Ontevreden over mijn eigen gedrag

G.J. Jansen / Geen reacties

27-06-2007, 00:00

Vraag

Ik ben ontevreden over mijn eigen gedrag. Ik kan bijvoorbeeld thuis aan tafel ineens vreselijk uitschieten tegen iemand. Ook ben ik vaak zomaar opeens chagrijnig. Dan weet ik zelf eigenlijk niet hoe dat nu komt. Voor de overige gezinsleden is dit natuurlijk niet leuk. Het is dan wel weer snel over, maar toch... Ik ben de enige thuis die zo'n wisselend karakter heeft en ineens boos kan worden. Verder heb ik ook wel eens van die negatieve buien dat ik niets zie zitten en echt niet lekker in mijn vel zit. Ik vind het vervelend dat ik zo doe en vraag me af hoe het komt. Kan iemand me zeggen hoe ik hier vanaf kan komen?


Antwoord

Beste vragensteller,
 
Ik vind het heel positief dat je zelf tot de conclusie bent gekomen dat je gedrag voor de ander niet altijd even positief overkomt. Je noemt zulk gedrag: "chagrijnigheid" en "het zomaar uitschieten". Je ziet ook in dat het in sommige situaties door jouw manier van reageren komt en dat de ander daar op dat moment eigenlijk part noch deel aan heeft. Natuurlijk heeft jouw manier van reageren te maken met je karakter. Het kan ook zijn dat je "gewoon" aan het puberen bent en bij deze fase in je leven komen deze stemmingswisselingen heel vaak voor. Je opmerkingen over je negatieve buien en het niet lekker in je vel zitten "passen" helemaal bij de ontwikkeling die je doormaakt in de puberteit.
 
Zelf zeg je de enige te zijn binnen je gezin met zo'n wisselend karakter. Ik ken je gezinssituatie niet, maar het is wel van belang om te weten of je de enige puber bent en wie de andere leden van jouw gezin zijn. Zelf geef je aan je niet erg happy te voelen over de manier waarop je kunt reageren, ook al is een dergelijke negatieve bui gelukkig meestal snel weer over. Waarom praat je niet eens open en eerlijk met één of meerdere van je gezinsleden over dit probleem? Misschien waren zij als kind (puber) wel net zo en kunnen ze jou hun eigen ervaringen vertellen. Bovendien zien ze dan ook de andere kant van jou; namelijk dat er achter die "negatieve buitenkant" ook een andere kant is die zich wel degelijk bekommert om de gevolgen van een "uitbarsting".
 
Daarnaast kun je er natuurlijk ook met een goede vriend of vriendin over praten. Ik hoop dat je een dergelijk iemand hebt in je omgeving.
 
De vraag over hoe je van je negatieve buien af komt, is zonder aanvullende informatie te hebben eigenlijk niet te beantwoorden. Zoals gezegd, is het hebben van dergelijke gevoelens iets wat bij de puberteitsfase van je leven hoort.
 
Op de onderstaande links vind je wat meer informatie over dit onderwerp. Wellicht krijg je wat meer helderheid inzake de vraag of het door jou ervaren probleemgedrag werkelijk een probleem is, of dat het nu eenmaal bij de fase, die je nu meemaakt, hoort.

link 1 

link 2

link 3

 

 

Tags in dit artikel:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

G.J. Jansen

  • Geboortedatum:
    25-05-1972
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
44 artikelen

Bijzonderheden:

docent Engels en docentencoach


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

“De duivel staat niet in de waarheid, want er is in hem geen waarheid. Wanneer hij de leugen spreekt, spreekt hij naar zijn aard, want hij is een leugenaar en de vader der leugen” (Johannes 8:44). Kie...
Geen reacties
27-06-2019
Aan dominee G. A. van den Brink. U schreef een tijd geleden een reactie op een boek over het merg van het evangelie, van Sinclair Ferguson. Ik las dat het boek van Fisher dogmahistorisch bezien zelfs ...
Geen reacties
27-06-2016
Ik ben een jonge vrouw van 26 jaar en ik worstel enorm met hoe ik het geloof op een goede manier invulling kan geven. Ik ben opgegroeid in een gezin dat altijd naar de Gereformeerde Gemeenten in Neder...
Geen reacties
27-06-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering