaagcultuur en we moeten elkaar eens wat leren gunnen en vrijheid bieden, in plaats van alles te willen verpesten voor elkaar. Daar hoort een stuk geduld ook bij.

Conclusie: Aanpassingen maken is prima, er is genoeg aandacht voor en ontwikkeling hierin kost tijd. Maar er zijn ook grenzen. Je moet een keer tevreden zijn en iets loslaten (en eens naar jezelf kijken).
K80
04-12-2019 / 13:53
2X Sinterklaas op Curacau mogen mee maken.
Geweldig. Niets van racisme te merken. De donkere medemens werdt helemaal zwart gesmickt als Zwarte Piet, inclusie rode lippen en grote bij De oorbellen.
Een oude blanke wordt opgetrommeld om Sinterklaas te spelen.
Iedereen blij en vrolijk.
K80
04-12-2019 / 13:54
Zou trouwens de rokken traditie ook overboord mogen?
Jafet
04-12-2019 / 18:29
We slaan door.
Ik heb een leerling in mijn klas die uit Suriname komt.
Hij mag geen Piet worden omdat hij zwart is.
Dat is pas discriminatie.
dkw
11-12-2019 / 09:28
Er is ook een groepje wat zich stoort aan kerst, afschaffen dan maar?
Er is ook een groepje wat zich stoort aan pasen, afschaffen dan maar?
Er is ook een groepje dat bid/dankdag af wil schaffen en suikerfeest als nationale feestdag wil invoeren, ook doen dan maar?

Kern van deze reactie, er zijn altijd mensen die zich gediscrimineerd voelen bij bepaalde zaken, grote of kleine groepen.
Aangezien we in een democratie leven waar de meerderheid hoort te bepalen ten opzichte van de minderheid, stel ik voor om de meerderheid (dus democratisch) bepaald in deze.
K80
11-12-2019 / 09:50
Zoals Spock altijd zei: " The need of the many, outweigh the need off the few"

Lees ook deze columns

In het Reformatorisch Dagblad van 31-10-2019 werd door een dominee van de Gereformeerde Gemeenten een recensie gepublice...
geen reacties
04-11-2019
Afgelopen zomer was ik weer eens op de boerderij. Boeren worden door journo’s, die vrijwel allemaal in de Randstad of Hi...
6 reacties
22-10-2019
Iedereen kent die ervaring wel. Ik weet nog goed dat als ik met mijn vader en moeder met de trein van Goes naar Almelo g...
3 reacties
08-07-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering