Ja, wij wisten ervan...

Habakuk.nu - Henk van Ree / 2 reacties

24-02-2014, 10:19

Stel je voor: weer die gruwelen van de Tweede Wereldoorlog met zijn concentratiekampen. En dat in 2014. Dat is onvoorstelbaar. Heel de wereld zou in actie komen. Toch? Triest genoeg niet. Nee, geen daden, alleen wat woorden. Omdat het gebeurt in Noord-Korea en er politieke en economische redenen zijn om dit probleem niet te hoog op te spelen.


Geen minister Timmermans dus die dreigt en oproept tot actie. Geen mediabombardement zoals bij de Olympische winterspelen over de Russische wetten tegen homopropaganda, nu het gaat om een echte Holocaust. En al helemaal geen discussie over de zwaarte van een delegatie die op bezoek gaat naar dit trieste land. Er is gewoon geen politicus of internationaal orgaan dat alles op alles zet om daar te gaan kijken en deze misdadige machthebbers aan te spreken. De martelaren in de Noord-Koreaanse kampen hebben anders dan de Russische homoactivisten geen lobbygroepen in het westen die voor hun leven opkomen.

Geen actie

Zeker, er is nu wel een onafhankelijk rapport van de mensenrechtencommissie van de VN dat de gruwelen van Kim en consorten aan de kaak stelt. Maar dat conceptrapport moet eerst nog langs de plenaire vergadering van die commissie. En omdat daar landen in zitten die het zelf niet nauw nemen met de mensenrechten, zal er niet tot een ‘geallieerde actie’ worden opgeroepen. Eventueel zou de Veiligheidsraad dan nog iets kunnen doen. Maar China heeft nu al laten weten de kwestie niet te willen ‘politiseren’ en zijn veto te zullen inzetten. Dan moet Nederland met al zijn ervaring in Sotsji de handschoen maar oppakken, denk ik dan.

Leren van Sotsji

Dus Timmermans, Rutte en Schippers, jullie weten wat je te doen staat. Aanpakken die Chinezen. Aan alles wat ook maar iets met China te maken heeft, verbind je het lot van de gevangenen in de Noord-Koreaanse kampen. Kansen genoeg in de sportieve, politieke en economische verhoudingen. Laat zien dat je het in Rusland niet alleen voor de ‘bühne’ deed.

Habakuk.nu - Henk van Ree op 24-02-2014, 10:19
2 reacties
adriaan
24-02-2014 / 17:30
In tegenstelling tot Rusland zijn er sancties tegen Noord Korea. Het land is zo goed als geïsoleerd. dus de vergelijking met homoprotesten in Rusland gaat niet op. Daar waren wel protesten maar geen acties. Geen protesten tegen Noord Korea maar wel sancties en boycotten.

Waarom het Rusland homoprotest erbij halen, er waren betere voorbeelden geweest.
Mona
24-02-2014 / 19:37
Wat is dit toch een vreemd, ondoorgrondelijk land. Vol van duisternis en gruwelen. Arme inwoners. Hoe kan dit bestaan? Christenen hebben geen leven, en toch groeit daar de kerk. Maar ook al ben je geen christen, dan nog ben je nooit je leven helemaal zeker. Altijd spionage, altijd doen wat de leider zegt, zoveel honger en ellende.
En dit is ooit een christelijk land geweest, je kunt het je niet voorstellen dat het binnen een eeuw zo ontzettend veranderd is.

Lees ook deze columns

De internationaal vermaarde Amerikaanse actrice Scarlett Johansson stapte vorige week op als ambassadrice van de hulporganisatie Oxfam, de internationale hulpkoepel waar ook het Nederlandse Oxfam Novi...
Geen reacties
03-02-2014
Hippe stadskerken schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Hillsong kent vrijwel iedereen. Het wat minder bekende broertje van Hillsong heet de C3 Church. Recent besteedde Volkskrant M...
3 reacties
24-01-2014
Het zal het gros der goegemeente vermoedelijk ontgaan zijn, maar diep in de krochten van de krantenkolommen parelde onlangs een glimpje hoop aan de duistere horizont der stijf-orthodoxe Evoluarianen. ...
18 reacties
02-01-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering