Prijst den Heer met blijde galmen

B. Noteboom / Geen reacties

21-09-2006, 00:00

Vraag

"Prijst den Heer' met blijde galmen," lees ik in de boekhandel op een CD-doosje. Is dit Gods Naam niet misbruiken? Het gaat toch echt wel om de componist (auteur) en diens kwaliteit in plaatse van de gave, die gekregen is van God. Kunt u hierop ingaan?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste vragensteller,
 
Hartelijk dank voor je vraag. Een terechte vraag! Als we terug gaan naar de Bijbel met jouw vraag, dan komen we aan bij David, de opperzangmeesters, de koorleiders, bij Simeon (in de tempel). Deze psalmen en gezangen kwamen regelrecht uit hun hart. Zo hoort het dus nog te zijn. Daarna zien we bijvoorbeeld bij de Heere Jezus zelf dat hij de psalmen zong en meezong. Hij zong dus ook de door mensen gemaakte liederen.

In de eerste plaats is de zinsnede “Prijs de Heer met blijde galmen” een oproep. We worden opgewekt om God met opgewekte en blijde klanken te loven. Een oproep dus.  Ik stel mij zo voor dat de cd die je in de boekhandel zag liggen een samenzang-cd is. Massaal zongen mensen psalmen en gezangen tot eer van God. In ieder geval is dit muziek met liefde als inhoud, en muziek die de harten treft. Nu weten wij niet wat er bijv. in de uitvoerenden omging terwijl ze dit opnamen. Ik weet van mensen die voordat ze een cd opnemen in gebed gaan. Waar het musiceren regelrecht uit het hart komt. Heerlijk is dan ook te horen hoe tijdens bijvoorbeeld een samenzangavond echt gezamenlijk God geprezen wordt.

Aan de andere kant ken ik ook mensen die, zo lijkt het in ieder geval wel, het zonder God in hun hart doen. Terwijl ze de Heere aan het loven zijn spelen ze eigenlijk de opgewekte tonen niet voor Hem, maar voor elke cd die over de toonbank zal gaan, en het geld wat daardoor bij hun naar binnen zal druppelen...
 
Hoe deze muziek opgenomen is staat niet op de hoes. Koop je een cd, geniet er dan van en zing lekker mee! Met je hart! Stel dat God niet echt geprezen is door de medewerkenden op de cd... Dan in ieder geval wel door jou persoonlijk! Jij moet verantwoording afleggen of jij je Schepper eer en glorie hebt gegeven. Of je Hem gediend hebt in je leven. De ander moet dat over zijn deel.

Als laatste zie ik een dergelijke titel ook als een eerbiedige vorm van reclame maken. Nu heeft God het niet nodig, maar vaak heeft God het gebruikt. Bijbelteksten die ergens toe opriepen, en mensen moesten het doen! Vertel, schrijf maar veel over onze God (uit je hart)! Hij is de hoogste en heerlijkste jubeltonen véél meer dan waard!
 
Hartelijke groeten, 
Bert Noteboom jr.

B. Noteboom

B. Noteboom

  • Geboortedatum:
    10-02-1984
  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Almere
  • Status:
    Inactief
  • Bijzonderheden:
    * Jeugdevangelist in Almere
    * Lid van Chr. Gem. 'De Wegwijzer'
    * Koordirigent / liedschrijver

Tags in dit artikel:

muziek
Geen reacties

Terug in de tijd

Er staat: “Laat wie achter Mij aan wil komen zichzelf verloochenen, zijn kruis opnemen en Mij volgen.” Hoe hebben de joden in die tijd dit waarschijnlijk geïnterpreteerd? Was “je kruis opnemen” een ...
Geen reacties
21-09-2022
Vandaag las ik een overdenking van Charles H. Spurgeon over Deuteronomium 33:12. De eerste twee zinnen spreken voor zich. Anders is dat voor de derde zin. Zelfs Spurgeon lijkt er niet uit te zijn ge...
1 reactie
21-09-2023
Ik heb een vraag voor dr. M. J. Paul. Genesis 6:4a zegt (HSV): “In die dagen, en ook daarna, waren er reuzen op de aarde, toen Gods zonen bij de dochters van de mensen waren gekomen en die kinderen ...
Geen reacties
21-09-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering