Belang van het uiterlijk

Ds. J. van het Goor / Geen reacties

01-02-2007, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag over het belang van het uiterlijk in verliefdheid/relatie. Ik merk bij mezelf dat uiterlijk een grote invloed heeft op mij. Dit is ook het beeld dat telkens in de media aan ons opgedrongen wordt, dat alles draait om het uiterlijk. Dit vind ik heel fout, want het innerlijk is veel belangrijker. Ik doe daarom m'n best om mensen op het innerlijk te beoordelen. Maar als ik eerlijk ben, vind ik dat heel lastig als het gaat om potentiële verkering (ik ben op dit moment vrijgezel). Een meisje dat leuk eruit ziet vind ik vaak (in eerste instantie) veel interessanter dan een meisje dat er minder leuk uitziet. Dit vind ik erg vervelend. Want daar gaat het toch helemaal niet om. Tegelijk is de seksuele aantrekkingskracht toch ook wel weer gewoon een onderdeel van de mens. Is het verkeerd om een “voorkeur” te hebben. Zou u mij concrete tips kunnen geven hoe hier mee om te gaan?


Antwoord

Beste vraagsteller!
 
Je beschrijft een dilemma waar veel jongeren/jongens mee zitten. Nou ja, mee zitten? Misschien zitten zij er niet zo mee als jij en gaan ze gewoon op het uiterlijk af. Met iets moois kun je nog eens voor de dag komen, toch?! En wat mooi en aantrekkelijk is, prikkelt je nogal... Gelukkig, dat je ontdekt, dat dit het toch niet is waar het om gaat. Maar hoe verder...?
 
Toch is het zo, dat het oog ook wel wat wil. Laten we daarin ook maar heel eerlijk en nuchter zijn. Een meisje maakt zich ook tot op zekere hoogte op, om “mooi” te zijn. En een goede verzorging siert een vrouw in meer dan één opzicht. En toch... daar gaat het niet alleen om. Achter een mooi gezicht kan een “kattig” innerlijk schuil gaan. Al hoeft dat natuurlijk niet zo te zijn. Misschien moet je ook oppassen om niet te snel iemand ook te “beoordelen” op haar innerlijk. Ga een ontmoeting aan niet om het uiterlijk, maar ga ook de ontmoeting met een leuk uitziend meisje niet uit de weg. Het belangrijkste is dat je in de gesprekken in een beginnende relatie ontdekt dat je samen de Heere wil volgen.
 
Dat het seksuele ook aantrekkingskracht heeft, is wel zeker, maar dat is toch in een net beginnende relatie niet het belangrijkste? Al vind ik het wel erg triest dat het er voor sommigen jonge dames wel op lijkt dat ze met een laag decoleté de jongens moeten winnen.

Je vraagt nog of het verkeerd is om een “voorkeur” te hebben... Ik weet niet of het verkeerd is; het is er vaak gewoon. Maar probeer je voorkeur te beproeven en vraag of de Heere je hart wil “neigen” naar een meisje dat de Heere zoekt. Dat laatste vind ik de belangrijkste tip die ik je geven kan. En dan mag dat best een heel mooi meisje zijn, maar als haar uiterlijk minder mooi is, en ze de Heere zoekt, is ze nog mooier.
 
Vriendelijke groet,
Ds. J. van het Goor

Tags in dit artikel:

verliefdheid
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. van het Goor

  • Geboortedatum:
    20-09-1953
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Inactief
61 artikelen
Ds. J. van het Goor

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik las de vraag en het antwoord van ds. Paul over het Heilig Avondmaal in een andere gemeente. Waar deze vragensteller mee zit begrijp ik heel goed. Ik ben zelf ook lid van de Gereformeerde Gemeenten....
2 reacties
01-02-2010
Ik heb een vraag over het functioneren van de wet in het Oude Testament. In de Heidelbergse Catechismus staat in antwoord 3 dat we onze ellende kennen uit de wet Gods. In Galaten 3:24 staat: “De wet i...
Geen reacties
01-02-2019
Geachte heer/mevrouw. Ook ik lees inmiddels de HSV en ik ben er ontzettend blij mee! Het enige wat voor mij op het moment niet duidelijk is, is het verschil in poëzie en proza. De Psalmen en het Hoogl...
Geen reacties
01-02-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering