Twee collectezakjes voor het zelfde doel

Ds. J. van het Goor / geen reacties

06-06-2005, 00:00

Vraag

De inzameling van geven is een belangrijk onderdeel van de eredienst. De Heidelbergse Catechismus leert ons dat we “aan de armen christelijke handreiking” doen. Daarnaast is er meestal een collecte voor de kerk (tot instandhouding van de eredienst). Nu gaan er in mijn kerk twee collectezakjes rond, die allebei bestemd zijn voor de kerk. Ik denk dat dit gebeurt om bepaalde tekorten te dekken. Nu mijn vraag: Mag een predikant de gemeente niet opwekken meer te geven in één collecte dan de twee collectezakjes voor het zelfde doel rond te laten gaan? Ik bedoel: het is toch een kwestie van offervaardigheid van de kerkmensen, dan een praktische oplossing van twee zakjes voor één doel?

Antwoord

Inderdaad is de ‘dienst der offerande’ een belangrijk onderdeel van de eredienst. Ook ik kom nogal eens in kleinere gemeenten en evangelisaties tegen dat men twee collecten houdt, maar beide voor hetzelfde doel, namelijk: de kerk. Begrijpelijk, maar m.i. niet juist.

Als we geroepen worden om ook de behoeftige medemens te gedenken (en dat is zeer bijbels: 1 Kor. 16) zal de kerkvoogdij (of hoe het in welke kerk ook mag heten) moeten overleggen dat de gemeente opgeroepen wordt om ook te geven voor diaconale doelen en daar een collecte voor moeten houden, liefst elke week.

We kunnen het echt wel missen, zij het dat we dan misschien iets anders moeten nalaten.

Ds. J. van het Goor

Ds. J. van het Goor

 • Geboortedatum:
  20-09-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Rijssen
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

collecte
geen reacties

Terug in de tijd

Beste ds. Harinck. U schreef onlangs in 'Verwarrend bijbelgedeelten over gebedsverhoring': “Ik raad je aan veel meer te ...
geen reacties
08-06-2018
Hoe moet je als zorgverlener (operatieassisten) omgaan met een situatie waarin een Jehova getuige bloed nodig blijkt te ...
geen reacties
06-06-2007
Is het slecht of niet goed volgens God en de Bijbel om een relatie te hebben met iemand die transseksueel is?
geen reacties
08-06-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering