Abortus plegen na een verkrachting

Ds. H. Korving / Geen reacties

02-12-2006, 00:00

Vraag

Mag je abortus plegen na een verkrachting?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Laat ik allereerst beginnen met de hoop uit te spreken dat je deze vraag niet stelt omdat je er zelf heel direct mee te maken hebt. Als dat zo zou zijn, raad ik je dringend aan om zo snel mogelijk naar je ouders toe en naar degene van wie je in verwachting bent opening van zaken te geven. Raadpleeg een vertrouwensarts en zoek contact met de VBOK.

Na dit gezegd te hebben denk ik dat ik kort kan zijn in mijn antwoord. Wanneer tengevolge van een verkrachting een zwangerschap ontstaat, is er menselijk leven in wording. De manier waarop dit menselijk leven ontstaat doet niets af van het principiële uitgangspunt dat ieder menselijk leven waarde heeft als schepsel van God. Het zesde gebod wijst hier zowel de weg alsook de grens voor ons handelen aan. Het is ons niet geoorloofd om menselijk leven te doden.

Dit is een kort en misschien wat ongenuanceerd antwoord. Zwangerschap na verkrachting is een groot probleem. Abortus is echter niet de oplossing van dit probleem. Deze ‘oplossing ‘is namelijk alleen maar gericht op de vrouw en gaat zeer letterlijk ten koste van het kind, dat geen stem heeft. Het is overigens nog zeer de vraag of ook de vrouw zelf niet zeer geschaad wordt (emotioneel, psychisch) door het ondergaan van een abortus. Als het kind wel een stem had, wat voor antwoord zou het dan geven op de vraag of het geaborteerd zou willen worden? Dat is een absurde vraag. Ook dat kind wil leven. Omdat het het zelf niet kan zeggen, moeten wij dat zeggen.

Vandaar dat in zo’n situatie vanuit de (orthodox-)christelijke ethiek altijd gezocht wordt naar een ‘oplossing’ waarbij én de moeder geholpen wordt én het kind gespaard blijft.

Ik hoop je vraag hiermee enigszins te hebben beantwoord. Overigens kun je op Refoweb ook nog een antwoord vinden op een soortgelijke vraag, van de hand van de heer Muilwijk, d.d. 22-05-2006.

Hartelijke groeten,
Ds. H. Korving

Tags in dit artikel:

abortus
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Korving

  • Geboortedatum:
    01-12-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Actief
194 artikelen
Ds. H. Korving

Bijzonderheden:

Ds. Korving ging in november 2021 met emeritaat.

Lees ook het artikel dat Refoweb met ds. Korving had n.a.v. zijn boek 'Taal en teken'.

En kijk/luister:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Al enige tijd worstel ik met de theorieën en verklaringen die in mijn studie pedagogiek te berde worden gebracht. Ik heb moeite met de (post)moderne paradigma's en het perspectief van de waarnemingen ...
1 reactie
02-12-2011
Enige tijd geleden heb ik een vraag gesteld over de doop (naast de besnijdenis) van de Heere Jezus. Hierop heb ik een antwoord gekregen van ds. Den Boer op een eerder gestelde vraag uit 2009. Ik heb d...
4 reacties
02-12-2010
Mijn zus is 61 jaar. Ze heeft in haar levens perioden gehad met psychische problemen. Dan is ze in de war. Ze is nu weer opgenomen. Ze heeft behoorlijk wat schulden, o.a. huurschuld. Ze dreigt hierdoo...
Geen reacties
02-12-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering