Steun voor Koos de Jong

Buitenman / 8 reacties

29-04-2014, 15:49

Net als veel anderen heb ik (een deel van) de discussie gevolgd die ontstond na de toespraak van Koos de Jong op 10 april in Doorn. Ik ben het van harte eens met de lijn van zijn betoog. Meer nog, ik herken zijn verontwaardiging en het gevoel dat iemand toch eens de krachten achter het benadrukken van de toeleidende weg in de prediking over de bekering, moet benoemen en er tegenweer tegen bieden. Het is niet eenvoudig -of misschien toch juist weer wel- om dan te beslissen dat jíj dan de persoon zult moeten zijn die dat benoemen voor zijn rekening neemt.


Dat op zo’n speech de reactie komt dat er meer begripvol over de betreffende kerkelijke milieus en voorgangers gesproken had moeten worden, was te voorspellen. Overigens heeft De Jong gezegd dat zijn bezwaren lang niet op iedereen daar van toepassing zijn. Hij zei: “Wie de schoen past trekke hem aan.” Inderdaad: kerkverbanden en leerstukken zijn niet in hun geheel slecht of duivels. Daarin heeft degene die op de website van Jijdaar! zo reageerde, gelijk.
 
Ik wil daarop inhaken met de volgende opmerkingen:
 
Er is ook zoiets als eenzijdigheid in de leer. Die kán in de richting van ketterij voeren, ook al is ze ontstaan uit een op zich begrijpelijke vrees voor een veronderstelde eenzijdigheid in de tegenovergestelde richting. De kerkgeschiedenis staat bol van zulke voorbeelden! Dat geeft ons juist de opdracht de zo historisch gegroeide leer telkens weer te toetsen aan de Bijbel.
 
En dan nog dit. Wanneer Koos de Jong zegt: “Jullie zijn in groot gevaar, predikers” en spreekt van “programmeren” zoals dat in sektes voorkomt, herinner ik me met enige huiver twee met elkaar samenhangende ontmoetingen van enkele tientallen jaren geleden.
 
De ene was met de zoon van een bekende predikant uit de Gereformeerde Gemeenten, die betrokken was geweest in een hevige twist rondom het benadrukken van de toeleidende weg. Ik begreep dat hij, een voorstander van een ruim aanbod van genade, destijds psychisch gemangeld was door de ‘andere partij’ in dat conflict. Deze innemende, keurig man kon daarover niet zonder emotie spreken.
 
De andere ervaring had ik tijdens een telefoongesprek met een - inmiddels overleden- persoon die een functie bekleedde in een organisatie binnen datzelfde kerkverband. Er zou gepubliceerd gaan worden over onder meer het vraagstuk van de plaats van de toeleidende weg in de prediking. Deze man bezwoer mij, bijna fluisterend en met overduidelijke angst in zijn stem, om toch níet zijn naam in dat verband te noemen. (NB: Dat is ook niet gebeurd.)
 
Wie of wat had deze fatsoenlijke christenen zó’n angst aangejaagd? Zou de veronderstelling gewettigd kunnen zijn dat hier Gods tegenstander werkzaam was geweest, ondanks en in weerwil van de goede bedoelingen van de mensen die hij daarbij gebruikte? En zouden zulke mensen nu niet zélf gebaat zijn bij het -met schroom en terughoudendheid- benoemen van zaken? Kan het niet een opluchting zijn wanneer een vermoeden dat een verkeerde ‘binding’ een christen op een plek vasthoudt waar hij eigenlijk niet wil zijn, eens wordt uitgesproken?

Buitenman op 29-04-2014, 15:49
8 reacties
Jan1991
29-04-2014 / 18:25
Goed punt, ik maakte een paar jaar terug ook nog zo iets mee.
Ik stond met een vrijwilliger van JijDaar! te praten, en ik stelde een kritische vraag (en dat deed ik voorzichtig). Hoe durfde ik dat te doen, 'God werkt en dan mag jij geen kritiek hebben.' kritiek op JijDaar! is kritiek op de Bijbel, aldus de vrijwilliger. Uit mijn voorzichtig kritische opstelling tegenover JijDaar! wist hij zelfs mijn staat tegenover de Heere af te lezen.
Omega
29-04-2014 / 21:43
@Jan Die gasten kom ik dagelijks tegen bij (O)GG(iN), HHK, GKV, CGK, PKN en zo'n beetje alle Pinksterbewegingen. O ja, ik vergeet de Jehova's, atheïsten, Zionisten, isla en andere mieten nog. Zouden fundi's dan soms toch niet kerk-, organisatie- en ideologiegebonden zijn? ;-)
Jan1991
30-04-2014 / 08:56
@Omega. Dagelijks is wat veel. Maar je hebt ze overal. Ik denk dat dit een onvermijdelijke trek is van groepsvorming. Als christenen (we of nu van JijDaar! of Oud-Ger Gem zijn) moeten we waakzaam zijn dat een open communicatie mogelijk blijft. We moeten er alert op zijn dat we ook geen sektarische trekken gaan vertonen. Wat ik jammer vind is dat de schrijver dit gebruikt om weer eens tegen de GG aan te schoppen, want het is blijkbaar iets van (bijna) alle groepen.
Omega
03-05-2014 / 12:26
Wees gerust @Jan, de Ger. Gem. is niet genoemd. Wel de GGiN. Overigens zei De Jong daarbij: wie de schoen past, trekke hem aan.
Jan1991
03-05-2014 / 18:27
@Omega: Het gaat hier niet om de toespraak van Koos de Jong, maar om de colomn waar de GG wel wordt genoemd. Overigens ben ik zelf geen GG. Maar over welke groep het ook gaat mijn punt is duidelijk: Wie de schoen past, trekke hem aan. Ja zeker, maar als ik de colomn zo lees gaan we blijkbaar eerst kijken of hij bij een ander past...
Omega
03-05-2014 / 19:39
Misschien is de columnist wel van de Ger. Gem. ;-)
hansa
05-05-2014 / 16:16
@Omega, je hebt het over de Jehova's. Er is maar één Jehova en we mogen Zijn naam niet ijdel gebruiken. Dat is wat die mensen doen die zich Zijn getuigen noemen.
Cornelius
05-05-2014 / 20:28
Als Jijdaar-vrijwilliger word ik natuurlijk geacht het met Koos eens te zijn. En dat ben ik ook. Maar het verbaast me dat iedereen dat hier is. Ik had verwacht dat zijn vlijmende betoog een storm van protest zou ontketenen; of mis ik iets?

Lees ook deze columns

De laatste weken hebben diverse mensen mij gevraagd wat ik denk over de vier bloedrode manen die dit jaar en volgend jaar op Joodse feestdagen zichtbaar zullen zijn. Kan dit natuurverschijnsel een bi...
1 reactie
25-04-2014
Er worden nogal wat pittige stukjes geschreven over -en onderzoeken gedaan naar- de Bijbelgordel. Het blijft voor ons seculiere vaderlandje een wonderlijk gezelschap, die donker geklede broeders en zu...
1 reactie
23-04-2014
Allebei zijn ze al jaren ‘uit de tijd’. Hij overleed zo’n tien jaar geleden, zij meer dan dertig jaar eerder. Op een heel bijzondere manier, bij de geboorte van haar eerste en enige kind. Zij had een ...
Geen reacties
21-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering