Bestaat er eigenlijk wel zonde tegen de Heilige Geest? Soms ben ik er van overtu...

Ds. H. van der Ham / geen reacties

21-10-2006, 00:00

Vraag

Bestaat er eigenlijk wel zonde tegen de Heilige Geest? Soms ben ik er van overtuigd dat het wel bestaat, maar kun je het ook in de bijbel vinden?

Antwoord

Beste jongere,
 
Je vraagt: bestaat er eigenlijk wel zonde tegen de Heilige Geest? Er bestaan verschillende gradaties in de zonde. Als je iets uit onwetendheid doet, is het niet zo erg, als wanneer je het opzettelijk doet.
Bij God is vergeving.

Bestaat de zonde tegen de Heilige Geest? Als je bewust, willens en wetens, Christus verwerpt - dat is heel ernstig. Als iemand, die verlicht is door de Heilige Geest, Christus verwerpt, dan doet hij de zonde tegen de Heilige Geest. Hij pantsert zich en verhardt zich tegen God.

Je schrijft zelf: Soms ben ik er van overtuigd dat het wel bestaat, maar kun je het ook in de Bijbel vinden? Ja, lees bijvoorbeeld Mattheus 12:22-37. Neem er de tijd voor om dit hele stuk aandachtig/zorgvuldig te lezen. Er wordt duidelijk over de zonde tegen de Heilige Geest gesproken in vers 31 en 32 van dit hoofdstuk. De zonde (waar je hier van leest) is boze opzet, terwijl iemand beter weet. Moedwillig, terwijl iemand al verlicht is door de Heilige Geest. Opzettelijk zondigen is zeer ernstig.
 
Als je bang bent dat je de zonde tegen de Heilige Geest gedaan hebt, is dat een teken dat je deze zonde juist niet gedaan hebt!! De weg van berouw is open! Belijd regelmatig je zonde; de Heere kan en wil al je zonde vergeven om Christus' wil.
 
Hartelijke groet,
Ds. H. van der Ham

Ds. H. van der Ham

Ds. H. van der Ham

 • Geboortedatum:
  25-05-1955
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Dordrecht
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Schipperspredikant

Tags in dit artikel:

zonde tegen Heilige Geest
geen reacties

Terug in de tijd

Aan dr. Paul. De Joden gebruiken, naast de Tenach, ook de Talmoed. Dat is de op schrift gestelde mondelinge Torah, wat i...
geen reacties
21-10-2016
Kunt u misschien wat meer vertellen over de behandeling NAET. Ik heb er zelf niet een goed gevoel bij. Het lijkt bijna o...
1 reactie
21-10-2010
W. J. Ouweneel getuigt dat de aarde bij de schepping plat was en dat er toen een uitspansel (koepel van metalen, e.d.) o...
2 reacties
21-10-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering