Rouwperiodes

Ds. J. Bos / Geen reacties

24-01-2007, 00:00

Vraag

Ik begrijp goed dat wanneer er mensen zijn die rouwen om een overleden geliefde, zij niet in de stemming zijn om gekleurde kleding te dragen. Maar waar komen rouwperiodes van zes weken, een jaar, enz. vandaan? Wat zegt de Bijbel hierover? Gaat het verdriet immers niet dieper dan de buitenkant? Ik begrijp rouwdragende mensen hierin vaak niet. Alsof rouw aan een periode gebonden is en alsof je zoiets ooit af kunt sluiten! Komt er sowieso ooit een einde aan rouw/verdriet/gemis? Nee toch! Dat uiterlijke gedoe rond een sterfgeval doet me soms haast zeer. Begrijpt u dat?


Antwoord

Beste vrager,

Wanneer je de concordantie opslaat op het woordje “rouw” dan kom je nogal wat tegen! Wie de krant leest en het nieuws hoort die hoort van veel rouw en geween om zich heen. De vraag is dan: Zou iemand die rouwt zich druk maken over dagen, weken of maanden? Ik denk het niet. Wie een zeer geliefde ontvalt, die ontvalt alles. Die kan niet begrijpen dat de wereld door draait. Die zit met een gescheurd hart.

Er wordt gerouwd vanwege onze val in Adam. In deze wereld wordt geweend vanwege Gods straf op onze zonde. Laten we dat vooral beseffen! Opdat we, in ons rouwen over het gemis van geliefden, ook zullen weten van die “droefheid naar God, die een onbe rouw welijke bekering tot zaligheid werkt”, want “de droefheid naar de wereld werkt de dood” (2 Kor. 7: 10). Ik wil maar zeggen: Mensen die het hart zeer doet van de smart, die schrijven het einde van de rouwperiode niet op de kalender.

Wat een troost als je dan mag weten van het Woord op Gods kalender: ”En God zal alle tranen van hun ogen afwissen; en de dood zal niet meer zijn, noch rouw, noch gekrijt, noch moeite zal meer zijn; want de eerste dingen zijn weggegaan”. Openbaring 21: 4. Dan zing je soms door je tranen heen: ”In de grootste smarten, blijven onze harten, in de Heer’ gerust”. Ps. 33: 10 ber.

Ds. J. Bos

Tags in dit artikel:

dood
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. Bos

  • Geboortedatum:
    24-06-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Naarden
  • Status:
    Actief
89 artikelen
Ds. J. Bos

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik las in een boek van Comrie dat Demas, hoewel hij de tegenwoordige wereld weer lief had gekregen, toch bekeerd was. Ik dacht altijd van niet. Was hij nu wel bekeerd of niet?
Geen reacties
24-01-2019
Aan dominee Vreugdenhil. Dank u hartelijk voor het beantwoorden van mijn vraag en daarbij de gegeven link voor de preek van Spurgeon over de onmacht van de mens. Nu schreef u dat de preek megabemoedig...
Geen reacties
24-01-2009
Vanavond had ik een gesprek met een vriend. We spraken over sterren, de ruimte, galaxies, etc. Zijn broer werkt bij de European Space Agency en weet daar dus veel over. Wat me wel aangreep, is dat ze ...
48 reacties
24-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering