Hoe moet ik de God in Spreuken 1:26 vergelijken met dezelfde God die elders in Z...

Ds. C.J. Barth / Geen reacties

10-04-2007, 00:00

Vraag

Hoe moet ik de God in Spreuken 1:26 vergelijken met dezelfde God die elders in Zijn Woord zegt geen lust te hebben in het feit dat mensen verloren gaan, maar juist daarin dat zij behouden worden? Moeilijk te begrijpen, omdat deze teksten zo tegenstrijdig lijken.


Antwoord

Bedankt voor je vraag. Inderdaad, soms lijken teksten uit de Bijbel in strijd met elkaar. God zegt in Spreuken 1:26: “Ik  zal in uw verderf lachen”, en ergens anders staat dat Hij geen lust in de dood van de goddelozen heeft, maar juist wil dat ze zich bekeren en leven (Ezech. 18:32, 33:11). Hoe kan dat samen gaan?

Weet je wat opvalt? Ook in Spreuken 1 staat dat de Heere wil dat we ons bekeren. “Keert u tot Mijn bestraffing” of “Bekeert u op Mijn bestraffing.” God belooft dat Hij Zijn Geest overvloedig zal uitstorten en Zijn woorden bekend zal maken. God heeft er dus ook in Spreuken lust in dat wij behouden worden, en niet dat wij verloren gaan.

Maar nu de andere kant. Als wij niet luisteren naar God, ons niet bekeren, wat gebeurt er dan? Spreuken 1:26 zegt dat wij dan onszelf in het verderf brengen. Nu lachen de goddelozen om God, maar eens lachen zij niet meer. Dan lacht God om hen. Ja, dat klinkt hard. Gods geduld is niet eindeloos. Eens komt het oordeel. En dat zal geen verdrietige dag zijn, maar een dag van vreugde bij God en Zijn kinderen.

Deze teksten spreken elkaar niet tegen maar vullen elkaar aan. Beide kanten kom je door heel de Bijbel heen tegen. God wil dat ook jij je bekeert en niet verloren gaat. Maar als jij de oproep tot bekering naast je neerlegt, zal diezelfde God jou voor eeuwig laten verloren gaan. Daarom: “bekeert u, bekeert u van uw boze wegen, want waarom zoudt gij sterven?” (Ezech. 33:11).

Ds. C. J. Barth

Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.J. Barth

  • Geboortedatum:
    09-02-1975
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Langbroek
  • Status:
    Inactief
75 artikelen
Ds. C.J. Barth

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb al tijden een raar geluid in mijn hoofd, vooral als ik mijn nek draai. Het doet geen pijn en het lijkt op een krassend geluid. Er komt een druk op mijn hoofd, net of er beton in zit. Soms gaat ...
1 reactie
10-04-2013
In hoeverre kun je 'nee' zeggen tegen een posttraumatische stressstoornis (PTSS)? Iets concreter: kun je 'nee' zeggen tegen de verschijnselen van een PTSS door bijvoorbeeld gebruik te maken van het G-...
Geen reacties
10-04-2010
Ik ben 25 jaar en gelovig. Altijd heb ik God ervaren als een Bron van onvoorwaardelijke liefde, maar volgde ik niet precies de regels. De laatste tijd ben ik mij meer gaan verdiepen in het geloof en e...
Geen reacties
10-04-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering