Geloof mag best glossy zijn

Gertjan de Jong / 3 reacties

24-01-2014, 12:39

Hippe stadskerken schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Hillsong kent vrijwel iedereen. Het wat minder bekende broertje van Hillsong heet de C3 Church. Recent besteedde Volkskrant Magazine aandacht aan de City Life Church (CLC), een kerk die ook onderdeel blijkt te zijn van het ‘Hillsong Netwerk’. ‘Bij de swingende City Life Church is Jezus geen redder der armen, maar jouw coach voor succes’, zo typeert Volkskrant Magazine het levensgevoel bij de stadskerk. ‘Geloof mag best glossy zijn.’


‘God wil graag dat mensen een gezonde financiële balans hebben’, zo vertelt een bezoeker van CLC. ‘In de Bijbel lees ik bijvoorbeeld hoe ik met mijn personeel moet omgaan. Ik kan natuurlijk ook ergens een workshop management volgen, maar die haalt het niet bij de Bijbel.’ Het publiek bestaat, zo blijkt uit het artikel, vooral uit twintigers, dertigers en veertigers, gekleed volgens de laatste uitgaanswetten. Het aantal grijze hoofden is ‘op nog geen twee handen te tellen’. VU-onderzoekster Miranda Klaver: ‘Het zijn vooral jonge mensen die vooruit willen komen in het leven, die willen stijgen op de maatschappelijke ladder. God heeft een plan met je leven, dat is de positieve boodschap.’

Welvaart, succes en stijl

Godsdienstsocioloog Johan Roeland zegt over de theologie van CLC, C3 en Hillsong: ‘God betaalt zich letterlijk uit. Het gaat over werk, over relaties, vriendschap, uiterlijk, succes. Eigenlijk alle elementen die je ook in een goede glossy tegenkomt. Welvaart, succes, stijl. Je mag er zijn. Je bent gezegend en succesvol omdat God in je gelooft. Deze kerken afficheren zich niet voor niets als grotestadskerken. De stad staat voor ambitie en progressie.’

‘Ik verslind de Bijbel’, zo zegt een bezoeker van CLC in Volkskrant Magazine. Dan kent hij vast ook dat elfde hoofdstuk uit de Hebreeënbrief. Dat gaat over mensen die vanwege hun geloof werden gestenigd of door midden gezaagd. Ze ‘stierven door een moordend zwaard en zwierven in schapenvachten’. Berooid. Mishandeld. Vernederd. Ze doolden door verlaten oorden, berggebieden en verscholen zich in ‘grotten en holen onder de grond’. Niet echt glossy dus. Het lijkt een andere wereld. Voor veel christenen is die brute vervolging echter nog steeds realiteit. Kijk bijvoorbeeld op Opendoors.nl. God betaalt zich letterlijk uit? Niet aan deze mensen. Er is weinig ‘glossy’ aan hun leven. Een ‘gezonde financiële balans’ is bij deze christenen meestal ver te zoeken. Doen ze iets verkeerds misschien?

Godzoekers

Een paar jaar geleden schreef Otto de Bruijne over de ‘charismanische’ beweging en welvaartsprediker Benny Hinn: ‘Het zou kunnen zijn dat het een “gelukkige dwaling” is. Aangetrokken door een illusie komen deze mensen toch nog met de voeten op Bijbelse grond.’ Hopelijk geldt dat ook voor al die hippe succeskerken. Ongetwijfeld vind je er oprechte Godzoekers en Godaanbidders. En de Bijbel hebben ze er in ieder geval. Dat boek vol verhalen van mensen die ‘de smaad van Christus hoger waarderen dan de schatten van Egypte’.

Gertjan de Jong op 24-01-2014, 12:39
3 reacties
Ruben92
27-01-2014 / 15:42
Ik geloof zeker wel dat God je wilt zegenen in je financiën, gezondheid, relaties etc. Maar wanneer dat je motivatie is om God te zoeken, dan zit je toch echt op een verkeerd spoor. Het feit dat je gelooft in Jezus Christus tot vergeving van je zonden moet centraal staan. En na te denken van hoe kan ik God dienen? Wat Hij voor mij heeft gedaan, hoe kan ik leven voor Hem! Wanneer je zo tot God nadert dan zal Hij voor de rest zorgen! Er staat niets voor niets in de Bijbel:

Maar zoekt eerst het Koninkrijk Gods en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u toegeworpen worden. (Matt 6:33)
Mona
28-01-2014 / 09:27
Stel nu dat God het beter voor je vindt om te leren hoe je om moet gaan met (financiële) tegenslagen?
Welvaart brengt een mens over het algemeen niet dichter bij God, tegenslagen eerder dan voorspoed. Het is moeilijk met een volle portemonnee nederig te blijven.
Pas op voor dwalingen! We hoeven niet te vragen om armoede of tegenslagen, maar wel dat we ons hart niet zetten op geld en carrière.
Geestelijke rijkdom houd niet bij dit leven op, het is beter schatten in de hemel te vergaderen.
Alle glossy gaat er wel vanaf als je voor Hem op je knieën je zonden mag belijden.
alexvanz
06-02-2014 / 10:23
Wat een eenzijdig beeld zo. Laat dan liever ook een pastor aan het woord ipv een volkskrant journalist en een socioloog.
Centraal bij CLC staat God en niet de mens. Men wil gewoon Jezus volgen zoals in zoveel andere kerken. Wel word er veel (meer?) aandacht besteed aan hoe we God kunnen betrekken in ons dagelijks leven, dus niet alleen met het woord op zondag maar met je daden heel de week. Dus ook bij relaties, vriendschappen en carrière mag/moet je God betrekken. Niet zo'n hele andere gedachtengang volgens mij. Hooguit wat meer focus.
overigens is er binnen CLC ook genoeg armoede en ellende hoor. Juist in de grote steden is er zoveel armoede onder de zwaksten van onze samenleving. Deze mensen zijn er ook op zondag.
Het is dan ook niet raar dat we in Den Haag bv de voedselbank steunen en verschillende andere doelen. Iedere zondag worden we opgeroepen te delen wat wij van onze God krijgen. Daarom wil een christen succesvol zijn; om zijn van God ontvangen talenten te benutten en de kerk en en naaste bij te kunnen staan.
Maar wel fijn dat we weer de krant halen :) Laat de mensen maar komen zoeken naar een glossy, ze zullen de bijbel vinden. Deze kerk groeit als een malle en dat komt echt niet door relatietherapie en managementcursussen! Dat is het werk van de Heer! Binnenkort ook in Rotterdam en Tilburg! !

Lees ook deze columns

Het zal het gros der goegemeente vermoedelijk ontgaan zijn, maar diep in de krochten van de krantenkolommen parelde onlangs een glimpje hoop aan de duistere horizont der stijf-orthodoxe Evoluarianen. ...
18 reacties
02-01-2014
Choedchelovich.nl, het gristelijk-satanische weblog dat ondanks verwoede pogingen in 7 magere jaren maar niet leuk wil worden, houdt in de donkere dagen voor Kerst haar jaarlijkse verkiezing. Tijdens ...
12 reacties
19-12-2013
Evangelist Ray Comfort, o.a. bekend van de spraakmakende films "180" en "Evolution vs. God", liet een animatie maken over Kerst. Tijdens de bekende Christmas carol 'The Herald Angels Sing' (born that ...
8 reacties
13-12-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering