Dansen als uitingsvorm van blijdschap

Ds. J. van Amstel / Geen reacties

08-04-2004, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag over dansen. Waarom zijn we hier als 'refo's' op tegen? Ik heb het dan niet over dansen op houseparty's of dergelijke waar mensen 'uit hun bol gaan', maar over het gewoon dansen als uitingsvorm van blijdschap op bijvoorbeeld een verjaardag of huwelijksfeest. En zou je als christen op bijvoorbeeld stijldansen mogen?


Antwoord

Over dansen is al heel wat te doen geweest. Wanneer kinderen met elkaar in een rondje dansen is daar niets mis mee. Ze hebben dolle pret. Verder zit er niets achter. In de Bijbel lees je meer dan eens van reidansen. Van David weten we dat hij uit alle macht danste voor de ark, omdat hij zo blij was, tot ergernis van zijn vrouw, dat de ark van de HEERE er weer was. In de oosterse wereld werd vaak gedanst bij allerlei gelegenheden. Daarbij werden dansen nogal eens uitgevoerd om de goden gunstig te stemmen. Je ziet dat de priesters van Baäl op de Karmel dansen, om hun god tot antwoord te ‘bewegen’. Zo krijgen deze dansen een lading, die haaks staat op wat Gods Woord ons leert.
 
In onze westerse wereld is de dans vrijwel ondenkbaar als mannen of vrouwen afzonderlijk dansen. Het is de bedoeling elkaar op de een of andere manier te ‘naderen’. Vanuit deze optiek is er in de geschiedenis van de kerk steeds bezwaar aangetekend tegen dergelijke dansvormen.

Veel dansen verdragen zich niet met het zingen van een lied tot eer van God! Let maar eens op hoe op een verjaardag of partijtje gedanst wordt. Soms moet je er geen enkele ruimte voor geven om het feest niet te bederven. Er zou veel meer over te schrijven zijn. Ik verwijs voor verdere bezinning op een hoofdstuk dat ik schreef in mijn boekje ‘Ingeschakeld’. In de hoofdstukken daarvoor gaat het over het (christelijk) feestvieren. En dat hangt er mee samen.

Ik hoop dat ik enigszins wegwijs heb gemaakt.

Ds. J. van Amstel, Ede

Lees meer artikelen over:

dansen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. van Amstel

 • Geboortedatum:
  09-04-1936
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Ede
 • Status:
  Inactief
21 artikelen
Ds. J. van Amstel

Bijzonderheden:

Ds. van Amstel is op 1 juni 2022 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat is de betekenis van neus in het Hebreeuws?
Geen reacties
08-04-2011
Hoe en wanneer bid je met je hart?
1 reactie
08-04-2016
Al jaren tob ik met neusklachten en loop daarom al lang bij de KNO-arts. Ik was vroeger heel vaak verkouden en heb last van een verstopte neus als ik 's avonds ga liggen en 's morgens wakker word. Ook...
2 reacties
08-04-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering