Zondagsonrust bij Dodenherdenking

Refomator / 11 reacties

07-05-2014, 08:38

Dat 4 mei dit jaar op de dag des Heeren viel, zorgde er voor dat de gesneuvelden uit en na WO2 op veel plaatsen 24 uur eerder werden herdacht. Het op de zondag vlak vóór haar bevrijding in felle strijd verwikkelde Urk hield op de sabbatdag zaterdag 2 minuten de adem in. De Veenendaalse broeders en zusters van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buitenband) deden wel héél opzichtig niet mee met de afgelopen Dodenherdenking. Een paar minuten voor achten zwaaiden de kerkdeuren open en mochten de kerkgangers na 2 uur leesdienst de benen strekken.

Nu kan ik me voorstellen dat je na dusdanige wijle tijds even wilt checken of alle vitale functies nog werken. Maar om dat nu tijdens De Nationale Stilte te doen, is niet handig. Vervroeg de dienst, galm een Psalm extra of lees de dienst op hele noten…verzin iets maar alles behalve dit.

Wellicht is het een volgende keer een aardig idee om in navolging van veel gemeenten tijdens of vlak na de dienst 120 seconden stilte te betrachten. En daarna Psalm 43 of 85 te zingen. Of het Wilhelmus. Dat voorkomt in elk geval dat verontwaardigde herdenkers die wél erg gehecht zijn aan tradities hun bevindingen op Facebook plempen en het 2 dagen later als een lopend vuurtje door Holland wakkert.

"Het was niet onze bedoeling te kwetsen", laat de diaken-scriba optekenen in het RD. Ook is naar omwonenden een excuusbriefje gestuurd. Dat oort wel een beetje als een klinkend metaal c.q. een luidende schel als je vooraf aangeeft op zondag niet aan Dodenherdenking te doen.

Refomator op 07-05-2014, 08:38
11 reacties
MvR
07-05-2014 / 09:51
Nee, dit is inderdaad niet de goede manier. Geef geen aanstoot aan anderen. Ook al vind ik het overigens zeer begrijpelijk, dat Urk en andere gemeenten de Dodenherdenking verschoven naar de zaterdag. Niet omdat het herdenken op zondag niet goed is, maar omdat je er toch wel heel wat voor op moet tuigen (straten afzetten, politie etc.).
Maar goed, ook al is het in Veenendaal dus niet goed gegaan, maar dan hoef je nog geen onzin te schrijven. Deze gemeente in Veenendaal begint de kerkdienst om 18:30. Dus om 20:00 was er nog geen twee uur kerk geweest. Laten we geen onnodige (en onzinnige) karikaturen maken van mensen, ook al begrijpen wij ze verder niet helemaal.
Willibrord
07-05-2014 / 17:32
en, in de tweede wereldoorlog werd het doden/moorden van mensen op de zondagen, verschoven naar de zaterdagen
mie46sev
07-05-2014 / 23:34
@ Willibrord, als er op zondag niet gedoor of gemoord werd, dan zouden er vast veel minder doden gevallen zijn,
mie46sev
07-05-2014 / 23:35
gedood
Sambalbij
08-05-2014 / 12:44
Inderdaad een excuus van lik-me-het-vestje:

"Toch vindt diaken-scriba N. W. Legemaat dat de zaak wordt opgeblazen. Het verplaatsen van de kerkdienst voor de dodenherdenking is volgens hem in zeventig jaar nooit ter sprake geweest en is in zijn ogen 'vormendienst'. Herdenken kan volgens de diaken ook op een andere dag. De luidruchtige wijze waarop de bevrijding op 5 mei wordt gevierd, doet volgens hem meer af aan de herdenking, dan mensen die een kerk verlaten.

Toch wil hij plaatsgenoten niet nodeloos tegen de schenen schoppen. 'Als 4 mei weer op zondag valt, willen we de kerkgangers best vragen een paar minuten langer te wachten tot de kerk uitgaat.'"
Boaz
09-05-2014 / 09:51
Jammer dat men naar eigen handelen toe zo mild kan zijn.
Ik kàn niet geloven dat er bij geen enkel kerklid een belletje is gaan luiden dat om 20.00 uur onder orgelspel de kerk te verlaten niet passend is. Een hele gemeente die daar niet op komt? He is het mogelijk, is men dan zo op zichzelf gericht?
En wel protesteren tegen de dodenherdenking op zondag, maar andersom geen rekening houden met de ander??

Men had toch gewoon om 20.00 uur met de hele gemeente 2 minuten stilte kunnen houden, vervolgens het Wilhelmus zingen en dàn de kerk pas laten uitgaan?
Herman
10-05-2014 / 07:21
Vind het ook heel jammer dat het zo moet lopen daar in Veenendaal.
Laten we aub ook aan andere denken is deze tijd en niet alleen onze eigen ik
bastiaan30
11-05-2014 / 22:06
Zelfs een atheist heeft nog meer respect voor zijn medemens en hun gevoelens.
passantje
12-05-2014 / 23:59
Heel jammer dat deze kerkgenootschap er niet aan ¨gedacht¨ heeft , ze hadden net zo goed even in de kerk na het eind gebed stilte kunnen houden en daarna desnoods ps 85 laten zingen , wat is hier mis aan om het zo op te lossen ?? In onze kerk heeft de predikant netjes gezorgd dat we net 2 minuten voor acht klaar waren met zingen om daarna naar buiten te kunnen gaan , maar we hebben deze 2 minuten stilte in de kerk staande herdacht en daarna nog ps 85 gezongen en op deze manier ben je geen storende factor buiten.

Je maak mij niet wijs dat er zondags door deze kerkgenootschap niemand aan dodenherdenking gedacht heeft , dan kun je toch uit respect even binnen in de kerk blijven ?? Is dat dan zo verkeerd op bijbelse gronden ?? We moeten geen farizeers worden
Hansje
13-05-2014 / 19:15
Ik vind het erg dom van de kerk mocht ze het zijn "vergeten". Veel kerken willen graag ook respect hebben van de samenleving en ze moeten ook heel goed nadenken als het op zo'n dag valt en ook nog kerkdienst hebben die om 8 uur uit kan gaan.

Ja, ik kom uit Veenendaal en de kritiek is ook niet mals, kijk maar eens op Veenendaalsekrant.nl. Tuurlijk zijn er genoeg mensen die zo-ie-zo al een afkeer hebben van dit soort mensen, maar je krijgt met zo'n actie geen respect. Men moet juist nadenken over deze gevoelige kwesties, ook al ben je het er niet mee eens dat het op zondag gevierd wordt. Laat dit een leer zijn voor een ieder!
wk156
13-05-2014 / 21:53
Bij ons ging de kerk ook op iets voor 8 uit en als iedereen dan wegloopt is het wel erg lastig om te blijven staan. Als je niet uitkijkt krijg je nog een duw in je rug van degene die achter je de kerk uit moet lopen.

Lees ook deze columns

“Mijne vrienden, laat ons onszelven nauw onderzoeken! Misschien bestaat er geen tweede volk op aarde, dat zóóveel gevaa...
4 reacties
06-05-2014
"Ineens zag ik dat er aan de rechterkant van de Brede Weg een soort afgebakend Paadje liep. Op dat Paadje liepen ook me...
14 reacties
02-05-2014
Net als veel anderen heb ik (een deel van) de discussie gevolgd die ontstond na de toespraak van Koos de Jong op 10 apri...
8 reacties
29-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering