Tweeverbondenleer binnen CGK
Ds. A.A. Egas | Geen reacties | 06-05-2025| 08:04
Vraag
Ik heb een vraag aan een predikant uit de Christelijke Gereformeerde Kerken. Ik overweeg, door omstandigheden, om lid te worden van de CGK. Ik loop echter tegen de kwestie twee of drie verbonden aan. Immers, als er drie verbonden zouden zijn, waarom noemt Paulus Hagar en Sara dan allegorisch de twéé verbonden? Mijn vraag is of de drieverbondenleer echt unaniem onderschreven wordt binnen de CGK, of zijn er bijvoorbeeld ook predikanten die de tweeverbondenleer aanhouden?
Antwoord
Geachte vriend(in),
Je vraag is enerzijds heel eenvoudig te beantwoorden, anderzijds zou je er een boek over vol kunnen schrijven om het goed uit te leggen.
Laat ik allereerst het gemakkelijke deel van je vraag beantwoorden. Binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken zijn er predikanten die meer neigen naar een opvatting waarin de twee verbonden leer een plaats heeft en anderen neigen meer naar een drie-verbonden leer. Daarbij wil ik direct opmerken dat er binnen ons kerkverband geen enkele bindende kerkelijke uitspraak is gedaan over een eventuele drie-verbonden leer. Wij onderschrijven de drie belijdenisgeschriften en verder zijn er geen leeruitspraken gedaan over het verbond. Dit in tegenstelling tot de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland), waar in 1931 een leeruitspraak (punt 1 en 2) is gedaan met betrekking tot het verbond. Je kunt die ook vinden op de site gergeminned.nl.
Tot zover het eerste deel van je vraag. Maar nu de vraag of er twee of drie-verbonden zijn? En wat is Bijbels. Helaas hebben we in onze belijdenisgeschriften geen duidelijk uitspraak over de verbondsleer. Daarom is het tot mijn verdriet nog steeds een twistpunt binnen onze gezindte.
Laat ik je beknopt duidelijk maken waar het over gaat. Allereerst dit. Het verschil in het aantal verbonden houdt hiermee verband dat bij de leer van de drie-verbonden een onderscheid gemaakt wordt tussen de raad des vredes (ook wel verbond des vredes) en het genadeverbond. Bij de twee-verbonden worden die twee niet gescheiden en spreekt men alleen over het genadeverbond.
Wat is nu het verschil? Bij de twee-verbonden gaat men er van uit dat het genadeverbond is opgericht in de eeuwigheid tussen de Vader en Christus, Die daarin alle uitverkorenen representeert. Bij de drie-verbondenleer wordt het genadeverbond opgericht in de tijd tussen God en Abraham en zijn natuurlijk zaad.
Wat betekent dit nu in de geestelijke praktijk? Dat bij de twee verbondenleer de uitverkiezing een meer centrale plaats inneemt en tot troost is voor Gods kind dat door het geloof in het genadeverbond overgaat. Bij de drie-verbondenleer ligt het accent meer op het aanbod van genade en wordt de doop gezien als pleitgrond voor de gedoopten.
Er is nog veel meer over te zeggen en dat is ook te vinden op de website van Refoweb onder de tag 'Verbondsleer', zie o.a. wat ds. A. van der Zwan (Drie-verbondenleer in CGK) en ds. H. Polinder 'Twee verbonden of drie' hier over schrijven.
Ik zou willen eindigen met de persoonlijke vraag of je gedaan hebt wat onze vaderen schrijven in het doopformulier: “ten derde, overmits in alle verbonden twee delen begrepen zijn, zo worden wij ook weder van God door den Doop vermaand en verplicht tot een nieuwe gehoorzaamheid, namelijk, dat wij dezen enigen God, Vader, Zoon en Heiligen Geest, aanhangen, betrouwen en liefhebben van ganser harte, van ganser ziele, van gansen gemoede en met alle krachten, de wereld verlaten, onze oude natuur doden, en in een nieuw, godzalig leven wandelen.”
Deze roeping geldt voor een twee-verbonder en een drie-verbonder.
Met een hartelijke groet en Gode bevolen,
Je ds. A. A. Egas
Dit artikel is beantwoord door
Ds. A.A. Egas
- Geboortedatum:30-05-1957
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Damwoude
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Bekijk ook: