Graag wil ik weten hoe ik om moet gaan met het feit dat mijn moeder/ouders negat...

J. A. het Lam / Geen reacties

19-02-2007, 00:00

Vraag

Graag wil ik weten hoe ik om moet gaan met het feit dat mijn moeder/ouders negatief over mij denken op een aantal gebieden en ik mezelf daar niet in herken. Ook anderen denken niet zo over mij. Als ik een bepaalde negatieve eigenschap noem die ik van mijn moeder over mijzelf weet, en denk dat dit dan wel zo is, geven anderen soms verbaasd aan dat zij dat helemaal niet vinden. Nu weet ik nog wel welke karaktereigenschappen ik heb (spontaan, trouw, maar ook best naïef en kortzichtig). Mijn moeder verwijt mij soms achterbaksheid. Hier kan ik me echt niet in vinden. Ik zeg niet alles meer omdat ik al zo vaak negatieve persoonsgerichte reacties van hen ervaren heb.


Antwoord

Als je zelf weet hoe je bent en mensen om je heen bevestigen jouw beeld van jezelf dan zou ik me daar maar aan vasthouden. Dat beeld van jezelf zal wel kloppend zijn. Laat je niet onzeker maken door je ouders. Het is hiervandaan moeilijk in te zien waarom je ouders dan toch een negatiever beeld van je hebben. Heb jezelf een idee waarom je moeder je achterbaksheid verwijt? En is die negatieve blik naar jou van de laatste tijd of al zolang als je je herinnert?

Eigenlijk lijkt het me niet zo zinnig om met je ouders te bespreken of je nu wel of niet achterbaks zou zijn. Zinniger lijkt me om met hen te bespreken waarom ze zo negatief naar je kijken. Is er iets gebeurd? Misschien is het nodig dat een derde persoon eens erbij komt zitten als je met je ouders spreekt. Het is wel belangrijk dat de relatie met je ouders verbeterd wordt. Maar het ook belangrijk dat je je gevoel van eigenwaarde niet laat afnemen.

Mw. J. A. het Lam

Lees meer artikelen over:

relaties
Dit artikel is beantwoord door

J. A. het Lam

  • Geboortedatum:
    12-05-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Harderwijk
  • Status:
    Inactief
5 artikelen

Bijzonderheden:
Functie/specialisme: onderwijzeres, PPH bezoeker (

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

We zijn een getrouwd stel maar zijn nooit aan kinderen begonnen omdat we altijd onzeker zijn geweest of we het kind kunnen geven wat hij/zij nodig heeft. De reden voor deze onzekerheid is dat we psych...
3 reacties
19-02-2019
Voor ons huwelijk zijn wij opzoek naar een ‘luchtige’ tekst voor onze huwelijkse inzegening. Mijn aanstaande man is niet gelovig maar wil bij deze stap heel graag een zegen vragen over ons huwelijk. N...
Geen reacties
19-02-2016
Ik zit nu in havo 4 en ik zou heel graag art director willen worden. Alleen mag je wel als christen naar de kunstacademie vanwege al die typetjes die daar rondlopen?
5 reacties
19-02-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering