Na belijdenis van het geloof aan het heilig avondmaal

Ds. C.J. Barth / Geen reacties

09-03-2006, 00:00

Vraag

Ik had laatst een discussie over het heilig avondmaal. Mijn lerares beweerde dat als je belijdenis van het geloof hebt gedaan dat je dan eigenlijk verplicht bent om aan het heilig avondmaal te gaan. Ik zei toen tegen haar dat ik het daar niet mee eens was. Ik heb wel eens met catechisatie gehoord dat dat heel anders zit. Hoe denkt u daarover?


Antwoord

Het antwoord van je vraag hangt af van hoe je denkt over belijdenis doen. Als je geloofsbelijdenis alleen maar een belijdenis met je verstand is geweest, dan kun je niet zomaar aan het heilig avondmaal gaan. Het avondmaal is voor de gelovigen ingesteld. Maar als je geloofsbelijdenis een zaak van je hart is, dan staat het avondmaal voor je open.

Voor iemand die met zijn zonde naar de Heere Jezus vlucht en die zich toevertrouwt aan Zijn vergeving. Dan geldt ook voor jou -al ben je in jezelf nog zo’n zondaar- “ik heb grotelijks begeerd om dit pascha met u te eten” (Lk 22:15). Als je van harte je vertrouwen op Gods genade hebt beleden, zou je zelfs kunnen zeggen dat aangaan een 'plicht' is. De Heere zegt: neemt, eet, doet dit tot Mijn gedachtenis. Voor Gods kinderen is dit niet een vrijblijvende uitnodiging, maar een liefdebevel.

Ds. C. J. Barth

Tags in dit artikel:

belijdenisHeilig Avondmaal
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.J. Barth

  • Geboortedatum:
    09-02-1975
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Langbroek
  • Status:
    Inactief
75 artikelen
Ds. C.J. Barth

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Kan Jezus zondigen? Dat Hij geen zonde gedaan heeft, is duidelijk. Maar kan hij het?
26 reacties
09-03-2012
Ik vind het lastig om te bepalen op welke politieke partij ik straks ga stemmen. Ik heb mij verdiept in verschillende partijen en dit bekeken vanuit verschillende standpunten. Vanuit de studenten, het...
Geen reacties
09-03-2017
In 1 Johannes 4:20 staat: “Indien iemand zegt: Ik heb God lief; en haat zijn broeder, die is een leugenaar; want die zijn broeder niet liefheeft, dien hij gezien heeft, hoe kan hij God liefhebben, D...
Geen reacties
09-03-2021
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering