De SV met uitleg als pispaal

Ali As / 31 reacties

07-08-2015, 13:54

Het is ook nooit goed. De aloude Statenvertaling, maar nu aangevuld met woordenboek, is slechts enkele maanden op de markt, of de nodige penetrante plasjes zijn er al op geloosd. Niet uit HSV-kringen of het wat linksige PKN-alooi, zoals wellicht verwacht. Nee, het is een handjevol sombere mannenbroeders van het supra hypercalvinisme dat zijn afkeer uit van het weinigje dat riekt naar begrijpelijk taalgebruik in welke vorm dan ook. Evenals dat de prediking in die kringen veelal een warrige en mystieke woordenbrei is, moet de Bijbel dat vanzelfsprekend ook blijven. Stel dat er iemand zou ontsnappen aan dogma of kerkleer, of het welmenend aanbod der genade serieus zou nemen. Nota bene zeg.


Dat ook de Bijbel met uitleg het pispaaltje zou worden van het clubje der genoegzame zelfbevinding, werd al voorspeld tijdens de presentatie in mei, waar zes -veelal- synodevoorzitters uit de reformatorische kerken een exemplaar van deze unieke samenwerking kregen overhandigd. Het was al veelzeggend dat vanuit de Oud Gereformeerde Gemeenten slechts een lid op persoonlijke titel aanwezig mocht zijn. Of de man de onheilige brandstapel van zijn kerkverband heeft overleefd, is vooralsnog onbekend.

En aangezien -hoewel zeer rechtzinnig- uitgeverij De Banier aan dit initiatief ten grondslag lag en niet de superieure doch onbeweeglijke Gereformeerde Bijbel Stichting, stond het pek al enige tijd te borrelen en lagen de veren gebruiksklaar. Kleine Luyden die het nog steeds lastig vinden om zelf een mening te vormen -de Statenvertaling is voor hen immers 17e eeuwse abracadabra- wandelen nu zondags tweemaal in complete verwarring richting godshuis en na enkele uren weer terug. Terwijl de ene predikant van de enige ware leer de nieuwe uitgave een ereplekje geeft tussen de boekskens van Kersten en Mallan, ziet de ander het als een duivelse aanslag op de tere zieltjes van hetzelfde kerkverband.

Een nieuwe kerkstrijd is geboren. De vorige was al weer even geleden en zo’n periode van relatieve rust in refokring voelt toch altijd wat ongemakkelijk.

Ali As op 07-08-2015, 13:54
31 reacties
pultijger
08-08-2015 / 16:01
Uuuhm. Is dit gescheven om te infomeren of om te kwetsen. Ik vind namelijk dat een heel kerkverband hiermee buitenspel wordt gezet. Je kan ervan vinden wat je wilt, maar haat zaaien .Hmmm, Hoe was het ook weer met rekenschap afleggen?
balksplinter
08-08-2015 / 17:07
Johannes nam anders ook geen blad voor de mond, zie Mat 3:7-12
Bomans
08-08-2015 / 17:19
Welk kerkverband bedoel je @pultijger? Ik zie er drie voorbijkomen. Dat van Kersten, Malan en de OGGiN.
er is hoop
08-08-2015 / 17:42
beter geen namen van kerverbanden noemen, verder heeft colum schrijver gelijk

er is altijd wat te zeuren en er worden altijd lijken uit de kast gehaald
wat oud is hoeft niet slecht te zijn das waar, maar wat nieuw is kan wel een verbetering zijn.. en met betrekking op evangelisatie projecten is dat ook zeker nodig
helaas eenvoudig, eerlijkheid en liefde wordt veel gemist, het leven in vele huisgezinnen en pastorieen is anno 2015 wettisch en met oude actueel loze inhoud loze vrome praatje, wetje 's en gewoonte 's onder de regel vroeger was het ook zo en vroeger was het ook goed en we leven in z'n slechte tijd maar de tijd maken ze zelf slechter dan dat hij al is

mensen worden gecorrigeert door hun naasten, en durfen niet hun mening te uiten dit om kritiek en discussie 's te voorkomen
we gaan met de tijd mee
de winkels gaan 24 / 7 open maar de kerken blijven achter
die gaan nog niet 24 / 7 open dus de kerken kunnen wel commentaar geven maar zelf zijn ze ook niet tot een voorbeeld
maar vroeger is verleden tijd
vandaag is heden
en morgen is zo de Heer het beliefd
RSTHG21
09-08-2015 / 16:55
Wat een fijn bericht vol met haatzaaien....Ga eerst maar eens met deze "sombere mannenbroeders van het supra hypercalvinisme" praten waarom ze deze uitspraken doen en ga dan pas een mening vormen en ga niet af op een paar geruchten of uitspraken. Maar nee het zijn die zware die moeten we even de grond in boren.... heel jammer weer
Omega
09-08-2015 / 22:02
@RSTHG21 Die zwaren hebben de Bijbel met uitleg bedacht. De wat lichtere zwaren hadden de HSV al. Of neem je het nu op voor de hele zwaarste doorgezakte zwaren? Wist je trouwens dat -dankzij de beperkte zwaartekracht- zelfs de zwaren op de maan licht zijn? ;-) Misschien zouden ze eens licht moeten gaan geven, dan wordt hun praat, daad en gewaad uit Matt. 5:15.
RSTHG21
10-08-2015 / 09:37
Ja dat doe ik wel. Maar als er zo over knechten van God gesproken wordt heb ik niet eens zin om er normaal op te reageren.
CrA
10-08-2015 / 11:14
De uitleg is een van de vele Bijbelverklaringen. In het artikel zeggen de critici, dat de uitleg remonstrants en semi-pelagiaans is. Dit omdat de uitleg bij de verklaring van Joh. 16: 8 zegt, dat de Geest overtuigt dat ongeloof zonde is. Volgens hen is dat niet zo. De Geest overtuigt van alle zonden. Centraal staat daarin niet de spanning tussen geloof en ongeloof, maar de vrijmacht Gods in verkiezing en verwerping.
Dat de Geest overtuigt van alle zonden, is zeker. Maar dat er in Joh. 16: 8 gesproken wordt van zonde in het enkelvoud is niet zonder reden. In Rom. 5: 12 en verder wordt gesproken over: zonde, misdaad, overtreding. Allemaal in het enkelvoud. De zonde van de mensheid begaan in Gen. 3 is een daad van ongeloof geweest. Adam, en wij in hem, hebben God niet geloofd. We hebben niet geloofd, wat God zei: Ten dage als je daar van eet, zal je de dood sterven. Na deze daad van ongeloof heeft God het Zaad van de vrouw(Christus)beloofd. Wat was nu de zonde van de Joden? Dat ze dit Zaad, niet erkende als de van God beloofde Messias. Weer een daad van ongeloof!
De spanning aan de zijde van de mens staat tussen geloof en ongeloof. Gods vrijmacht en verkiezing is aan de zijde van God. En wij mensen hebben met Gods geopenbaarde wil te maken. Daar worden wij naar geoordeeld. Wat een ontnuchtering te horen: Je hebt niet gewild, i.p.v : je was niet uitverkoren.
katlheen
10-08-2015 / 11:16
@RSTHG21: Knechten van God? Met de houding van deze "mannenbroeders" vraag ik me af of je het wel over knechten van God kunt hebben.
Arjan
10-08-2015 / 11:49
Al deze vertalingen en verklaringen zijn een doekje voor het bloeden. Het bloeden is het feit dat we als refo's niet meer over God en zijn Woord praten.
Omega
10-08-2015 / 15:41
@RSTHG21 Ik heb in eerste instantie inderdaad evenmin zin om hier normaal op te reageren. Als het niet zo diepdroevig was allemaal, zou je denken dat de groepering die jij poogt te verdedigen een 1 aprilgrap uithaalt met reformatorisch Nederland. Maar aangezien deze mannen geen gevoel voor humor hebben, kan dat het in ieder geval niet zijn ;-)

En aangezien jij blijkbaar goede contacten met ze hebt, zou je ze kunnen adviseren i.p.v. de helaas ook feilbare SV, (voor) te lezen uit de oorspronkelijke grondtalen Hebreeuws en Grieks. Zoals de RK lange tijd het Latijn tijdens de erediensten gebruikte als voertaal van de Geest. En aangezien er toch slechts een enkeling in die uithoek van eeuwigheid is verkoren, weet je tenminste zeker dat a. je de meest zuivere bediening hanteert en b. geen kerkganger aldaar ooit een gestolen Jezus zal aannemen, aangezien niemand meer begrijpt waar het over gaat.

Er is slechts één probleem: die überrechtzinnige mannenbroeders hebben evenmin kennis van het Hebreeuws en Grieks, daarvoor moet je weer zijn bij de 'linkse' refo's die een welmenende Christus prediken. De schurken.

Oplossing? Gewoon doorslapen. Als je uitverkoren bent is er niks aan de hand. En mocht dat niet het geval zijn, kun je er niks meer aan doen. Zie hier het simpele leven van de supra-bevindelijken.

@Katlheen heeft trouwens een punt.
markusa
10-08-2015 / 17:01
Tsjonge, wat een stuk en wat een reacties. Ik schrik daar van. Waar is de liefde gebleven voor mensen die een wat andere ligging hebben? De vijandschap en frustratie spat er van af. Bijna hatelijk zelfs. Ik vind het zeer schadelijk dat er zo gereageerd wordt op een heel kerkverband. Denk wel aan de woorden " want die u aanraakt, die raakt Zijn oogappel aan" Ik ben blij met de reactie van ds Roos die tenminste wel gewoon op een normale reactie de kerkenraad van Alblasserdam van repliek dient.
balksplinter
10-08-2015 / 18:10
@markusa: Volgens mij valt die tekst die jij citeert onder de categorie 'te pas en te onpas geciteerde Bijbelteksten'. Ik ben het eens dat het stuk nogal scherp van toon is, maar zoals ik al eerder zei, Johannes en zelfs de HEERE Jezus namen geen blad voor de mond. Bovendien is dit een reactie op mensen die een Bijbel met uitleg een list van de satan durven noemen. Overigens, waar is reactie Roos te vinden?
mluther
10-08-2015 / 20:22
@balksplinter De reactie van ds. Roos is hier te vinden: http://www.refoforum.nl/forum/viewtopic.php?f=6&t=11593&start=660#p694884
Omega
10-08-2015 / 22:10
@Markusa Als je column en reacties leest dan merk je dat het hier niet gaat over kerkverbanden. Immers, deze kwestie loopt dwars door de genoemde (en meer) kerkverbanden heen. Ten tweede: zie de reactie van @balksplinter. De Heere Jezus, maar ook de profeten, apostelen en evangelisten zijn vlijmscherp als het gaat over het aanwijzen van dwalingen en zonden. Ja meer nog, degenen die het volk (en kinderen) bij Jezus vandaan houden, willens en wetens, worden vergeleken met witgepleisterde graven. En het ware zelfs beter dat er een molensteen om hun hals gehangen zou worden "en dat hij verzonken ware in de diepte der zee." Voorwaar geen prettig vooruitzicht. En geloof mij (of beter nog de Bijbel), Gods oogappels houden mensen niet bij Christus vandaan, maar leggen hen in Zijn armen.
Jaleco
11-08-2015 / 10:22
Ik gebruik de HSV en de SV met uitleg. Erg waardevol... Eerst een stuk lezen in de HSV en vervolgens de uitleg van de SV erbij lezen. Je krijgt ook erg veel achtergrondinformatie. Neem bijvoorbeeld de visioenen in Daniël. En als er iets niet klopt, dan is dat te melden. Niet in het kerkblad, maar bij de uitgeverij zelf.
Arjan
13-08-2015 / 20:37
Mag ik zo vrij zijn om de dagelijkse Bijbelleespraktijk in een gemiddeld GGiN gezin te beschrijven? Weet u wat? U mag het zelf invullen...
mluther
14-08-2015 / 12:01
@Arjan Want dat weet jij wel? Heb je onderzoek naar gedaan etc.? Wat wil je zeggen? Wat wil je bereiken door zoiets te schrijven?
Arjan
14-08-2015 / 17:08
Er zijn in het verleden diverse onderzoeken uitgevoerd naar het Bijbelleesgedrag binnen gezinnen. Diverse scholengemeenschappen en zelfs het RD hebben enquêtes afgenomen. De uitkomsten zullen ongetwijfeld wel ergens te downloaden zijn. In de grote meerderheid van de gezinnen uit de GGiN wordt 1x per dag uit de Bijbel gelezen. Na de maaltijd, uit de SV, geen kanttekeningen, geen aanvullende verklaringen o.i.d. De praktijk is dus dat men veel kritiek heeft op allerlei nieuwe initiatieven terwijl met de oude niet eens gebruikt.
mluther
17-08-2015 / 23:59
@Arjan Van de GG is er een onderzoek geweest in 2013. Dis is trouwens uitgevoerd door de CGO (staat geloof ik toch iets los van het kerkelijk orgaan). Artikel hier terug te vinden: http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/onderzoek_helft_leden_gereformeerde_gemeenten_persoonlijk_weinig_met_bijbel_bezig_1_771779
En voor de geïnteresseerden alle cijfertjes: http://www.cgo.nu/cms/fck/file/Eindverslag%20Bijbellezen%20in%20de%20Gereformeerde%20Gemeenten(1).pdf
Verder heeft Refoweb een onderzoek gedaan: http://www.refoweb.nl/nieuws/1180/jongeren-ger-gem-kiezen-andere-vertaling-dan-sv/

De GGinNed, heeft echter nooit een dergelijke onderzoek gehad of gedaan. Of het zin heeft weet ik ook niet. Probleem met veel onderzoeken in z'n algemeenheid, dat je gerede twijfel kan hebben aan de representativiteit ervan. Verder lost het problemen vaak niet op. In plaats van dat men zich bezighoudt met de realiteit, blijft men hangen bij een gepasseerd station. Leest iemand uit de HSV, dan krijg je die niet terug. Citaat uit artikel RD: „Respondenten die aangeven dagelijks of soms persoonlijk voor zichzelf uit de Bijbel te lezen, gebruiken significant vaker een HSV dan personen die niet persoonlijk uit de Bijbel lezen. Mensen die iedere dag persoonlijk de Bijbel lezen, geven zes keer vaker aan de HSV te gebruiken dan de groep mensen die niet dagelijks uit de Bijbel leest.” Eigenlijk te gek voor woorden dat dit niet ter harte wordt genomen. Leer ermee leven dat er jongeren zijn die de HSV gebruiken.

De synode heeft kort voor publicatie van het onderzoek nog dit gezegd: "De synode in Utrecht sprak donderdag bij de bespreking van het rapport van de deputaatschap Bijbel­verspreiding haar zorg uit over de toenemende invloed van de Herziene Statenvertaling (HSV) in de GG, zowel onder jongeren als in gezinnen. De zorgen zijn „groot”, temeer nu binnenkort de HSV-Jongeren­bijbel verschijnt.
De synode onderstreepte het belang van artikelen in De Saambinder en Daniël waarin gewaarschuwd wordt tegen de theologie van de HSV-Jongerenbijbel. Enkele afgevaardigden namen kennis van drukproeven van de uitgave." (Bron: http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/gg_vragen_gbs_verouderde_woorden_statenvertaling_te_vervangen_1_769921)

Tot slot, mocht er een onderzoek over de GGinNed zijn geweest, heb ik daar wel interesse in. Enige onderbouwing kan namelijk geen kwaad.

Lees ook deze columns

Kunnen alle gelovigen maar beter van hun geloof afstappen, zelfs als ze er hoop en troost uit putten en er verder niemand mee lastigvallen? Die vraag legde opinieblad HP/DeTijd pas voor aan twee atheï...
2 reacties
31-07-2015
Het boeiendste stuk van het CIP-vragenuurtje met Willem Ouweneel over genezing, begon wat mij betreft in de 36e minuut. Ene Frans kwam toen met deze opmerking: 'Ik, MS-patient, ben nu veel beter in st...
10 reacties
03-07-2015
Eindelijk weer eens een wetenschappelijk onderzoek waar echte cijfers aan te pas komen. Geen biljardmiljoen jaren dit keer maar keiharde procentages. Jij bent namelijk een van de fundamenten waar dit ...
4 reacties
30-06-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering