God verboden in Wageningen

Habakuk.nu / 5 reacties

03-03-2014, 10:26

De Russische inval in De Krim roept herinneringen op aan de tijd van de koude oorlog. Geen periode om naar terug te verlangen. Erg koud was die periode vooral voor de Russische christenen. Alleen al het noemen van Gods naam kon je in grote moeilijkheden brengen. God bestond niet en daar werd geen discussie over gewenst. Als je Zijn naam beleed kon je worden verbannen, richting Siberië. Op allerlei manieren werd het leven van christenen beknot. Je kinderen laten studeren, dat kon je wel vergeten. God was verboden. Andere goden mochten wel, zoals Lenin en Stalin. Onbegrijpelijk voor ons? Ondenkbaar in 2014? Vlak de Wageningen Universiteit niet uit. Er is daar een rel ontstaan rondom een promotie.


O nee, toch weer geen fraude hè, met plagiaat en zo? Nee, het is allemaal nog veel erger. Een promovendus heeft daar in zijn proefschrift, in het dankwoord, zomaar Gods naam genoemd. Wie komt er nou op zo’n idee? Dat is toch vloeken in de tempel van de wetenschap. Nu wil ik niet overdrijven, je kunt de situatie in Wageningen niet zomaar vergelijken met een of andere vroegere Sovjet-universiteit. In Wageningen mogen christenen ongehinderd studeren. Alleen afstuderen is onmogelijk voor mensen die, zelfs aan het eind van hun studie, het nog steeds nodig vinden de naam van God te belijden.

Augustinus

Dat is het geval met de promovendus Jerke de Vries. Hij schreef in zijn proefschrift een dankwoord en daarin vergat hij niet God te danken. Hij besteedde daar een hele zin aan. Het College voor Promoties vindt dat die zin er uit moet en zo niet, dan gaat de promotie niet door. Uit de krant konden we nog vernemen dat De Vries ook Augustinus nog had aangehaald. Ja, als je met zulke middelmaatjes aan komt zetten is natuurlijk het hek van de dam. Straks gaat er nog iemand Blaise Pascal citeren. Dan wordt het natuurlijk wel tijd dat het College gaat ingrijpen. Volgens haar regels zijn politiek en godsdienst taboe in dankwoorden. Verder gaan ze de wildgroei van bedankjes nog eens onder de loep nemen.

Plagiaat dreigt

Ik moet eerlijk zijn. Ik ben geen academicus, dus beperkt van begrip. Maar waarom zo spastisch doen over die dankwoorden? Wees blij dat er nog een paar mensen op de wereld dankbaar zijn. Dat er nog mensen zijn die niet zo arrogant zijn te denken dat ze alles zelf hebben bedacht en uitgevonden. En waarom zo bang voor God? En waar mogen we het van het dat college eigenlijk nog wel over hebben? Het weer, daar ga ik van uit, moet kunnen. En seks natuurlijk, dat is zelfs min of meer verplicht. En sport verdient absoluut een prominente plek. Maar de naam van God noemen, nee, dat kan echt niet op een universiteit.

Jammer van die mooie Wageningen Universiteit. Ze maken een gevaarlijke denkfout. De naam van de Schepper aller dingen negeren, dat is de weg openen naar de meest ernstige vorm van plagiaat.


Krijn de Jong


Krijn de Jong werkt freelance voor stichting Tot Heil des Volks.

Habakuk.nu op 03-03-2014, 10:26
5 reacties
Kruidenvrouwtje
03-03-2014 / 13:06
Kleine correctie meneer de Jong: het is op vrijwel elke universiteit een regel geen politieke en/of religieuze uitingen op te nemen in het dankwoord. Je publiceert namelijk namens de universiteit die geen neutraal is tov religie en politiek. Indirect mag je het wel laten staan. De student is dus doelbewust hier tegenin gegaan. Hij ondermijnt het gezag van de universiteit waar hij verder gerespecteerd wordt als persoon en waar hij dus ook een geloof mag aanhangen.
Pcrtje
03-03-2014 / 14:50
Mee eens, Kruidenvrouwtje. Ik vind het alleszins redelijk dat er geen politieke dan wel religieuze uitingen in een proeschrift staan. Deze student lapt bewust de regels van zijn universiteit aan de laars en is het dus volkomen terecht dat die student niet mag afstuderen of promoveren.
henkie
03-03-2014 / 15:21
Het Refdag is wat rond gaan bellen en bij andere universiteiten bleek dit geen probleem te zijn. Hier de link naar het betaalde artikel: http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/promovendus_mag_iets_van_zichzelf_tonen_1_808985

Maar buiten dat, een dankwoord heeft inhoudelijk natuurlijk niks met het proefschrift te maken. Krim-inele praktijken dus inderdaad.
Omega
03-03-2014 / 19:29
Bovendien, je mag wel je paard en je konijn bedanken. En de oerknal natuurlijk ;-)
marchel61
13-03-2014 / 01:37
Ja de nwo is in volle gang, een wereld regering.een wereld munt en een wereld godsdienst zonder christus.
Totale overheersing en geen vrije meningsuiting meer en met dank aan de Nieuwe wereld orde.
Poetin weet wat er speelt en terecht want als we deze smerige en gore leugen en misleiding dan moeten we zo dadelijk het Beest aan bidden. Merk teken de chip. God heb de westerse kerken het oordeel aangezegd en je kan dat duizend procent merken want in deze tijd worden de Ab els vervolgd door de Godsdienst.Je kan beter met iemand die nergens aan doet praten want dat zeg ik uit eigen ervaring met die vrome schijn geloof partij godsdienst het zijn satanisten en ze gooien je gelijk van dat vervloekte Facebook af. Ja daar kan je zien dat al deze personen op hun tenen worden getrapt en het de vreselijkste spot boeven zijn en daar wil de Heere echt geen gemeenschap mee hebben.Dus ik weet dat men mij een liefdeloos mens vind en de godsdienstige roddel gaat weer tekeer.Maar weet er is een gedenk boek voor zijn aan gezicht en de oordelen zullen spoedig komen.

Lees ook deze columns

Stel je voor: weer die gruwelen van de Tweede Wereldoorlog met zijn concentratiekampen. En dat in 2014. Dat is onvoorstelbaar. Heel de wereld zou in actie komen. Toch? Triest genoeg niet. Nee, geen da...
2 reacties
24-02-2014
De internationaal vermaarde Amerikaanse actrice Scarlett Johansson stapte vorige week op als ambassadrice van de hulporganisatie Oxfam, de internationale hulpkoepel waar ook het Nederlandse Oxfam Novi...
Geen reacties
03-02-2014
Hippe stadskerken schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Hillsong kent vrijwel iedereen. Het wat minder bekende broertje van Hillsong heet de C3 Church. Recent besteedde Volkskrant M...
3 reacties
24-01-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering