Geef al je rijkdom weg en volg Mij

Ds. W. van der Wind / Geen reacties

30-03-2006, 00:00

Vraag

De rijke jongeling vraagt: Wat moet ik doen om het eeuwige leven te krijgen? Het antwoord is: Geef al je rijkdom weg en volg Mij. Maar u als dominee verkoopt toch ook niet uw huis en auto en alles wat u heeft om het aan de armen weg te geven?


Antwoord

Ook ik ben inderdaad een zeer gezegend mens in dit opzicht, evenals vele andere collega's. Daarin heb je volkomen gelijk. En dat veel zegen ook een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt, is absoluut een vast gegeven. Van wie veel is toevertrouwd, zal ook veel gevraagd (mogen) worden. Dat is inderdaad niet eenvoudig, om daar op de juiste wijze mee om te gaan. Persoonlijk ervaar ik dat vaak als een doorlopende strijd, wat wel mag en wat niet. Maar de diepste vraag die de Heere ons stelt is: ben je bereid het op te geven voor Mij? Staat het tussen jou en Mij in?
 
We zien in de bijbel dat bezit en rijkdom als een zegen van de Heere beschouwd mogen worden, en dat er meerdere rijken zijn zonder dat daarover een oordeel wordt uitgesproken. Maar toen van de rijke jongeling, die meende door het houden van de geboden zaligheid te verdienen, gevraagd werd zijn bezit op te geven, ging hij verdrietig heen. Het bezit stond hem in de weg om de Heere volledig te dienen met alles wat hij was en had.
 
En die vraag zul je heel persoonlijk moeten beantwoorden als het gaat over je bezit en het dienen van God. Ook kun je met véél wat je is toevertrouwd véél goed doen in dienst van het Koninkrijk. Denk aan Lydia, aan Jozef van Arimathea.
 
Nog één ding: we "bezitten" ten diepste niets op aarde, het is ons slechts uitgeleend door de Eigenaar ervan. Hem behoort alles toe en we ontvangen alles uit Zijn hand.
 
Ds. W. van der Wind

Tags in dit artikel:

rijke jongeling
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. van der Wind

  • Geboortedatum:
    28-10-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Siddeburen, Steendam-Tjuchem
  • Status:
    Inactief
40 artikelen
Ds. W. van der Wind

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Twee jaar geleden had mijn man een relatie met zijn secretaresse. Toen ik er voor de tweede keer achter kwam dat hij er niet echt een punt achter gezet had, is hij een half jaar bij zijn ouders gewees...
4 reacties
30-03-2010
En dan hebben we sinds kort Refoveilingen.nl. “Voor een verantwoord dagje uit”. Zijn we dan echt zo bang voor ‘wereldse mensen’ of is dit onder het mom van ‘verantwoord weg’ gewoon geld binnen harken?
13 reacties
30-03-2013
Ik ben katholiek opgevoed, twee keer gehuwd geweest en nu heb ik een vriend die hervormd is en die wil graag trouwen in de kerk met alles erop en eraan. Ik ben bereid mijn geloof op te geven en zijn g...
Geen reacties
30-03-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering