Gewone vriendschap met je dominee

Ds. H. van Oostende / Geen reacties

13-10-2006, 00:00

Vraag

 Ik vraag me af of een gewone vriendschap met je dominee mogelijk is, aangezien je toch een soort vertrouwenspersoon/cliënt-relatie hebt.


Antwoord

De vraag is kort, maar krachtig en zo zou het antwoord ook kunnen luiden: een goede zaak! Vooral in deze tijd lijkt het me bijzonder zinvol, dat je als voorganger goede relaties hebt met de jeugd van de gemeente. Dat geldt in de eerste plaats vanzelfsprekend de kinderen van de Zondagsschool, c.q. de kindernevendienst en daarna de jongeren die de catechese bezoeken.

Ik heb daar nooit moeite mee gehad, maar dat heeft misschien ook te maken met mijn eertijds. Ca. 20 jaar was ondergetekende onderwijzer, schoolhoofd en leraar. Natuurlijk bouw je met de ene catechisant gemakkelijker een vertrouwensrelatie op dan met de andere, maar dat hoeft een eventuele vriendschap niet in de weg te staan. Integendeel, het ligt aan jezelf hoe je daar mee omgaat en dan zijn de voordelen duidelijk groter dan de nadelen. Als vriendschap soms ten koste gaat van je pastorale arbeid ben jij degene die in dat opzicht de grenzen bepaalt. Zeker vandaag de dag komt er heel veel op jongeren af en wat is er dan mooier, als ze met hun zorgen en problemen bij hun pastor terecht kunnen.

Een goede relatie vergemakkelijkt dat contact  dan alleen maar en dan geldt ook voor een gewone vriendschap. Kortom, het ene(een vertrouwensrelatie) kan dienen om het andere (een vriendschap) tot gevolg te hebben.

Ds. H. van Oostende

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. van Oostende

  • Geboortedatum:
    29-11-1936
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
40 artikelen

Bijzonderheden:

Ds. van Oostende is overleden op 18 mei 2014.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Zijn de klachten bij een bulging discus altijd chronisch? Twee jaar geleden heb ik een MRI gehad nadat ik, kort gezegd, een heftige toename van rugklachten kreeg met daarbij veel tintelingen in de ben...
2 reacties
13-10-2011
Als je als alleenstaande man niet meer wilt masturberen (omdat ik denk dat God dat niet wil) en hier tegen probeert te strijden, klopt het dat het lichaam dan de functie van zaadlozing over gaat nemen...
Geen reacties
13-10-2009
In hoeverre kan je Klaagliederen 4:20 op de Heere Jezus laten slaan? Is dat de bedoeling van zo'n tekst?
Geen reacties
13-10-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering