Niet gelovig en theologie studeren
Ds. D. van der Wal | Geen reacties | 15-04-2025| 15:16
Vraag
Aan iemand die heeft gestudeerd/doceert aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Ik heb al sinds lange tijd erg grote belangstelling voor de (gereformeerde) theologie en wens dit te gaan studeren. Echter, ik ben niet gelovig en ik en mijn ouders zijn geen lid van enig kerkverband, hoewel ik wel veel familie in de reformatorische gezindte heb. Ik doe al een andere studie en dit gaat mij erg goed af. Daarnaast ben ik lid van een seculiere (corporale) studentenvereniging in de stad waar ik nu studeer. Ik wil ook benadrukken dat ik mij niet geroepen voel tot enig kerkelijk ambt en niet met dit doel theologie wil studeren. Nu heb ik drie vragen:
1. Kan het een goed idee zijn om uit intellectuele belangstelling theologie te gaan studeren?
2. Zijn er meer gevallen zoals ik aan theologische universiteiten?
3. Hoe kan ik verwachten behandeld/ontvangen te worden als buitenstaander?
Antwoord
Beste vragensteller,
Hartelijk dank voor jouw vraag. Fijn om te horen dat je belangstelling hebt voor de (gereformeerde) theologie. Nou kan ik zelf een verhaal ophangen maar het leek mij beter om jouw vragen te stellen aan iemand die daar als geen ander antwoord op kan geven: mevr. J. W. van der Zande-de Roo, zij is o.a. de studieadviseur aan de TUA en zij geeft het volgende aan:
“Of het een goed idee is om puur uit intellectuele belangstelling theologie te gaan studeren is lastig te beantwoorden, omdat dit iets persoonlijks is. Intellectuele belangstelling kan wel een reden zijn om theologie te gaan studeren. Het gebeurt wel vaker dat mensen uit interesse theologie studeren en heel soms ook uit puur intellectuele belangstelling zonder dat zo iemand gelovig is. Aan de TUA studeren momenteel enkelen die niet gelovig zijn opgevoed, maar zelf wel in min of meerdere mate geloven. Het is in elk geval wel zo dat de studie iets met je doet. Of je dus onverschillig tegenover het geloof kunt blijven staan, betwijfel ik.
Wat betreft de laatste vraag: op het moment dat iemand als student staat ingeschreven aan de TUA behoor je tot de TUA-gemeenschap en ben je in die zin geen buitenstaander meer. Je zult om het enkele feit dat je niet gelooft niet buitengesloten worden. Er zal echter wel met je gesproken worden over het geloof, niet om het je op te dringen, maar gewoon omdat het erbij hoort. Dat begint overigens al bij de inschrijvingsvraag of je in kunt stemmen met de belijdenisgeschriften.
Studenten die weinig of geen kennis hebben van de belijdenisgeschriften worden aangeraden deze te lezen zodat ze ook weten waar de TUA voor staat. Het gebeurt ook wel dat studenten bijvoorbeeld niet in kunnen stemmen met wat er staat over de doop, dan wordt daar kennis van genomen en hooguit een aantekening van gemaakt in het gespreksverslag. Een student wordt er niet om geweigerd.”
Ik hoop dat haar antwoord jou een helder beeld geeft, mocht je nog verder vragen hebben neem gerust contact met haar op. Zij kan jou ongetwijfeld verder helpen.
Met hartelijke groet,
Ds. D. van der Wal
Dit artikel is beantwoord door
Ds. D. van der Wal
- Geboortedatum:06-05-1987
- Kerkelijke gezindte:Christelijk Gereformeerd
- Woon/standplaats:Aalten
- Status:Actief

Bijzonderheden:
Bekijk ook: