De speciale ‘Hollandsche’ zonde

Buitenman / 4 reacties

06-05-2014, 08:03

“Mijne vrienden, laat ons onszelven nauw onderzoeken! Misschien bestaat er geen tweede volk op aarde, dat zóóveel gevaar loopt voor formalisme en hypokrisie, voor vormendienst en huichelarij, als het Nederlandsche! ... De splinterigste vraagstukken vinden bij ons belangstelling en velen hebben een weegschaaltje zóó fijn dat die van een apotheker er nog maar een grove ... bij is. Wat zou wel de speciale Nederlandsche zonde wezen?

 

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Wellicht hare eindelooze redeneerzucht, splitsingszucht en verketteringszucht zoodra het den zaak van den godsdienst geldt? Zou er een tweede volk ter wereld zijn, dat hierin het onze overtreft? En toch, ach, hoeveel ijdelheid is er in dat alles!”
 
“Wie innerlijk van de wereld los is, zal en mág de wereld gebruiken, voorgelicht en bestuurd door den Heiligen Geest, die hem geschonken is. Laat elk leraar en vader oppassen zich niet weer onder de wet te gaan begeven door een lijstje te willen maken van het geen mag of niet mag! Alles is geoorloofd, waardoor God verheerlijkt en het heil des naasten bevorderd wordt. Wanneer het hart waarlijk door ’s Heeren Geest veranderd is, zal dat hart ook niet anders begeeren dan een leven met Jezus te leiden. Maar dan moeten de vrome bedillers op een afstand gehouden worden, want ook de beste hunner is nog maar louter ijdelheid .... Wanneer de liefde Christi van een ziel bezit genomen heeft, worden met vreugde ‘vrijwillige offers’ gebracht, niet met een verwrongen gelaat alsof een looden gewicht op de ziel drukte, maar als ging men ter bruiloft.”
 
“Het is zeker niet gemakkelijk altoos uit te maken wat al of niet tot ‘de wereld’ behoort, en voor den praatzieken, alles-onderzoekenden Nederlander, wiens ‘Vragenbussen’ *) vol zijn van godsdienstige kwesties, is dit zeker een heel gewichtig ‘vraagstuk’. Maar ik zou wel dit als regel durven stellen: hoe meer ik met God leef, te duidelijker zal het mij in elk afzonderlijk geval worden wat ik doen en laten moet. Als de liefde van Christus mij dringt, voel ik dadelijk wat goed is of niet.”
 
*) rubrieken in tijdschriften, vergelijkbaar met de vragenrubriek nu op Refoweb
 
Uit: Blikken in Bunyan’s Pelgrimsreize, Kampen, 1928, blz. 313, 409, 413 en 420. De auteur is ds. J. H. Gunning J. H. zn (1858-1940), drijvende kracht achter het stichtelijke weekblad Pniël dat hij van 1892 tot 1940 grotendeels zelf volschreef.

Buitenman op 06-05-2014, 08:03
4 reacties
Helder
06-05-2014 / 12:56
Tip: Stuur dit door naar het RD als reactie op de discussie over het onderzoek van ds. Golverdingen.
rvanbeers
07-05-2014 / 10:42
Als ik naar mij zelf kijk en mijn oer - puur - echt Hollandse zonde kijk dan is dat dat ik een Westers geloof heb. Mijn rijkdom in geloof lang niet aan de maatstaven voldoet aan mensen die dé echte Rijkdom kennen en vooral weten te behouden. Mensen die in armoede leven, in oorlogen en waar mensen overlijden aan ziektes met symptomen waar wij gewoon naar de drogisterij rennen / lopen om het te remmen. Het is dat ik niet wil of kan ruilen met hen, maar als zij in die situaties hun geloof weten te behouden en ik al mijn geloof begint te knagen, weg te ebben of twijfel begin toe te slaan als er maar dit gebeurd dan besef ik dat dit mijn Hollandse zonde is. Mensen zoals in Noord - Korea die in concentratiekampen leven en hun geloof weten te behouden bij martelingen waar men eist dat je de man Kim -Jil Un moet blijven eren net als zijn 2 voorgangers. Niet alleen daar , maar ook elders in de wereld doen en kunnen mensen doet zonder Hem te ''verloochenen''. mijn rijkdom is Westers en materialistisch en ben zelfs met 2 uitkeringen nog altijd rijker dan de gemiddelde armste in welk Afrikaans land dan ook.
Ondanks dat ik mij niet schaam dat ik Nederlander ben, kan ik mijzelf enorm kwellen met die gedachten. Ik heb het allemaal met eigen ogen gezien. José van 5 overleed aan diarree en zijn moeder vertelde weliswaar in tranen van verdriet en blijdschap dat José een betere plek heeft dan hij wij was (El - Seybo , Dominicaanse Republiek). Dat de kinderen waar aan ik vroeg waarom ze aan de hand van het verhaal van een nieuwe hemel en nieuwe aarde, alleen maar witte mensen tekenende was het schrijnende antwoord, die hebben het toch beter dan wij. Beter? in wat? in rijkdom. in dat wat ze denken te kunnen maken en sturen, ik dan. Mijn zonden is Hollands dat ik denk dat ik hetzelf kan maken en sturen, maar vergeet het stuurwerk over te laten aan mijn Stuurman en degene die de touwtjes in handen heeft en houdt.
bastiaan30
11-05-2014 / 22:18
De polemiek van Calvijn en zijn volgelingen vindt nog steeds gewijde navolging.
Alleen zijn het nu ''cyber-brandstapels''.
peterterhaar
17-05-2014 / 12:36
Nederland wordt in Duitsland ook wel "Land zonder genade"genoemd...
Als er een misstap is die in Nederland typerend veel voorkomt is het oordelen,
huichelen en hypocrisie en het in hokjes plaatsen van een ieder, zelf weer een oordelen.
Wellicht ligt dit aan de specifieke Nederlandse geschiedenis en topografie: eeuwig onderhandelen en ruggespraak houden in een gevaarlijke delta die regelmatig werd overstroomd. Hieruit zou dan het z.g. "maaiveldsyndroom" zijn oorsprong vinden. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Als waterland kan het ook bijna niet anders; water nivelleert steeds naar het laagste gemeenschappelijke punt...

Waar kwetsen slecht in het geniep mag... ( Slauerhof)

Lees ook deze columns

"Ineens zag ik dat er aan de rechterkant van de Brede Weg een soort afgebakend Paadje liep. Op dat Paadje liepen ook mensen. Deze mensen gedroegen zich echter zo geheel anders dan die anderen op de ...
14 reacties
02-05-2014
Net als veel anderen heb ik (een deel van) de discussie gevolgd die ontstond na de toespraak van Koos de Jong op 10 april in Doorn. Ik ben het van harte eens met de lijn van zijn betoog. Meer nog, ik ...
8 reacties
29-04-2014
De laatste weken hebben diverse mensen mij gevraagd wat ik denk over de vier bloedrode manen die dit jaar en volgend jaar op Joodse feestdagen zichtbaar zullen zijn. Kan dit natuurverschijnsel een bi...
1 reactie
25-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering