Ik zit met de volgende vraag: Is geloven wel genoeg? Want ik hoor altijd dat je ...

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

04-04-2007, 00:00

Vraag

Ik zit met de volgende vraag: Is geloven wel genoeg? Want ik hoor altijd dat je je kunt bedriegen voor de eeuwigheid. Dan heb je dus geloofd en toch was het niet zo. Hoe zit dat nou eigenlijk? Alvast bedankt voor uw antwoord!


Antwoord

Is geloven wel genoeg? Wanneer het om het ware geloof gaat wel. Want zonder geloof is het onmogelijk om zalig te worden. Het geloof is immers een gave van God. Een gave die Hij werkt in de weg van wedergeboorte en bekering. Met het zaligmakend geloof bedriegt een mens zich niet. Want de Heere staat in voor Zijn eigen werk.

Onderzoek is altijd nodig bij het licht van Gods Woord en getuigenis. Ter verduidelijking. In Gods Woord komen we verschillende vormen van geloven tegen, die in wezen van de  zaak ongeloof zijn. De Heere Jezus heeft vele gelijkenissen uitgesproken om dit onderscheid duidelijk te maken. De meeste van deze gelijkenissen gaan over geloof en ongeloof en hoe die op elkaar kunnen lijken. Denk aan de gelijkenis van de tarwe en het onkruid enz. Je moet die er maar eens op na slaan en overdenken. Neem daarbij tevens de Heidelbergse Catechismus, met name zondag 7. Je ziet daar allemaal tekstverwijzingen onderstaan om je de weg te wijzen naar Gods Woord. Daarbij verwijs ik je naar verschillende goede verklaringen over de Catechismus en je hebt een rijk aanbod van stof om hier mee bezig te zijn. Je kunt dan lezen het onderscheid tussen een historisch- tijd en wondergeloof, tegenover het zaligmakend geloof.

Bij de beantwoording van je vraag krijg je dus huiswerk op om te maken. Bovenal om de bede: Zend Heere Uw licht en waarheid. Zonder Zijn licht dwalen we vanwege ons ongelovig hart en verduisterd verstand. Heb je dan nog vragen over: stel ze gerust en wij zullen proberen je te helpen.

Gods zegen toegebeden,
Ds. J. D. Heikamp

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe leg je aan kinderen uit waarom je bidt en dankt voor het eten? Niet alleen aan kinderen die niet weten wat bidden en danken is, maar ook ons eigen kind.
Geen reacties
04-04-2006
Ik heb een vraag die mij erg bezighoud. Ik ben erg bang om te sterven en denk ook steeds dat ik binnenkort er niet meer zal zijn. Ik heb ook een datum in mijn hoofd waarop ik zal verongelukken ofzo. I...
2 reacties
04-04-2011
Graag wil ik enkele vragen stellen over de visie van Augustinus op armoede en hoe deze visie zich vertaald heeft binnen de reformatie: 1. Klopt het dat Augustinus vond dat je als gemeenschap geen eige...
Geen reacties
04-04-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering