Sint Maarten-feest

Ds. A. Jonker / geen reacties

16-11-2006, 00:00

Vraag

Weet u een principiële reden om niet mee te doen aan Sint Maarten (liedjes zingen bij de deur door kinderen en dan krijgen ze een snoepje)?

Antwoord

Op zich is er niets op tegen wanneer kinderen met een lampion lopen. Het is juist erg leuk! Een liedje zingen om daarvoor wat snoep te krijgen van hen voor wie ze gezongen hebben, is ook niet verkeerd. Voor de kinderen is mooi. Maar als gevraagd wordt naar een principiële reden om er niet aan mee te doen, dan is dat omdat het een (kinder)feest is ter herinnering aan een heilige van de Rooms Katholieke Kerk (St. Martinus van Tours, overleden 11 november 397).

Wie echter het St. Maartensfeest afwijst om deze principiële reden, moet diezelfde reden ook hanteren ten aanzien van de heilige Nicolaas (5 december). Bij dit laatste feest wordt door vele gezinnen vaak toch wel een ‘pakjesavond’ georganiseerd, zonder dat men één seconde denkt aan de heilige Nicolaas, zeker zonder hem te vereren of te aanbidden.

Laten we echter niet vergeten dat we protestanten zijn en dus niet zo maar met van origine roomse feesten meedoen. Dan lijkt mij 5 december meer dan genoeg en hoeft er 11 november niet bij te komen.

Ds. A. Jonker

Ds. A. Jonker

Ds. A. Jonker

Tags in dit artikel:

Rooms Katholieke KerkSinterklaas
geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb heel erg last van bijten aan de binnenkant van mijn lip en wangen, vooral als ik stress heb. Heeft u tips om hier...
geen reacties
16-11-2009
Ik heb iedere keer electrische schokjes in m'n hoofd bij lichamelijke inspanning! Is dat schadelijk?
geen reacties
16-11-2011
Ik heb een probleem met tampons, etc. Ik kan het laatste jaar geen tampons meer inkrijgen. Gemeenschap en alles wat daar...
geen reacties
16-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering