Sint Maarten-feest

Ds. A. Jonker / Geen reacties

16-11-2006, 00:00

Vraag

Weet u een principiële reden om niet mee te doen aan Sint Maarten (liedjes zingen bij de deur door kinderen en dan krijgen ze een snoepje)?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Op zich is er niets op tegen wanneer kinderen met een lampion lopen. Het is juist erg leuk! Een liedje zingen om daarvoor wat snoep te krijgen van hen voor wie ze gezongen hebben, is ook niet verkeerd. Voor de kinderen is mooi. Maar als gevraagd wordt naar een principiële reden om er niet aan mee te doen, dan is dat omdat het een (kinder)feest is ter herinnering aan een heilige van de Rooms Katholieke Kerk (St. Martinus van Tours, overleden 11 november 397).

Wie echter het St. Maartensfeest afwijst om deze principiële reden, moet diezelfde reden ook hanteren ten aanzien van de heilige Nicolaas (5 december). Bij dit laatste feest wordt door vele gezinnen vaak toch wel een ‘pakjesavond’ georganiseerd, zonder dat men één seconde denkt aan de heilige Nicolaas, zeker zonder hem te vereren of te aanbidden.

Laten we echter niet vergeten dat we protestanten zijn en dus niet zo maar met van origine roomse feesten meedoen. Dan lijkt mij 5 december meer dan genoeg en hoeft er 11 november niet bij te komen.

Ds. A. Jonker

Ds. A. Jonker

Ds. A. Jonker

  • Geboortedatum:
    29-03-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief

Tags in dit artikel:

Rooms Katholieke KerkSinterklaas
Geen reacties

Terug in de tijd

Er worden nogal eens reacties gegeven op vragen en/of antwoorden die zo snel na publicatie in de vragenrubriek op de site verschijnen dat ik niet anders kan concluderen dan dat er niet of nauwelijks w...
13 reacties
16-11-2009
Ik studeer toegepaste biologie en ik loop erg aan tegen de evolutietheorie, maar vooral tegen de vraag hoe de wereld is ontstaan. Bij bodemkunde hebben ze het over bijvoorbeeld 230 miljoen jaar gelede...
Geen reacties
16-11-2017
Mijn vraag is in hoeverre moet of mag je als gezin in rijkdom leven. Mijn man en ik zijn sober en eenvoudig opgevoed. En deze levensstijl hebben wij altijd doorgevoerd in alles, met veel weggeven en b...
4 reacties
16-11-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering