Boerderijdag

Menno de Bruyne / 6 reacties

22-10-2019, 10:47

Afgelopen zomer was ik weer eens op de boerderij. Boeren worden door journo’s, die vrijwel allemaal in de Randstad of Hilversum wonen en een horizon hebben die niet verder reikt dan de overkant van de smerige straat waarin ze wonen en hun leven slijten in een compleet van de buitenwereld afgesloten treurige Hilversumse studio waarin je niet eens weet wat voor weer het buiten is, afgeschilderd als criminelen, dierenbeulen en vervuilers. En net als ik, zijn de boeren dat strontzat. Daarom is er onze veehouders en akkerbouwers veel aan gelegen om de stedelingen te laten zien hoe het er écht gaat op een boerderij. Open boerderijdagen heet dat, geloof ik.

Welnu, afgelopen zomer was ik weer eens op de boerderij, niet die van mijn families op Noord-Beveland of in Vriezenveen, maar eentje tussen Leiden, Zoetermeer en Den Haag in. Hartje Randstad, zeg maar. Ik genoot van de geur van uitstoot van de koeien, het gekakel van gezellig murmelende kippen die op het erf rondstapten, geiten waar Marianne Thieme een sik van krijgt en schapen die al weer ijverig bezig waren met de productie van de grondstof van mijn zoveelste tweedjasje.

De boer zelf paradeerde ook rond op zijn erf. Om vragen te beantwoorden van de stedelingen die ook een keer een frisse neus wilden halen, niet in hun vakantiebestemmingen New York, Sydney, Athene of Dubai (minder frisse neus), maar in de polders rond Zoetermeer. Waarschijnlijk hadden die bleekneusjes last van vliegschaamte en zijn ze daarom bij wijze van aflaat voor hun CO2-vliegreis naar Zoetermeer gepeddeld. Niet op een normale fiets, maar op hun kinderbakfiets of Babboe.

Voor de plattelander die niet weet wat een Babboe is: dat is een fiets met een boedelbak ervoor die grote stadsmensen gebruiken om ’s ochtends kleine stadsmensen duurzaam naar een ballenbak te brengen waar de kleine stadsmensen de hele dag worden opgehokt zodat de grote stadsmensen veel geld kunnen verdienen om de hypotheek te kunnen betalen van het stadshok waar de grote stadsmensen de kleine stadsmensen ’s avonds weer naartoe brengen in dezelfde boedelbak als die waarin ze ’s ochtends naar de ballenbak zijn gebracht. (Lees deze zin nog maar een keer over.) Als een plattelandsmens zijn koeien in zo’n bakfiets naar een andere wei zou verplaatsen, zou hij na klachten van grote stadsmensen, de dierenbescherming, de AIVD en Wakker Dier op zijn dak krijgen, maar dit terzijde.

Hoe nodig zo’n open boerderijdag is, bleek me toen ik een vraag opving van zo’n grote stadsmens aan de nuchtere boer. Hij vroeg: “Meneer, kunt u me zeggen waar het hooi groeit?” De boer rolde even met z’n ogen, zuchtte héél diep, haalde adem, en nog voordat hij iets kon zeggen... brak z’n klomp.

Menno de Bruyne op 22-10-2019, 10:47
6 reacties
K80
22-10-2019 / 15:12
Grappig stukje. Alleen rijden die bakfietsen hier ook op het platteland ;)

En twee werkende om de hypotheek te betalen is niet raar in de huidige tijd.
Jammer maar waar.
gersinus
27-10-2019 / 15:45
Jammer weer zo'n: wij - zij verhaal.
Zo overbrug je de kloof niet!
Prisma23
29-10-2019 / 20:39
Inderdaad Gersinus, een eenzijdig verhaal. Je kan net zo goed schrijven dat boeren niet snappen hoe de politiek, de democratie en de rechtsstaat werken. Dit polariseert alleen maar.
Omega
30-10-2019 / 21:49
@gersinus @Prisma23 Kennen jullie het verschil tussen een verhaal en een column?
Sambalbij
31-10-2019 / 10:29
Is dat net zo iets als het verschil tussen een geinige column en een zouteloze opmerking ?
RonaldD
20-11-2019 / 15:06
Ik kom als semi-plattelander graag op boerderijen maar als ik weet dat er zo iemand over mij, stedelingen of journo's (journalisten neem ik aan) dan rij ik er voorbij. Ik vind het een onplezierig artikel om te lezen en verre van realiteit.

Lees ook deze columns

Iedereen kent die ervaring wel. Ik weet nog goed dat als ik met mijn vader en moeder met de trein van Goes naar Almelo g...
3 reacties
08-07-2019
U hebt het allemaal waarschijnlijk al gelezen... minister van Onderwijs, mevrouw Van Engelshoven van de partij uit het j...
1 reactie
29-06-2019
Er was eens een tweeling, twee jongetjes, die net ontvangen waren en in het verborgene van de baarmoeder groeiden. Ze on...
1 reactie
05-06-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering