Heeft Simon het kruis van de Heere Jezus gedragen? We lezen wel dat hij ertoe ge...

Ds. W. van der Wind / Geen reacties

16-04-2007, 00:00

Vraag

Heeft Simon het kruis van de Heere Jezus gedragen? We lezen wel dat hij ertoe gedwongen werd maar... Hoe zit dit eigenlijk?


Antwoord

Simon van Cyrene heeft inderdaad het kruis van Christus gedragen. Echter niet omdat Christus zo moe was en telkens viel, zoals de RKK leert in haar overlevering met de kruisweg en de 14 staties. Die staties zijn opmerkelijke punten op de Via Dolorosa, (lett. weg van het lijden) de (vermoedelijke) route die Christus aflegde vanaf het gerechtsgebouw (Pretorium) van Pilatus naar Golgotha. Veertien plaatsen waar Jezus sprak, viel of iets aanraakte, en die tot op vandaag trekpleisters zijn voor bedevaartsgangers en allerlei pelgrims. Veertien plaatsen en/of personen die worden verheerlijkt.
 
De Bijbel leert ons daar echter heel anders tegenaan te zien. Het kruisdragen van Simon was geen verlichting voor de Heiland, maar een verzwaring. Hij was al gekroond als "namaakkoning" met een kroon van doornen, als mantel kreeg Hij een oude soldatenjas, als staf een riet, Zijn wapen: een kruis, maar er ontbreekt nog een wapendrager. Die taak krijgt Simon. Dan is de bespotting en vernedering compleet. Op Golgotha werd echter het kruis van Simon afgenomen, om vervolgens Christus eraan te hangen. Zo nam ten diepste Christus het kruis van de zondeschuld van de schouders van Simon.
 
Mogelijk is Simon met zijn vrouw een steunpilaar geworden van de jonge gemeente te Rome. Daar zijn bijbelse gegevens voor aan te voeren. Zo is het (letterlijke) kruisdragen achter Christus aan ook voor Simon een zegen geworden.

Ds. W. van der Wind

Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van der Wind

  • Geboortedatum:
    28-10-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Siddeburen, Steendam-Tjuchem
  • Status:
    Inactief
40 artikelen
Ds. W. van der Wind

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mijn vriend en ik hebben sinds een maand een relatie. We zijn beide begin 20. We komen uit een andere omgeving, andere opvoeding gehad, verschillend verleden (rebel-serieus). Doordat ik al een aantal ...
Geen reacties
16-04-2020
Hoe kun je nu een persoonlijke relatie met God hebben? Iedereen zegt dat je de bijbel moet lezen en bidden, maar het lijkt niet te helpen. Kun je eigenlijk wel een relatie met God hebben?
Geen reacties
16-04-2003
Wat vindt u van het dragen van spagettibandjes?
Geen reacties
16-04-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering